Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Anyukák, akik 1990 előtt...

Anyukák, akik 1990 előtt születtünk? Mit szóltok?

Figyelt kérdés

AKIK 1990 ELŐTT SZÜLETTEK, AZOKNAK KÖTELEZŐ VÉGIGOLVASNI – NAGYON IGAZ !!!

Akik 1990 előtt születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywood-i mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg! Gondolj csak bele, akik 1990 előtt születtek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban, a gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak voltak, nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval. És mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért az nem volt semmi. Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent pontosan az ásványvíz. Mi nem nagyon unatkoztunk, ha tehettük kimentünk játszani. Igen, ki! Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejtették, hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy mobil. Pláne nekünk, gyerekeknek! Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenes ági rokona. Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért. Egyszerűen mi voltunk a hibásak. Sőt! Ha az erősebb elgyapálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, az is rendben volt. Ez így működött és a szüleink nem nagyon szóltak bele ebbe sem. Étkezési szokásaink Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy MC-Donalds-on edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátra szaltót attól, amit mi leküldtünk kaja címszóval. Gondoljunk csak az iskolai menzára.. És mégis itt vagyunk. A kakaóban nem volt A, B, C, D és E vitamin, viszont Bedeko-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük, és mosatlanul ettük a fáról a gyakran éretlen gyümölcsöt. Voltak barátaink! Olyanok, akikkel találkoztunk kint az utcán, a focipályán vagy a pingpong asztaloknál, vagy ha mégse, akkor egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek minket. Nem kellett megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket! Nem vittek és nem hoztak a szülők autóval… Mégis itt vagyunk. Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és nem ritkán fadarabokkal, botokkal harcoltunk, labdával dobáltuk egymást, mégis itt vagyunk. Nem ütöttük ki egymás szemét, a többi seb pedig begyógyult. Focizni is csak az állhatott be, aki tudott. Akkor még volt egy íratlan szabály, amit ma nehezen értünk már meg mi is: azt csináld, amihez értesz. Aki pedig nem értett a focihoz, pláne nem tudta rendesen kirúgni az ellenfél bokáját, az csak csalódottan nézhette a játékot a rácson túlról, vagy odébb állhatott, és más játékot, más játszótársakat kereshetett magának. A szerelmet nem brazil sorozatokból tanultuk, csak egyszerűen megéltük. Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sohasem akarnánk megállni. Ha egy tanár nyakon vágott, nem szúrtuk le egy késsel, nem pereltük be és nem sírtunk otthon a szülőknek. Sőt! Ha lehetett, el se mondtuk. Ismertük a törvényt és ha vétkeztünk, szüleink nem álltak mellénk. Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a KÖTELESSÉG, a BŰNTUDAT, a JÓÉRZÉS, a FELELŐSSÉG. Ismertük ezeknek a szavaknak a MÉLYSÉGÉT. Ezek voltunk mi. Hősei egy eltűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.

