Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha olvasol egy könyvet vagy...

Ha olvasol egy könyvet vagy interneten valamit. Kinek hiszel a könyvnek vagy a védőnőnek?

Figyelt kérdés
2012. márc. 1. 16:57
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
Mármint ha felvetődik benned egy kérdés, és a könyv/ internet ellent mond azzal, amit a védőnő mond.
2012. márc. 1. 16:59
 2/16 xStefix ***** válasza:
100%
Mivel már van egy gyerkőcöm, sok dolgot magamtól is tudok, illetve az anyai ösztönömre bízom magam és általában jól ráérzek arra, hogy melyik lehet a helyes. Amíg ez nem így volt vagy ha olyan a téma, amiről még nincs infóm, akkor pedig az információ forrását nézem meg alaposabban: ha a könyv, honlap megbízhatónak tűnik, az pozitív, ha nem, akkor inkább felejtős. A védőnőnkkel már picit szkeptikusabb vagyok, mert pár dologban már kiderült, hogy nem egészen jó tanácsot adott, de őt is meg szoktam azért kérdezni. Nem utasítok el semmilyen lehetőséget elsőre, de mindig én döntöm el végül, melyiket választom.
2012. márc. 1. 17:05
 3/16 xStefix ***** válasza:
72%
Van épp konkrét kérdésed is, amire gondolsz?
2012. márc. 1. 17:05
 4/16 A kérdező kommentje:

Például olvastam a "Suttogó titkai" című könyvet, ami azt a tanácsot adja, hogy inkább lefejt anyatejet adjunk a babának, mert úgy jobban tudjuk nézni, hogy mennyit szopizott és ne igény szerint szoptassunk, hanem meghatározott időközönként.

A védőnő pedig azt mondja (és utána néztem én is), hogy itthon az igény szerinti szoptatást javasolják a szakemberek. Akkor most kinek higgyek?

Itt olvastam, hogy sokan javasolják a könyv elolvasását, de ahogy olvastam egyre több ellentét jött elő és nem csak a szoptatással kapcsolatban. Biztos bennetek is felmerült ez a kérdés, hogy most akkor kinek higgyek az internetnek, könyvnek (aminek az írója nem ellenőrizhetően szakember), vagy egy védőnőnek, aki 4 évet csak erről tanult.

(Bocsi, ha részrehajlónak tűnik a kérdés, de most hirtelen ez a tapasztalatom, főleg ezzel a könyvvel kapcsolatban.)

2012. márc. 1. 17:14
 5/16 xStefix ***** válasza:
100%

Úúú, hát én vagyok az egyik, aki teljesen lebeszélne téged arról a könyvről! :)

Én ugyan nem vagyok védőnő, de spec. szoptatási tanácsadónak készülök, magam is több évig szoptattam. Úgyhogy ha konkrétan ezt a témát nézzük, az a könyv elég felejtős. (Nem is a magyar viszonyokra íródott..)

Nem mondom, hogy minden szempontból rossz, mert vannak benne jó tippek, amik bejöhetnek, de annak ellenére, hogy a Suttogó azt hideti magáról és a 4É módszerről, hogy mennyire rugalmas, pont hogy nem az. Akkor már inkább a második részt lehet érdemes elolvasni, bár sok részlet abban se egészen tiszta.

Én mondjuk kötődés-párti vagyok, az pedig ettől eltérő módszert javasol.

2012. márc. 1. 17:23
 6/16 anonim ***** válasza:

Ha szoptatni szeretnél, akkor az úgy elég nehéz, ha lefejt tejet adsz, egyrészt úgy általában hamar elapad a tejed, másrészt kényelmetlen, macerás. És az immunanyagok, sejtes elemek nem sokáig maradnak meg a lefejt tejben. Az úgy tökéletes ha ciciről eszik. Amúgy meg gondolj bele, ha a baba 2,5 órára rá megéhezik és ordít, akkor fél órán keresztül hallgatod, hogyan sír, és csak akkor eteted meg, ha letelt a 3 óra?

Amúgy meg teljesen felesleges tudni, hogy mennyit szopik, a baba súlyfejlődését kell nyomon követni, ha gyarapszik heti 150 grammot akkor minden rendben

2012. márc. 1. 17:29
 7/16 xStefix ***** válasza:

Ja igen, még egy dolog: ha olyan témáról van szó, amihez én nem értek, mindig olyat próbálok keresni, akinek saját tapasztalat is van a témáról. Pl. így jutottam el anno szoptatási tanácsadóig, amikor ilyen gondom volt. (A csőtörés-vízszerelő analógia alapján.)

Szerintem az egyéni, valódi kompetencia még egy fokkal fontosabb, mint hogy valakinek milyen végzettsége van, mi minden (másban) szakértő vagy hány évet tanulta azt a valamit. Egy fiatal, kezdő védőnő, vagy épp egy olyan, aki maga alig szoptatott, nekem nem elég hiteles, ha már erről van szó. De ez minden más babás témában hasonló.

2012. márc. 1. 17:56
 8/16 anonim ***** válasza:

Én minden infót begyűjtök, mindenkit meghallgatok, de én magam döntöm el hogy mi a helyes és mi nem helyes.

A konkrétumra pedig, huu hát kemény:D én nem olvastam azt a könyvet, de ez tuti hülyeség, a babának szüksége van az anyjára, a közelségedre, kezdjük ezzel. Utána jön az hogy neked is szükség van rá hogy a baba szopizzon, azzal hogy ezeket a mozdulatokat végzi a szájával indul meg a tejtermelés. És végül nem kell nézni mennyit eszik, az a lényeg hogy jól lakjon és ne legyen éhes, túl etetni nem lehet az biztos:) annyit eszik amennyi jólesik neki.

Szerintem ha mélyen magadba nézel Te is eltudod dönteni hogy mi a helyes Neked is és a Babádnak is:)

19L babát tervező

2012. márc. 1. 17:58
 9/16 anonim ***** válasza:

Én megkérdezem anyukámat :-)

Első baba, így elég sok kérdésem van.

A konkrét kérdésed: nekünk az első kb 8-10 hétig az igény szerinti szopi jött be, azóta beállt a napirendünk. Persze nem percre pontosan, de nagyjából.

2012. márc. 1. 18:01
 10/16 xStefix ***** válasza:
9: ... azaz beállt az igény szerinti napirend. ;)
2012. márc. 1. 18:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!