Baj hogy nincs napirendünk?
Igen, mert pl. így nem tudtok semmit tervezni, mert nem tudni, hogy a kicsi mikor fog aludni, enni, stb. Ha majd közösségbe kerül (nem írtad a korát, de mivel a babakategóriában van a kérdés, gondolom, még egészen aprócska), nagyon fog szenvedni, amíg a kis szervezete átáll a rendszerességre.
Már egészen apró korban nagyon fontos a rendszeresség, kiszámíthatóság a baba életében, ez biztonságot nyújt a számára.
egyáltalán nem baj!!!olvass utána!nem az időrend a lényeg,hanem az,hogy egymás után történjenek a dolgok.ez jelenti a rendszerességet.
én is próbáltam görcsösen ragaszkodni az időhöz,de hiába tettem én le aludni például,ha ő nem akart...akkor 1 órát is szenvedtünk-hiába és hopp,máris elcsúszott az időrend!akkor mondta nekem is a doki,hogy nem így kell a napirendet kialakítani,hanem a rendszer és a folytonosság a lényeg!!!NEM AZ IDŐPONT!13 hónaposak elmúltunk és szépen alszik,eszik,minden rendben van! :)))
A folyamat a lényeg.
Nagyjából próbáld meg úgy szervezni, hogy az adott dolog mikor van. Nálunk pl. így van: reggeli, öltözés, játék, alvás. Tízórai, játék. Ebéd, alvás. Játék, uzsonna, séta. Játék, fürdés, vacsora.
Ha kicsit többet alszik, nem fogom felverni azért, hogy pontban 12-kor egyen. :)
Kislányom jövő héten lesz 5 hónapos. Este általában fél 9, 9 felé alszik el, reggel 7 körül kel. Napközben viszont nincs két egyforma napunk. Már kezdett ráállni arra, hogy 4 óránként eszik, aztán most megint 3 óránként, tegnap pedig (lehet a meleg miatt) 2,5 óránként evett. Délelőtt általában még alszik, de délután már nagyon ritkán. Tegnap viszont délután is aludt.
Egy ekkora babának szerintem nem kell szigorú napirend szerint élni. Ő tudja, hogy mikor éhes, mikor akar játszani, aludni.
A napirend nálunk abból áll, hogy pelenkázás után jön az evés, este pedig fürcsi apával. Amikor elkezdi a férjem levetkőztetni már nevet örömében, ugyanis imád fürödni.
Az eltérő időpont nem baj. A lényeg, ahogy előttem is írták, hogy minden rendszeresen kövesse egymást. A baba majd alakítja a napirendjét, és beáll a rend.
Egy apró babát több okból sem lehet időpontokhoz szoktatni, egyrészt még annyira kicsi, hogy pár havonta változik a napirendje, kevesebbet alszik, másrészt pedig nekik nincsen még időérzékük, vagyis azt nem érzékelik rendszerként, ha minden ugyanabban az időpontban történik.
Ezért fontos az a rendszeresség, hogy a különböző történések egymás után következzenek mindig.
Ha hozzászokik, hogy felkelés, evés, játék alvás, stb, stb, este pedig játék, fürdés, evés, alvás, az teljesen jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!