Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Meddig egészséges?

Bné Kata kérdése:

Meddig egészséges?

Figyelt kérdés
Kislányom 9 hónapos, szopja az ujját,szinte mióta a kórházból haza hoztam. Cumival csak játszik, de azt hallottam,hogy leeshet a körme meg kiállóak lesznek a fogai. Semmi ilyesmit nem tapasztaltam. Szerintetek baj?

2012. márc. 13. 12:48
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
semmi baja nem ha ha szopja az ujját.az egyik ismerősömnek 14 éves a gyereke és néha még mindig szopja az ujját.bár ez 14 évesen már ciki,de 9 hónaposan még nem baj.a körme nem fog leesni és a foga sem fog kiállni.de azért ha tudod szoktasd le róla.
2012. márc. 13. 12:51
 2/15 anonim ***** válasza:

Az én férjem 13 éves koráig szopizta az ujját. Bizony jócskán meglátszik a fogsorán is.

És sajnos olyan gyereket meg láttam, akinek kissé eldeformálódott az ujja.

Viszont ha csak azt szopizza, akkor tenni nem nagyon tudsz ellene.

Majd elviszed fogszabályozásra, ha kell. (Férjemet nem vitték)

2012. márc. 13. 13:16
 3/15 anonim ***** válasza:
Semmi baj! Nem fog leesni a körme és nem lesznek kiálló fogai! Én 8 éves koromig szoptam a hüvelykujjamat, mert megnyugtatott, elaltatott és egyszerűen jó volt! Gyönyörű, szabályos fogsorom van és a körmeim is épek és azok is voltak! Hagyd neki, ha jól esik. Viszont nem akarlak elkeseríteni, de pont olyan nehéz lesz leszoktatni az ujjszopásról, mint a cumiról. Nekem Anyukám még borssal is bekente az ujjaimat, hogy leszoktasson, de én azt is lenyalogattam:o)))) Aztán magamtól hagytam el!
2012. márc. 13. 13:18
 4/15 anonim ***** válasza:

Hú, micsoda mende-mondák terjengenek az ujjszopásról...

Nem fog leesni a körme, és a fogakat sem befolyásolja.

9 hónaposan még tök normális.

Leszoktatni elég nehéz róla, addig amíg nem érti miért. Ha több ideig szopná az ujját, akkor amikor már többet ért, akár beszél is, akkor jobban el tudod neki magyarázni, hogy ne tegye.

Az én lányom most 17 hónapos, és elalváskor szopizza az ujját. Máskor nem. De jelenleg még nem tervezem, hogy leszoktatom. Ha nem hagyja abba idővel magától, akkor talán kitalálok valamit.

Én 4 évig szoptam az ujjam, amikor alváshoz készülődtem (napközben nem). Jók a fogaim, nem állnak előre, és a körmeim is rendben vannak.

2012. márc. 13. 13:20
 5/15 anonim ***** válasza:
De igen, sajnos a fogsora deformálódhat. Saját szememmel láttam ilyet.
2012. márc. 13. 13:22
 6/15 anonim ***** válasza:

Én anno 6 éves koromig szoptam az ujjam, és maximum felázott a bőr (mint egy kiadós fürdő után), a körmömnek semmi baja. A fogaim meg inkább befelé állnak, szerintem akkor gond csak az ujjszopás, ha már a maradandó fogak nőnek.

A cumival sem könnyebb, hidd el, mi is küzdünk néha a fiammal.

2012. márc. 13. 13:28
 7/15 anonim ***** válasza:

Kedves 4!

A fogaknak addig "mindegy", amíg tejfogakról van szó, ha a fogváltás előtt leszokik róla, akkor valóban nem számít, de a maradandó fogakat bizony kimozdítja a helyéről, bár nyilván ez attól is függ, hogy milyen intenzitással szopja az ujját az adott gyerek.

Férjemnek sok testvére van, unokatestvérei, szülei, akikre hasonlít, de a fogsora nagyon más, mély harapása lett, és pontosan meg is tudja még mutatni, hogy hová és hogyan tette be az ujját...

Szóval ez nem mende-monda!

Ennek ellenére el tudom képzelni, hogy van olyan, akinél nem hozott vagy legalábbis nem hozott zavaró változást a dolog, de előfordulhat.

2

2012. márc. 13. 13:28
 8/15 anonim ***** válasza:

Az ujjszopás, csak akkor befolyásolhatja a fogak szabálytalan növekedését, ha azok már eleve rossz irányba kezdenek nőni, erősítve ezt a folyamatot.

Nem fog mindenkinél rossz, előreálló fogakat eredményezni.

Amúgy jelenleg egy 9 hónapos, és nem egy 13 éves gyerekről beszélünk.

Jelenleg még nincs oka aggódnia az anyukának.

Ha évekig szopizza az ujját, és nem csak elalváskor, hanem egész napközben, akkor valószínű valamilyen lelki eredetű gond is fennállhat.

De 9 hónaposan még nem lesz baja ettől, sem a körmeinek, sem a fogainak, sem a lelkének.

2012. márc. 13. 13:33
 9/15 anonim ***** válasza:

Én sem gondolom, hogy 9 hónaposan baj lenne, sőt írtam, hogy tennivaló nem igazán van, de leírtam, hogy hová vezetHET?

Mert hogy a kérdés ez volt, hogy "meddig egészséges"?

Tehát összegzem a véleményem: Fogváltás előtt jó leszokni az ujjszopásról és/vagy a cumiról.

2012. márc. 13. 13:36
 10/15 anonim ***** válasza:

Kedves 2!

Elhiszem, hogy ez férjednél komoly gondot jelentett, hiszen 13 év valóban nagyon sok idő. (Én mondjuk ismerek 11 évig ujjszopó lányt, aki most már felnőtt és semmi gondja nincs a fogának, így valószínűleg tényleg számít kinek, miként nő a foga, és hogy mennyit is szopja pontosan az ujját - csak este, vagy állandóan.)

De most egy kisbabáról van szó, úgyhogy a mende-mondát arra írtam, hogy ilyen korban ne kelljen már szegény anyukának megijedni, hogy hopp le fog esni a körme a babának...

Ha évekig szopizná az ujját, akkor természetesen az ember jó esetben keres rá megoldást. De egy 1 év alatti babánál az ujjszopás, cumizás megnyugtató dolog, és általában nem okoz maradandó károsodást!

2012. márc. 13. 13:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!