2012. jan. 10. 13:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Hát igen,nem volt gyerekülésünk,de nekünk kocsink sem volt.Én amúgy 80-as születésű vagyok.Amióta behozták azt,hogy lehet kocsit lízingelni,nagyon sok az autó az utakon,és sokkal több baleset is van,mint a mi időnkbe.Egyébként tényleg igazak a mi időnkre ezek,amiket írtál.Sajnos a mai gyerekek nagyon el vannak kényeztetve,de az is igaz,hogy sokkal jobban kell rájuk figyelni,vigyázni,mint akkor kellett egy gyerekre.Sajnos elég erőszakos világot élünk,ahol még a gyerekek is öldöklik egymást,szerintem ezért nem lehet annyira szabadjára engedni a mai gyerekeket,mint ahogyan mi el voltunk kint egész nap.
2012. jan. 10. 14:08
 12/22 anonim ***** válasza:
Haladunk a korral es ez van. En 1978-ban szulettem es emlekszem, hogy akkor a nagymamam csodalkozott mindig, hogy milyen modern a vilag. Mindig megcsodalta a babaimat merthogy neki meg csak rongybol keszult babaja volt gomb szemmel, szalmaval kitomve. Ha foocskeztem a gyerek edenyeimmel elmondta, hogy mennyire szepek mert nekik sajnos csak fabol meg gesztenye hejabol kiszaritott kisedenyei voltak es azzal jatszodtak. A labdaja szalmaval megtomott anyag volt es meg sorolhatnam. Nem votl forgotarcsas mosogep hanem a patakra jartak ki mosni vagy az udvaron sikaltak a koszos ruhakat es vizzel ontottek le a szappant rolluk a kutbol, es a kalyabol kivettek a forro szenet es azt tettek a vasaloba... Ha ezt nezzuk akkor mi is szuper vilagban nottunk fel. :) A vilag valtozik es halad elore de, nagyon sokan mondjak, hogy a civilizacionk lassan megerett a pusztulasra, mert mi sajat magunk fogjuk elpusztitani. Ettol fuggetlenul jo dolog is tortent az evek soran. Sok betegseg ellen kivivtuk a harcot. A gyerkeink mar nem halnak meg kanyaroba, torokgyikba, szamrkohogesbe... ez mind a sok ujitasnak es fejlodesnek koszonheto.
2012. jan. 10. 14:10
 13/22 anonim ***** válasza:
de jo is volt.......egy 76 os...
2012. jan. 10. 14:30
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
A kérdezőnek és a 13:53-nak is teljesen igaza van. Ugyanis itt tovább kell gondolni a dolgokat. Nem szó szerint kell érteni a leírtakat. Persze hogy nagyon sok jó dolog történt, megenné a fene, ha nem fejlődne a világ. A gond szerintem ott van, hogy csak a fejlesztésekre bízzuk a dolgot sokszor. Átesnek a legtöbben a ló túloldalára. Igen, ha a gyereket az iskolában leszídják, beírást kap, vagy rácsapnak a kezére. Mit mond az anyuka otthon a család többi tagjának? Ez a h.lye tanító....(mindezt a gyerek füle hallatára). Aztán meg szidja, hogy semmit nem tanított meg a gyereknek (de hogyan ha minden percben a tekintélyéért kell megküzdeni?). Vagy mikor minden el van intézve egy mobillal. Hol van a gyermeknek az a visszajelzés, hogy aggódnak a szülei érte? Vagy vannak a mese dvd, carton net... hol fog működni a fantáziája, empátiája és még sorolhatnám. Sokszor hallom, az én gyerekem napi 30 percet számítógépezhet (már 3 éves is). És később csodálkoznak, hogy nem tud olvasni még 15 évesen sem. Tanulni így meg aztán pláne. A szövegértéséről meg ne is beszéljünk. És mi van akkor, ha elrakunk minden játékot (na jó 2 elől maradhat). Egyszerűen megőrül a gyermek. Nem tudja lekötni magát. Sokszor látom, hogy még nyáron sem tudnak ellenni a gyerekek egyedül az udvaron, van hogy még játékkal sem. Ezek vajon miért vannak? Ezeken azért el kellene gondolkodni. És még egy fontos. Nézzük meg, hogy a nagyszüleink mind (férfiak is) tudnak énekelni (nem hamisan). Ezzel szemben közülünk nagyon sokan nem tudunk, férfiak meg sem próbálják. Szerintem ezek elgondolkodtatóak. Hol vannak azok a régi összejárások. Szüleim mindig összejártak a barátaikkal (főleg nyáron). Mi gyerekek is jól elvoltunk (megtanultunk osztozni, együtt játszani), a szülők is kikapcsolódtak, összecsiszolódtak (nem is voltak ilyen feszültek mint mi). Ma már nem igazán vannak ilyenek. Ha van is általában csak addig működik, míg vissza nem megyünk dolgozni, és azt követően megszakad ez. Azért ezeken el kell gondolkodni, és mindenkinek a számára fontosakban igyekezni kell megtalálni az arany középutat.
2012. jan. 10. 14:32
 15/22 Andizsuzsi ***** válasza:

"nekem nem volt nyakamba a lakáskulcs, az a kulcsos gyerekeké volt akikre nem figyeltek a szüleik, gondolom akiknek nem voltak otthon vagy nem foglalkoztak velük és inkább kéretlenül beállítottak barátaikhoz."

Énrám figyeltek a szüleim, mégis kulcsos gyerek voltam. Viszont nem tartott addig a napközi, ameddig a szüleim munkaideje, jártam még olyankor iskolába, amikor minden 2. szopmbaton nem volt tanítás, viszont volt munka stb. És ha bementünk a barátokhoz, akkor azok szülei figyeltek ránk is.

