Külön alvás vagy együtt alvás?
Nagyon elterjedt az a nézet, hogy a babával aludni veszélyes, és különben sem jó dolog. Legyen csak külön ágyban, sőt, ha van rá mód, külön szobában. Ha meg nyűgje van, úgyis halljuk a bébiőrön keresztül...
Nem tudom...én nem hiszek a rideg-tartásban... Ti hogy vagytok vele? Alszik más is együtt a bébijével? Meggyőződésből tesztek így, vagy csak azért, hogy éjszaka ne ordítson értetek, hogy kipihenten ébredhessen a család?
Az ágy a férjemé és az enyém, nem a babánké.
Ha a bébiőrön hallom, hogy nyűgje van, vagy én, vagy az apja felkel, elmegy, megnézzük, mi van. Amíg átérünk, addig kicsit felébredünk, és teljesen rá tudunk koncentrálni.
Nem ordít értem a gyerek, általában arra kelünk, hogy beszélget a macijával.
Amúgy is, néha a férjemet is lila-foltosra verem, nem akarom a gyerekemen is viszontlátni az éjjeli terrorom :)
Én nem szeretek egyedül aludni. Gondolom egy kicsi baba sem, aki 9 hónapot a testemen belül töltött. Rossz lenne a hirtelen elszakadás, amíg igényli addig 2-nél többen is elférünk a nagy ágyban.
Az hogy ez veszélyes egy nagyon túlhaladott nézet. A 3 óránkénti szoptatás, méricskélés és a sírni hagyás idejéből való. Az előző évezredből, de engem fényévnyi távolság választ el tőle.
Mi egy szobában aludtunk Vele, de a lányom a saját ágyában. Mikor megszületett a tesó, mind a kettő külön a saját ágyában aludt, mi meg a nappaliban. Mikor elköltöztünk és átmenetileg a szüleimnél laktunk 3 hónapot (míg felújítottuk a házat), addig a pici (pár hetes)mellettünk, a nagy (akkor másfél éves) az utazóágyban a szobánkban aludt. Mikor átköltöztünk, a saját szobájukban a saját ágyukban aludtak. Éjszakára nyitva van az ajtajuk, még a bébiőr előtt hallom (sőt, van hogy be se kapcsoljuk) ha felkel valamelyik. Ilyenkor valamelyikőnk átbattyog, megnézi mi van. Ez szerintem nem ridegség, kell nekik a kis megszokott "fészek", egy saját hely. Az első este is zökkenőmentes volt, azóta sincs semmi probléma. Így nekünk is van magánéletünk.
Ismerősömék egy ágyban aludtak, azóta a 4 éves kislány mellett (már a földön egy matracon) de ott kell aludni valakinek. Azt mondják, már bánják hogy maguk közé vették. Persze babája válogatja.
Nekünk nem volt gond, sőt, nagyon jól alszanak a helyükön és nekünk sem probléma felkelni és átsétálni.
De minden ember/család más.
Attól hogy van a gyereknek külön szobája/külön ágya és ott alszik attól még nem tartom ezt ridegnek, csak normálisnak.
Szerintem nagyon provokatív a kérdés stílusa. Persze lehet csak én érzem így. Ez nem rideg-tartás, de ha még annak is tartod, akkor sem így kellett volna fogalmazni.
Mellesleg Velünk egy szobában, de külön ágyban alszik a Baba születésétől kezdve, és ez így tökéletes Nekünk! Hangsúlyozom NEKÜNK! Ám attól még én nem szólok meg másokat, amiért máshogy csinálják.
Engem anyukámék maguk közé szoktattak. :S Máig emlékszem, hogy milyen nehéz dolguk volt, mikor még 5-6 évesen is oda akartam kéretőzni magam, mert féltem egyedül. Borzasztó érzés volt Nekem is, hogy "magamra hagytak". Szerintem, ha kezdettől fogva így szoktatnak, mindannyiunknak jobb lett volna.
Mellesleg igazuk van azoknak, akik azt mondják, az ágy apáé és anyáé. :) Ez marad a mi kettőnk privát helyszíne.
Amint látod, korántsem osztja mindenki a nézetedet.
Mi a fiam 3 hetes koráig aludtunk egy szobában, ott volt a mózes mellettem.
Utána áttettük a saját ágyába, szobájába, és azon az éjszakán csak egyszer kel már szopizni.
Soha nem hagytam síni, éjjel még pillanatokra sem, nem volt bébiőrünk, csak légzésfigyelő, de soha nincs becsukva sem az ő ajtaja, sem a miénk, két méter odáig az út.
Most 21 hónapos, szépen elalszik délután és este is egyedül (betegség, fogzás, telihold stb. természetesen kivételek).
A rideg tartás az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem reagálunk megfelelően a kicsi jelzéseire, igényeire, ez elég távol áll attól, hogy együtt nyomorgunk-e a szülői ágyban vagy sem.
Bocsi, de én senkit nem pontoztam le...!!!
Elnézést, nem akartam senkit sem provokálni, nem fogalmaztam meg egészen jól a kérdést.
A lényeg pont az volt benne, hogy sokak szerint rossz, amit teszek, de ha vannak olyanok, akik együtt alszanak a Babával, azok kifejthetnék, hogy ezt miért teszik. Meggyőződésből vagy csak azért, mert így kényelmesebb?
Én abban hiszek, hogy egy pici babának még nincs éntudata, egynek érzi magát az anyukájával. Ha nincs vele, nem érzi biztonságban magát.
9 hónapnyi közvetlen kapcsolat után hirtelen berakni egy másik szobába? Nekem is kiságyban volt születése után, de az oldala le volt véve és az ágyunknak volt tolva.
Azóta variáltuk többször, de a lényeg az, hogy karnyújtásnyira van, így ha álmában esetleg cicizne, hát az sem jelent gondot. Mondanom sem kell, igény szerint szopik, annyiszor amennyiszer csak akar...:)
Hangsúlyozom, Babával kapcsolatos kérdést tettem fel és nem kisgyermekkel; az én olvasatomban egy 10-12 hónapos csöppség már inkább kisgyermek, mint baba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!