Te mit tennél, hogy ne szenvedjenek a gyerekeid? Gyerekotthon vagy nem?
Hétfőn néztem egy műsort, valamikor MO-n is ment az anyacsavar. Na most ugye itt két nő cserél helyet. Az egyik jómódú a másikok viszont... Olyan szegények voltak, hogy se fűtés, se melegviz, és ami a legborzasztóbb KOSZ. De olyannyira hogy a másik anyuka inkább szállodába költözött. 4 kisfiuk van, a legkisebb 1 éves. Apuka nem dolgozik. Anyuka gyűjtött közbe egy kis fát begyújtani. A hideg fürdőben egy kiskádban fürdették a piciket. Heti 20 euróból tengődtek. Igaz a gyerekeken látszott, hogy szerették, nem látszottak alultápláltnak sem. De azok a borzalmas körülmények. Volt, hogy a pöce feljött a fürdőbe és mindenhol állt a sz.r. 0 higiéna. Az anyuka olyan büdös volt, hogy akikhez elment, megmondták neki, hogy vetkőzzön le, kimossák a ruháit, és fürödjön meg, mert különben nem maradhat. Szerintem a 4. gyerkőcöt is csak a pénz miatt vállalták. Hát könyörgöm, egy apa, hogy tudja ezt elnézni. Elhiszem hogy arra nem igen van munka, de akkor keljen útra és menjen valahova.
Úgy sajnáltam a gyerekeket, hogy a szivem szakadt meg értük. :( Hát nem lenne ilyeneknek jobb, ha ideiglenesen otthonba adnák őket, szedjék össze magukat és vegyék vissza őket. Tudom hogy nehéz lenne, de én azt hiszem igy tennék. Olyan hideg volt bent a házban, hogy jégvirágos volt az ablak. És amire nincs mentség, szegénység ide vagy oda, tisztaság azért lehetne.
Nektek mi erről a helyzetről a véleményetek?
A véleményem az,hogy igazad van!
A pénz nem ok a mocsokra!
Nálunk az a helyzet,hogy abszolút nincs vizünk.Se vezetékes (errefelé sose lesz,pedig városban lakunk) se fúrt kút.10en akárhány éve,mikor após megtehette volna,hogy fúrasson,nem fúratott.Manapság meg olyan drága fúratni,hogy bőszen gyűjtögetnünk kell rá pénzt,ha fúratni akarunk.De esővizet gyűjtjük mosáshoz a ház 2 ellentétes sarkánál lévő 200 literes hordókba.Van 1000 literes is,amit mindig megtöltünk,ha sok eső esik.Fürdeni 20-25 literes kannákba hozunk kútról,mert nincs olyan szomszédunk aki adna. (Leginkább weekend házak vannak erre,így csak telekápolás miatt jönnek ki).
Ha sokáig nincs eső,akkor naponta több kannába hozunk vizet,hogy lehessen mosni is.Igaz,van autónk,amivel tudjuk hordani.
Főzéshez 5 literes kannákba hordjuk.Tisztaság és rend van nálunk. Meleg vizet a nyár kivételével kályhán melegítünk és a 2 csemetém minden nap tud fürdeni,tisztálkodni.A védőnőnk le volt döbbenve,hogy ahhoz képest,hogy mi a helyzet,semmit nem lehet észre venni belőle.És automata mosógépem van. :) 200 literes ejtőtartályos módszeres,csak annyi a titka,hogy mindig utána kell tölteni :)
Kint építettünk egy zuhanyzót,aminek a tetején szintén 200 literes hordó van,feketére festve és nyáron forró vizben zuhanyzok,mert a nap felmelegíti a vizet.
Nincs lehetetlen,csak tehetetlen ember.
Én is el tudnám képzelni,hogy folyócsapvíznél mosogatok,teli kád vízben fürdők vagy épp nyáron nagymedencét engedek tele vízzel,kertészkedek,de mivel még nincs rá lehetőségem,így beoszjuk ügyesen azt ami van.
Legalább tudom,hogy egy 200 literes hordóból 4 adag ruhát tudok kimosni. :)
ez baromi nehéz kérdés
nem vagyok otthonpárti, aki egyszer oda bekerül, annak vége
ezeknek a gyerekeknek a testi szükségleteit nézve (fürdés, meleg, stb, stb) valóban jobb lenne egy otthonban
de kiszakítani őket a családjukból, az lelkileg nekik egy tragédia lenne, életre szóló tragédia
egy kicsi gyerek nem úgy éli meg az anyagiakat, a szegénységet mint mi kívülállók, ők ebbe születtek bele, nekik ez a természetes, és nekik ott van anya és apa
az otthonban lehet hogy meleg lenne, meg tiszta ruha, de se anya, se apa, a minden, a biztonság odavan
Köszönöm a válaszokat!
