Lehet használni 7 hós babánál Xilit-et? Ez az legegészségesebb, legtermészetesebb módja az ételek édesítésének.
Próbáld ki, hátha beválik. Később úgyis megkívánja majd a sós ízeket is, emiatt ne aggódj. Egyébként utánanéztem a xilitnek (bevallom őszintén, nem ismertem), és hát nem semmi. Én gyümölcscukrot használtam néha, de most már az felejtős, én is beszerzek xilitet. :)Kösz a tippet! :D
Egyébként tésztával/kenyérrel/pufival/kölesgolyóval/stb., tehát az inkább semleges ízekkel hogy áll babód? Kisfiamnak (mivel mindig is nagy kenyeres-tésztás volt) anno a főzit néha kis kenyérfalatkákkal (kenyérfalatkákon) adtam, így megette, aztán fokozatosan elhagytam a kenyeret, és most már minden gond nélkül megeszi a főzit magában. Ez csak egy ötlet volt.
Energiát szolgáltató édesítőszerek
Az energiát szolgáltató édesítőszerek közé a cukor- vagy polialkoholok tartoznak: a laktit, mannit, maltit (E965), szorbit és a xilit, ezek a bélbaktériumok által bonthatók, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így részleges. Ezeknek a vegyületeknek az édesítőképessége a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,0, energiatartalmuk grammonként 2,3 kcal, fogszuvasodást nem okoznak. Hátrányuk, hogy napi 20–30 g feletti mennyiségben fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélperisztaltikát fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi diszkomfortérzést okoznak.
Az arra hajlamosaknál extrém bevitelt követően (200 g) oxalát-kristály lerakódást, ennek következtében vesekövet okozhat.
Az arany középút
Tekintettel arra, hogy az édesítőszerek adalékanyagok, azt lehet általánosságban megfogalmazni, hogy azok éljenek a használatukkal, akiknek tényleg szükségük van rá, így például a cukorbetegek vagy az elhízottak – nagymértékű elhízás esetén. Ez azt jelenti, hogy 5–6 kg túlsúlynál egy ésszerű táplálkozási program is elegendő, érdemes átgondolni az étkezést és módosításokat tenni, mint édesítőszerrel becsapni fogyasztásunk receptorait.
Szóval ADALÉKANYAG és mint tudjuk, E száma is van,név szerint ő az E967-nek felel meg!
Mellékhatásai
Mivel a cukor-alkoholok nem tökéletesen bomlanak a szervezetben hasmenést okozhat
Állatkísérletek alapján májkárosító hatás valószínűsíthető
Nagy mennyiségben Hipoglikémiát okozhat
A fenti kutatásokat Finn egyetemek végezték, amikor Finnország a xilit legnagyobb előállítója
CSECSEMŐK ÉS KISGYERMEKEK TÁPLÁLKOZÁSA KAPCSÁN!
– Tartsuk szem előtt, hogy az édesítőszerek nem használhatók csecsemők és kisgyermekek számára készült élelmiszerekben.
– A gyermekeket születésüktől fogva az élelmiszerek természetes édességéhez „szoktassuk” hozzá!
– Ne szoktassuk hozzá a gyermekeket az édesítőszerrel édesített élelmiszerekhez, illetve az édesítőszerek használatára – hacsak nem indokolt (pl. cukorbetegség)!
DR. LELOVICS ZSUZSANNA
dietetikus – élelmiszermérnök
Forrás:
22:55
Elég érdekesen ollóztad a saját magad által belinkelt cikket...
A legfontosabb részeket vágtam ki belőle,ill. a wikiből is linkeltem.
Elképesztő,hogy vkinek annyi sütnivalója van,hogy be akarja édesítőszerezni a 7 hónapos gyereke ételeit...
Köszönöm a válaszokat! Én idáig csak jókat hallottam a Xilit-ről, akárki ajánlotta, senki sem sorolta be az édesítőszerek kategóriájába.
Azt gondoltam ez valami új, természetes anyag, ami egészséges, ezért gondoltam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal.
De látom, ezek szerint nagyon is nem jó!
Köszönöm a 4. válaszolónak a részletes leírást!
Eszemben sincs adni neki ezek alapján Xilitet!
Kedves Kérdező!
Én éppen egy xilites szilvalekvárt eszem, ezért gondoltam hozzászólok, bár már régi a kérdés. Remélem az itteni tájékozatlan embereken kívül is utánajártál a kérdésnek,mert ez itt nem egy tudományos oldal, itt maximum azt kérdezheted, mit tapasztaltunk, mit hallottunk.
Szóval a xilittel nincs probléma! Ha édesíteni akarsz, a következők állnak rendelkezésedre, ez a már idősebb babádra is vonatkozik:
cukor, fruktóz, gyümölcs főzve, xilit, eritriol, kókuszcukor, egyéb édesítőszerek(természetes, mesterséges)
Ezek közül egyébként xilit természetes! Én a gyümölcsöt, xilitet, eritriolt, illetve a kókuszcukrot javasolnám, a többit nem!
Mi jó ideig minden főzelékbe almát is főztünk a babámnak, csak úgy ette. Mást nem használtam, aztán egyszer csak leszokott róla.
A lényeg, hogy jobb, ha nem ízesítesz, de ha kénytelen vagy,akkor próbáld elsősorban az almát, azután xilit és a többiek. Más gyümölcsök is jók egyébként, amik passzolnak a kajához.
A xilitről összeollózott történet pontatlan tömve hibákkal.
Ne felejtsétek ez már a modern orvoslás kapcsán került elő, a hivatalos álláspontok sokszor már régen megdőltek, pl. hogy jó ha olajjal főzünk, vagy a margarin szívbarát,stb. Pedig hivatalosan még ezeket nyomják.
Tájékozódjatok a legújabb megbízható kutatási eredményekről, még akkor is ha itt is megkérdezitek az átlagember véleményét.
A xilit jobb,mint a cukor vagy a fruktóz!
Ezt azért jobb tisztázni, de mindenfajta édesítést jobb későbbre tenni.
Én inkább a babáknak szánt tejtermékeket (jogurt) stb dobnám el, mert ha tudnátok ezekben mi van, akkor már a xilit labdába sem rúgna.
Remélem senkit nem bántottam meg, nem annak szántam, én is sok dologban járatlan vagyok, de valamiről már tájékozottabb vagyok.
Üdv mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!