Segítséget kérnék esetleg nagymamáktól, "hagyományos értékrendű" anyukáktól, akik nem feltétlen a mai "elvárok" alapján etettékk csemetéjüket. Házitej? Kecsketej? Lisztes rántásos tej? Vagy mi az amivel etettétek régen a gyerekeiteket?
Ha a tápszer és a kecsketej között kell választani, akkor inkább tápszer. Minden fontos vitamin és ásványi anyag meg van benne, a kecsketejben viszont alacsony a B6, B12, C, és a D vitamin, és magas az ásványi anyag tartalma. Nem kell hurrogni, kecskéket tartunk, tudom és kész.
30 évvel ezelőtt is tápszert kaptam, sőt, az anyukám 50 éves és ő is kapott már tápszert anno.
Szinte minden tápszerben ugyan az van, csak más a gyártó és a csomagolás.
A családomban senki nem allergiás, nincsenek különös betegségeink. 4 hónaposan kezdte anyukám a hozzátáplálást. 1 éves koromra kezdtem el azt enni,amit a felnőttek.
3 hónapig szoptattam, aztán tápszer és 4 hónaposan kezdtem a hozzátáplálást. 9 hónapos a lányom, egyre több mindent eszik. Este sűrű tejpép, amibe teszek egy kis joghurtot és egy zsemle belsejét. Ezt belapátolja, fél óra múlva alszik. Átalussza az éjszakát, nem kel fel enni egyszer sem.
25 éves vagyok.Én 6 hónapos koromban már tehéntejet ittam,virslit is ettem néha,tojássárgáját,igazi húslevesből vett és turmixolt husit és zöldségeket,és egészséges,vidám életerős ember vagyok.Köszi anyu és apu :)
de azért majd ha 40 évesen pollen allergiás leszek,majd rájuk és a felelőtlen hagyományos értékrendükre fogom.
Kackac...
igazából én nem azt olvastam ki a kérdésből, hogy az anyuka ezeket szeretné adni, hanem talán csak tanácsot kér, érdekli, hogy régen mi volt.
gondolom, azért, mert a 6 hós baba nem alussza át az éjszakát és arra gyanakszik, hogy éhes, emiatt talán a rántásos tej táplálóbb lenne a babának.
Az a baj, hogy nagymamáink korát nem lehet összehasonlítani a mostani dolgokkal. Az ételek minősége is teéjesen más volt. Akkor megfejték a tehenet, kecskét, ott volt a jó zsíros 8-10%-os tej, most meg a vizezett tejital, aminek ha megnézzük az összetételét, tej nincs is benne. A liszttel ugyanez a helyzet. Sokkal rosszabb a minősége, mint régen volt.
Emellett hozzá kell tenni, hogy a babák akkor sem aludták át az éjszakát. Sokszor egy kis alkohollal is rásegítettek (ld. pálinkás kenyér) ne adj isten mákteával. Tehát ezekből nem lehet kiindulni.
Nyilván anyukáinknál megint más volt a helyzet, akkor viszont a szocializmus diktálta, hogy vedd meg a tápszert, nem kell az anyatej csak 6 hetes korig. Az iparnak az tett jót. Tehát az sem tudományos elveken alapult. Sőt...
Most pedig rengeteg alternatíva a rendelkezésünkre áll, főleg egy 6 hónapos babánál. Ő már ehet vacsira akár főzeléket is, ha ragaszkodik az anyuka, akkor be is ránthatja azt. De pl. ott a rengeteg tejpép, vagy tápiból, anyatejből készült tejbegríz, stb, amivel 'meg lehet tömni' egy baba pociját. De egyáltalán nem biztos, hogy azért kel, mert éhes. Lehet, hogy a foga, lehet, hogy nincs napirendje, lehet, hogy épp a 6 hónapos fejlődési ugrás miatt. Tehát először ezeket kellene számba venni, kipróbálni, majd ha semmi nem jön be, akkor más lehetőségen gondolkozni.
Sok sikert kedves kérdező!
Kedves Kérdező!én hasonló módon gondolkozom.Nem mondom azt hogy a tápszer az ördögtől való,elfogadom azt hogy valakinek arra van szüksége.Nagyon sokan furán néztek rám,amikor mondtam hogy 4 hónapos babám már javába eszi a gyümölcsöket,5 hónaposan Gluténes kekszet kapott gyümivel,és igenis mindig belenyalt a mi ételeinkbe.(Mielőtt megkapnám hogy veszélyeztetem a gyerekem:Nem pörköltöt kapott ebédre.csak megkóstolta.)Az én lányom hihetetlen sikítást rendezett ha nem kaphatott abból amit mi ettünk.Ma már elmúlt 8 hónapos,éjjel még mindig szopizik,de nappal,igenis kap gyenge rántásos leveseket,tejfölt,joghurtot,(6 hós kora óta),sajtot,és a habarást is sima tejjel készítem.Kapott már tejbe grízt,stb.Sokáig sorolhatnám hogy miket kap a tiltott listáról.A védőnőnek már nem mondom hogy miket eszik,mert lassan szívrohamot kap.:)Egyet tartok be,azt hogy fokozatosan adom neki.elsőre mindig csak kostól.Ha nincs semmi baja,akkor folyamatosan emelem az adagot.MOst lehet jönni azzal hogy:"most lehet hogy jó étvágyú,de majd felnőtt korában beteges lesz."Erre előre csak azt tudom mondani,hogy ha a családban(mint a mi esetünkben)semmilyen allergia nem fordul elő,akkor ő miért lenne allergiás?Én hallagatok az édesanyámra,aki négy egészséges gyermeket nevelt fel,anyósomra aki hármat.
