Kisfiús anyukák! Kell hátrahuzkodni a kukit, vagy nem? És ha igen, mikortól? Mindenki mást mond!
Nekünk a háziorvos azt mondta, hogy 6 hónapos korától húzogassuk. Csinálom is, de nem sokat haladt, mert nagyon félek, hogy kárt okozok. 10 hónapos.
Most akkor honnan tudjuk, hogy mi a jó? :S
Én vagyok a 3 éves kisfiú anyukája.
Hát, ha eddig nem lett baja tőle, sőt, gyönyörű, akkor nem lehet akkora gond a húzogatás.
Ő már nem pár hónapos, hogy reménykedjünk, hogy nem okoz bajt.
Elég jól utána olvastam a témának. Erre jutottam:
Elvileg 3 éves korra a többségnél megszűnik a letapadás. Csak akkor van gond, ha nem tud sugárban pisilni, felpúposodik a kuki pisiléskor, vagy ha be van gyulladva neki.
Az szokott még lenni, hogy amikor végre hátrajön a fityma, a smegma fel van gyűlve alatta, és nem lehet egykönnyen eltávolítani. Ilyenkor szoktak a szülők pánikba esni, hogy be fog gyulladni, pedig kisgyerekeknél ez normális jelenség, csak a smegma látható részét kell lemosni, mert az olyan, mint a lányoknál a hüvelyváladék. Emiatt nem kell hátrarántani neki.
Nekünk a doki azt mondta, hogy húzogassuk hátra neki 1 éves kortól, de mi békén hagyjuk. Azt is mondta, hogy újabb irányelvek szerint 3 éves korig nem szabad hozzányúlni.
Elmúlt két éves, de én egyenlőre jegeltem a kérdést.
Szerintem ezzel a csecsemő-kisgyerek-kori bőrvisszahúzásos dolog olyasmi, mint némely afrikai országban a lánygyerekek körülmetélése (a külső nemi szervüket megcsonkítják, mert azt hiszik, hogy ezzel jót tesznek velük). Csak felesleges szenvedést okoznak vele, a gyermeknek testileg, az anyának lelkileg. Rossz beidegződés, amitől nem mernek elszakadni.
Vagy egy enyhébb példa: szoptatáskor elhitetik az emberrel, hogy ha nem fej naponta nyócszor, akkor nem lesz elég teje. Én nem fejek, mégis szoptatok már több mint 2 éve. Kereslet-kínálat beállt. Természetesen én nem vagyok a fejés ellen, csak azt szeretném érzékeltetni, hogy a természetben egyszerűen működnek a dolgok, csak néha mi bonyolítjuk túl.
Egy kisgyereknek a kukija nagyon érzékeny dolog, nem hiszem, hogy hátrahuzigálni kéne.
14-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!