2012. jan. 10. 14:47
 16/22 anonim ***** válasza:
52%

nekem nem tetszenek az ilyenek :)

mikor mi voltunk gyerekek, az öregek pont úgy siránkoztak az ő elmúlt korukról mint most ti! :D

meg majd a mi gyerekeinknek is nyíg majd a szájuk, hogy nekik milyen jó volt... :)

és ez mindig így les, változik a világ, mi is változzunk vele, hogy fiatalok maradjunk :)

apukám pont a napokban mondta, hogy gyerekkorába nem volt se TV-jük se hűtőjük csak félautomata mosógépük. na, azt a kort is visszasírjuk? :)

nekünk egyébként volt gyerekülésünk, csehszlovákiából hozták a szüleim, nem is gondoltam, hogy ez egy nagy dolog lehetett akkor (1983-84) :)

2012. jan. 10. 15:08
 17/22 anonim ***** válasza:
50%

Az utolsónak telejsen igaza van.

A világot mi formáljuk. te neveled a gyerekedet és te engeded meg neki mindnet. te teszed gyerek ülésbe és te adsz rá bukósisakot. te nem tanítod meg barátkozni, és te kapcsolod be a tv-t neki. Te veszed meg a dvd- lejátszót, és te kötteted be az internetet.

Te vagy a szülö aki lehülyézi a gyerek elött a tanárt majd a gyereke dugyan ezt tanulja töled.

Akkor mit sírsz? miért teszede ezeket ha régen jobb volt?

egyszerüen ne ültesd gyerekülésbe és ne tegyél bukót a fejére.

2012. jan. 10. 15:13
 18/22 Andizsuzsi ***** válasza:
Miért veszitek ezt ilyen véresen komolyan? Szerintem a kérdező nem sírja vissza a "régi szép időket", csak belinkelt egy kedves szösszenetet. Persze lehet összehasonlításokat tenni, ha már itt tartunk. Akkor nem halt meg fiatalok tucatja túladagolásban, nem tekeredtek fel 17 évesen a fára 200-zal, nem tipotak bennünket agyon a diszkóban stb. De ez az egész nem erről szól. Mis is szívesen emlékezünk a gyerekkorunkra, a szüleink, nagyszüleink is, és remélem, a gyerekeim is. Ennyi. Nem kell ebbe többet belelátni.
2012. jan. 10. 15:20
 19/22 anonim ***** válasza:
89es vagyok,és tényleg így volt,nekem már van egy lassan 9 hónapos kisfiam,de az biztos,hogy nem fogom "burokban" nevelni,pl nehogy homokot egyen,nem fogom hagyni hogy a gépen lógjon,egész nap,vagy hogy a tvt bambulja, és tény,hogy a szüleim az életre neveltek,és megtanították ezeket nekem,emlékszem fetrengtem a derékig érő fűben,belefeküdtem a hangyabolyba,megetettem öcsémet,homokkal és fűvel,kb 13-14 éves koromig folyton kint játszottunk,aztán átvette a helyét, a barátnőzés egymásnál, a cukrászda, a kávéház,lementünk a Duna partra,mert ugye már jobban el voltunk engedve,már mással játszottunk szórakoztunk 14-15 évesen,de még mindig gyerekek voltunk,úgyis néztünk ki és úgyis viselkedtünk,az biztos ha azt mondják nekem 10 évesen hogy el kell látnod a háztartást,nem okozott volna gondot már akkor sem.Igyekszem majd figyelni,és úgy nevelni a gyerekeimet,hogy ő nekik is olyan jó gyerekkoruk legyen,mint nekem volt :)
2012. jan. 10. 15:26
 20/22 anonim ***** válasza:

Az elmúlt 20-30 évben addig soha nem látott technológiai forradalom ment végbe,természetes hát,hogy ez sok mindent hozott magával.Az élet ezelőtt egyszerűbb volt,ennélfogva könnyebbnek és élhetőbbnek is tűnik ilyen távlatokban,de azért ma már kevesen tudnának meglenni az internet,az automata mosógép,az elektromos kézi mixer,meg a mobiltelefon nélkül,hogy csak a legfontosabbakat említsem,és akkor még nem beszéltem az orvostudományokban elért vívmányokról.

Okosan kell élni,és az arany középutat választani.A régi dolgok nem az ördögtől valóak,ahogyan az újak sem,ötvözni kell a kettőt,akkor lesz teljes és szép az élet.

2012. jan. 10. 22:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!