SOS! Kérlek gyed számításban jártas valaki?
180 ezer bruttónál hogyan számítom ki tételesen a végösszeget.
96 ezer elvileg,de ez hogy jön ki?
Igen érintene, mert te többet kapnál ha nem lettek volna az adóváltozások.
Hogy pontosan mennyi, és hogyan annak utána tudsz nézni a neten:)
Nézd csak mit kaptam egy válaszadótól:Ez teljesen rossz,igaz?(Mert az én cégem is így számolt ahogy te)Azt írta munkaügyis.
Egyébként köszönöm szépen az eddigieket.Megírnád,hogy te ezeket honnan tudod?
Megpróbálom levezetni Neked, hogy ez miként működik.
Ha az első gyermeked 2009. 07.07-én született, akkor vele 2011. július 7-ig voltál gyed-en. július 8-tól július 14-ig vagy táppénzen, vagy Gyes-en, vagy már Tgyáson voltál. A lényegen igazából nem változtat.
Az első gyermekeddel a tgyás, gyed alapod a 2008. évi egészségbiztosítási járulékalapod volt.
A második gyermekeddel is az lesz az alapod, mert nem volt járulékalapod, vagy a besorolási béred.
A gyed maximum 2012-ben a minimálbér 2x-nek a harmincad részének a 70 %-a 130200,- Ft/hó
Azaz: 93000x2/30= 6200,- x 70 % = 4340,- Ft/nap
A számfejtése a következő:
130200,- Ft-ből lejön a családi kedvezmény gyermekenként 62500,- , ha te veszed igénybe mindkét gyermekre akkor -125000,- Ft.
130200-125000= 5200,-Ft ennek a 16 % adója 832 Ft
130200,-
- 832,- adó
- 13020,- nyugdíjj.10 %
--------------
nettó: 115348,- Ft
itt nem jár GYED kompenzáció
Ha nem Te veszed igénybe a családi kedvezményt akkor az alábbi:
130200,-
- 20832,-
- 13020,-
------------------
nettó 96348,- Ft
Nem, nem jó amit írt, ezért nem:
"Az első gyermekeddel a tgyás, gyed alapod a 2008. évi egészségbiztosítási járulékalapod volt.
A második gyermekeddel is az lesz az alapod, mert nem volt járulékalapod, vagy a besorolási béred. "
A második gyerekkel nem ez lesz az alapod. A tgyás alapja a minimálbér kétszerese, mert nem volt 180 bérezett napod (de ha a szerződés szerinti béred kevesebb ennél, akkor az lenne az alap - nálad erről nincs szó).
A jogszabály azt mondja a gyed esetében, hogy ha azért nem volt 180 bérezett napod, mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor a korábban kapott ellátás lesz a gyed alapja - esetedben a tgyásé.
Vagyis megállapították a tgyás alapot: 156 ezer.
Ez lett a gyed alapja is - ezért kaptál annyit, amennyit. A kompenzációnak őszintén megmondom nem néztem még alaposabban utána, de ígérem megteszem:)
Amúgy ezeket azért tudom, mert ezzel foglalkozom jogászként:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!