Nehogy már én tudjam jobban,első babás,25 éves anyuka,mint ők.
Kedves kérdező!Mindenkinek magának kell eldöntenie hogy hogyan csinálja a gyermek nevelést!Tanácsokat el lehet fogadni,de a döntést az anyukának kell meghoznia.Sok sikert kívánok neked,és egy hasonlóan jó étvágyú,mindenevő gyerkőcöt mint az enyém...:)
Mindenki saját maga dönti el mit ad a gyerekének.
Az én kislányom tápszeres volt az elejétől,mert sajnos nem tudtam szoptatni.Nem olcsó mulatság a tápszer,de ha kell akkor kell,ezen sose spóroltam.És valaki azt írta a tápszerben nincs annyi vitamin stb.Ugyan,dehogynem.1éves koráig kapott tápszert azóta pedig rendes bolti tejet kap.Én se vagyok egy fafejű anya,de azért egy 6 hónapos babának még nem mernék bolti,házi,kecsketejet adni.De ez én vagyok,ez csak az én véleményem.
"Az én lányom hihetetlen sikítást rendezett ha nem kaphatott abból amit mi ettünk." - Ezen jót mosolyogtam, mert az én 9 hónapos kislányom pár hete ugyanezt csinálja. Így kóstolt már túró rudit, gyümölcs joghurtot, jégkrémet, csokit, sőt hétvégén még jó kis disznótoros levest is. Nagyon tetszett neki :-) (De mielőtt lepontoznátok: KÓSTOLTA, nem pedig teletömtem vele.)
Kedves kérdező! Ha már mindenképp tejet adnál neki, én is a kecsketejet javasolnám. Viszont a lisztes rántásos tej számomra nagyon rosszul hangzik. És nem is biztos, hogy jobban aludna a babád.
Sziasztok, én volnék a kérdező!
Köszönök minden hozzászólást, mindenben találtam valami hasznosat. A tévedések elkerülése végett, nem rosszat akarok a gyerekemnek, hanem valami tápláló dolgot, amitől végre alszunk éjjel, és nem 3 óránként eszünk. Nem akarom elhinni, hogy 6 hónapos babának még 3 óránként enni kell adni. Nem szopizik már. Aki szopizik, megértem, hogy nem adná fel semmiért. Én is falun nőttem fel, lisztes tejet és tejbegrízt kaptam 2 hónaposan. Anyámnak másnap ott volt a háztartás, a kert meg az állatok. Nem is éjszakázott velem. Nincs semmilyen probléma az egészségemmel. Tudom, én csak egy vagyok a sok közül.
És higyjétek el, végső elkeseredésemben folyamodnék drasztikus tápláláshoz, mert se energiám, se erőm nincs az éjjeli kelésektől. Mire vissza aludnék, újból ébredünk.
Ezért vártam olyan tapasztalatokat amiket más más végigcsinált, mert hasonló helyzetben volt.
Ja, és nem spórolásról van szó... eddig is a legdrágább tápszert kapta. Megvettem a drága rizstejet, mert épp arról olvastam... persze nem mertem kipróbálni.
Ha valaki tuti laktató dolgot írna,nem az árát nézném...
Ahogy már fentebb is írták , a Sinlac az nagyon jó, olyan mint a tejpépek, csak kétszeres kalória tartalma van, olyan babák számára találták kis akik keveset esznek, de ha ezt eszi akkor több kalóriát visz be kisebb addaggal is.Szerintem ez a ti esetetekben is jó lenne.Vagy van egy Fantomalt nevű por, ez táplálék dúsitó, hozzá lehet keverni bármilyen főzelékhez, de szerintem tejpépekhez is keverhető.Lehet ha este megróbálkoznál valamelyikkel akkor éjszaka nem ébredne fel, egy próbát szerintem megér.Nekünk az orvos írta fel mindkettőt receptre, nem tudom redept nélkül van-e,de biztos fel írnák nektek is szerintem, ha elmondod a dokinak a problémádat.
De az nem lehet ,hogy már csak megszokásból kel fel? Bár ha tényleg eszik, akkor nem valószínű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!