Miért van az, hogy mindenki azt kérdezi tőlem hogy miért akarok olyan sokáig szoptatni?
Ahhoz képest, hogy sokan mondják, hogy egy babának a legjobb az anyatej, mégis furcsállják, ha egy anya 1 év után még szoptat. Szerintem ebben közrejátszik, hogy nagyon-nagyon sokan nem tudják eddig szoptatni a babát, így ezért kisebbségben vannak az 1 év után szopizó kisbabák. A kisebbségre pedig könnyebb azt mondani, hogy deviáns, fura, mint elfogadni, nagyrészük talán még irigy is emiatt. Nekem még 8 hós a kisfiam és én is addig akarom szoptatni, amíg tudom. Ha napközben eszik a gyerek mindenfélét, amiből megkapja a vitaminokat, ásványi anyagokat, akkor szerintem a világon semmi probléma nincsen, ha mellette szopcsizik. Addig is kapja az antitesteket és még mindig jobb az anyatejet inni, mint teát, üdítőt, vizet, stb. Sokkal egészségesebb. Persze nem az extrém esetre gondolok, amikor egy "nagy baba" semmi mást nem eszik, csak anyatejet, de egy reggel-este és esetleg egy napközbeni szopcsi nekem teljesen normális dolognak tűnik! Ne foglalkozz azzal, aki azt mondja minek szoptatsz, örülj, hogy megteheted! Ha neked ez nem okoz gondot, senkinek semmi köze hozzá!!! A gyereknek sem esik bántódása, legfeljebb, ha más bántja ezzel őt, de akkor az a másik gyerek szüleit minősíti...
Boldog babázást és szoptatást!
Baja nem lesz a gyereknek, de igazából sok értelme sincs (a kapcsolaton kívül)
Egy év szopás után a tejben már nagyon lecsökken a tápérték, már nem immunizál, tulajdonképp nem sokban különbözik attól, mintha bolti tejet adsz neki.
Ha nektek fontos (a mama-baba) kapcsolat szempontjából, akkor csináld, de egészségügyi előnye már nincs.
(orvos)
Párom unokaöcsikéjét majdnem három éves koráig szoptatta az édesanyja. A végén már inkább problémák voltak a dologgal: a szopizás egyfajta kompenzációvá vált, ha rászóltak, rosszat csinált, akkor már hozta is a szopis párnáját és ment cicire. Szegény sógornőm valami hihetetlenül nehezen szoktatta le a ciciről (még 2,5 éves korában is éjjel 3x felkelt a gyereket megszoptatni, mert ha nem akkor hiszti volt), ill. próbálta, hogy nem kel fel, elkezdte volna leszoktatni, erre a kicsi egyszerűen átment éjjel a szobájukba és kiszolgálta magát. Sógornőm mesélte, h volt, h arra ébredt fel, h a mellén van a gyerek.
Most 4 éves a kisfiú, még mindig fel kell hozzá kelni éjaszkánként többször, mert bár már nem szopizik, folyton tejet inna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!