Baj, ha kimarad a kúszás?
A fiam 5.5 honaposan kutyazott, majd ket hetre ra elkezdett maszni. Igy sosem kuszott: [link]
Ez baj?
Az én lányom koraszülött volt. 29. hétre született 1010 g-al.
1 éves volt amikor megtanult mászni.
Kúszni sohasem tudott.
2 éves volt amikor megtanult járni.
Nem volt ebből semmi baj. Ovis korában észben is messze meghaladta a kortársait.
Az osztályában ő a legmagasabb növésű leányzó, nagyon ügyesen sportol, úszik, nagyon okos, szép kiskamasz. Jövőre be akarják venni a lány kosárcsapatba.
El sem hiszik róla milyen hátránnyal indult a koraszülöttsége miatt.
Nem volt baj hogy kimaradt a kúszás.
11 éves kiskamasz anyukája
Állítólag annyiból baj, ha kimarad valamilyen mozgásforma, hogy nagyobb korában majd lehet beszédzavara és ilyesmik.
Ezeket pedig pont úgy kezelik a gyerekeknél, hogy arra kérik őket, másszanak, forduljanak, kússzanak, etc..
Olyan játékokat játszanak velük, amik a kimaradt mozgásformákra kényszerítik őket.
Nálunk nem kúszott és előtte nem is gurult, viszont a gyerek nagyon kommunikatív, de hordani kell tornára, mert furán megy.
A másik gyerekem 2,5 éves koráig kuka volt, még annyit sem mondott, hogy anya vagy apa. Na, ő másfél éves kora óta kilométereket megy és a beszédbeli lemaradását is behozta.
Szerintem fontos a kúszás.
Én úgy tudom, hogy nem az a lényeg, hogy kúszás vagy mászás, hanem a váltott kéz/láb mozgás (ami azonban a mászásnál jobban tud működni, mivel kúszás közben a lábukat még annyira nem használják) A váltott kéz láb mozgás hiánya esetén zavar jelentkezhet az agyféltekék szinkronizációjában.
Az én kisfiam mászni nem akart, elvittük orvoshoz, és elmondtam neki ezt a teóriát, mely szerint tanulási nehézséget okozhat ha kimarad a mászás. Ő azt mondta, hogy ez csak statisztikákból leszűrt adat, vagyis azt tudják, hogy a diszes gyerekek jelentős részénél kimaradt a mászás. De a konkrét összefüggést még senki nem bizonyította, illetve nem vizsgálják a másik oldalt. Vagyis a jól tanuló gyerekek szüleitől nem kérdezik meg, hogy mászott e a gyermek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!