Azt hiszem mindegyikteknek igaza van, bármelyik szemszögből nézzük is. És sem tudom elképzelni, bele is pusztulnék, hogy megválljak a gyerekeimtől. De látni ilyet, vagy azt az 1 hós csecsemőt is, amit az egyik válaszoló irt, borzasztó!
Egyébként nekik volt vizük vezetékes, csak meleg viz nem volt. Ezért háboritott annyira fel, hogy hogy nevelheti a gyerekeket olyan piszokban. Mert ha csak felporszivozik, vagy felsöpör, felmos, letörölget, nem hiszem, hogy ahhoz olyan sok kellene. Mikor az apa kicserélte a picinek a pelusát és kakis lett a keze, beletörölte az ágyba... Hát erről beszélek. :(
Amit utolsó előtti is ir, tiszteletem neki, és látszik, hogy igenis megoldható, csak akarni kell.
Utolsó, valóban igazad van, mert amúgy azon én is csodálkoztam, hogy a gyerekek egyébként jókedvű, "boldog" gyerkőcök voltak, mindezek ellenére. Valószinű, ők a rövidke életük során még eddig nem láttak mást.
Csak azt nem értem soha, hogy akik ennyire szegények, valóban ennyire egyedül is vannak, hogy valóban nincs akitől segitséget kérhetnének? Lehet ez csak nekem elképzelhetetlen, mivel nagy családunk van, és biztosan ha nagyon kellene, és kiérdemelném (mert hát van olyan aki bizony nem! sajnos, ismerek ilyet) akkor lenne kihez forduljak.
Képzeljétek, úgy megsajnálta őket egy ország, hogy a műsor rengeteg levelet kapott, hogy segitsenek rajtuk. Igy kifestettek náluk és szép fürdőszobát kaptak.
Ami meglepő volt, hogy mikor mentek hozzájuk a tévések, rend és tisztaság volt náluk, már amennyire lehet. Megváltozott az apuka is. Anyuka gyerekekkel kirándult addig. Ultimátumot kaptak egyébként, hogy vagy kezdenek magukkal valamit, vagy elveszik a gyerekeket.
Létezik olyan helyzet, amikor a szülők az anyagi helyzet tartós kilátástalansága miatt depresszióba kerülnek. A depressziós ember egyik ismertetőjele pedig éppen az, hogy mind saját magát, mind pedig a környezetét is elhanyagolja, végül olyan állapotba kerül, amiből külső segítség nélkül már nem képes kitörni. Itt a "szedd már össze magad" hozzáállás a környezet részéről nem segít, és ezt csak az értheti meg igazán, aki maga is átélte már a depressziót valamikor. (Én pl. tizenévesen, amikor képes voltam hetekig egy sötét szobában ülni, és semmi nem érdekelt, legkevésbé az, hogy rendbe tegyem magam, vagy a környezetem.) Ez egy betegség, kezelhető, de magától nagyon ritkán gyógyul...
A nevelőotthon semmi esetben nem jobb a gyerekeknek, mint a saját család, még rövid távon sem. A megoldás ilyen esetben a család-, és életmód terápia lenne pszichológus vezetésével, de mint köztudott, a legtöbb esetben ez is pénzbe kerül... A TB által biztosított pszichiáter pedig többnyire gyógyszerrel kezel, ami csak tüneti enyhülés, de sem a kiváltó okokon, sem a rossz beidegződéseken nem segít.
Elmennék dolgozni. Aki akar, az tud munkát találni, főleg, ha olyan motiváló erő van, mint a gyerekei. Ja? Csak takarítónőnek, vagy olyan munkaerőnek, amit általában lenéznek az emberek? Akkor olyanra. Nem az a lényeg, hanem hogy rendesen tudjam nevelni a gyerekeimet.
Ugyanakkor én pl. azt is tudom, hogy nem akarnék 4 gyereket, ha nem tudnék róluk tisztességgel gondoskodni. Ami a koszt illeti, ahhoz nem kell tehetősnek lenni, hogy rend és viszonylagos tisztaság legyen az ember körül. Ha más nem, ott a víz és a seprű, nem kellenek drága takarítószerek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!