Jó ha nem kap ilyen ételeket?
Unokahúgom 1 éves. Szülők nem adnak olyan ételt, amiben cukor, só stb. van. Külön kaját csinálnak neki mindennap.
Hozzánk jöttek, anyu húslevest csinált, de még abból se ehetett mert azt mondták, hogy só van benne. Aztán meg ha mi megyünk hozzá, mondták, hogy ne vinnünk se milyen kaját neki, mert nem tudunk, hogy mi ehet
Szerintem, meg fontos, hogy ilyen ételeket is kapjon. Csak mennyiségre kéne figyelni.
Vagy nem?
Ez normális dolog? Tényleg jó ez a gyereknek?
Sosem tudhatod, hogy nem e allergias valamire egy kisgyerek, ezert mindig meg kell kerdezni a szuloket, mielott barmit adnal neki.
Az mar mas kerdes, hogy ki mennyire veszi lazan vagy eppen szorosan az etkeztetes szabalyait. Ha a szulok igy latjak jonak, akkor igy nevelik fel a gyereket. En annak vagyok a hive, hogy egy 1 eves mar egye azt, amit a szulei is, de egyik modszerre sem lehet rahuzni, hogy ez a tokeletes es az a rossz.
Ez csak egy újabb agyrém! Már a pici baba szervezetének is szüksége van sóra és cukorra,de mértékkel.
Éppen attól lesz majd allergiás,mert későn kap ilyen ételeket. Akkor már a szervezete nehezen vagy egyáltalán nem tud ellenanyagot termelni.
Van már gyereked? :-) Igen, a szülők ilyen extra érzékenyek tudnak lenni, és igen, tényleg más a babák ízlése. Te lehet, hogy már nem tudnád elképzelni az ételt só nélkül, pedig nagyon finom tud lenni a só nélkül elkészített étel. Nem valami nagy fogásra gondolok, hanem amit egy baba eszik mondjuk 1 évesen. A kislányom kedvenc étele akkoriban a csirkemell, tészta, paradicsom (mind megfőzve) volt összeturmixolva. Amikor meglátta a sógornőm ezt, akkor konkrétan "lesz*rozta". Mondtam neki, hogy kóstolja meg milyen finom, de arra nem volt hajlandó. :-D Kb. 13 hónapos koráig külön főztünk a kislányunknak. Most 16 hós, és azt eszi, amit mi is, mert nem főzünk nagyon fűszeresen és sósan.
Tiszteletben kell tartani a szülők kívánságát, mert ők tudják, hogy mit és mikor akarnak adni a gyereküknek. Valószínűleg jól körbejárták a témát, és úgy döntöttek. Van még elég ideje a babának, hogy felnőtt-ételeket kóstoljon.
A betegség vagy allergia szerintem is lehetséges ok, ezt mindenképp figyelembe kell venni!
De, ha csak úgy általánosságban beszélünk róla, egy egészséges 1 éves már ehet sós és édes ételeket, miért ne? A hangsúly a mennyiségen ill. a gyakoriságon van! Semmiből se jó, ha túl sokat viszel be, de az sem, ha egyáltalán (kivéve ha alapos eü. indok van rá). Sóra is szükségünk van, mert pl. a nátrium az egészséges idegi és sejtműködés egyik alapvető összetevője (transzportfunkciók, ingerületátvitel és társai). Ugyanígy, szénhidrát is kell, sőt, mert ez a legfontosabb energiafedező forrásunk.
De nyilván nem mindegy, hogy miből készülnek és mennyit eszünk belőlük. A só akkor baj, ha túl sok, mert szépen nyomja fel a vérnyomást, a cukor meg kismillió betegséget okozhat a cukorbetegségtől kezdve a metabolikus szindrómán át az elhízásig. Ugyanígy, a zsír is csak akkor baj, ha túl sok és ha ennek a nagy része telített zsírsavból áll.
Szóval, ha "csak úgy" korlátoznak így a szülők, az nem feltétlenül szerencsés, sőt, neadjisten káros is lehet, ha teljes megvonással jár.
10.44-es
Gondolom azt hiszed, hogy egy 12 éves gyerek vagyok.
Nem. Képzeld 22 vagyok. És nem ez az 1. baba a családban.
10.56-es
Nem. Ő nem allergiás és nem beteg.
Amúgy én is így gondolom. Fontosak ezek, csak mértékre kell figyelni.
Egyébként azt hiszem később se akarnak adni ilyen kajákat.
Nem, nem gondolom, a sógornőm is 24 éves. :-) Ne haragudj, ha megbántottalak. ;-) Csak azt mondom, hogy nem egyformák a gyerekek és nem egyformák a szülők. És ha van egy elképzelése a szülőknek, főleg első babásként, akkor hagyni kell, hogy úgy csinálják.
Egyelőre nem _fontos_, hogy ilyen ételeket is kapjon. Szerintem ha az anyuka minden nap főz neki, akkor odafigyel arra, hogy mit adjon a babának. :-) Én lányom sem evett vendégségben semmit, hanem az otthonról vitt kaját melegítettem neki, és én is ugyanígy mondtam apósoméknak és anyósomnak, hogy ne hozzanak semmit, ha jönnek, mert még úgysem eheti a baba. Konkrétan nem érdekelt, hogy ki mit szól hozzá, nem bántásból csináltuk.
Újból 10.44-es :)
Nem bántottál meg. ;-)
Hagyunk is. Nem is mondunk ezt nekik. Csak ez a véleményem.
Ja csak anyu hozzá van szokva ehhez, hogy mindig visz valamit. Mivel másik bátyáméknál két gyerek is van már, és nekik is visz.
Stefix:
Az meg lehet, hogy valamilyen irányzatot követnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!