Ebéd hozzátáplálásának elkezdése?
Mindenképp főzni szeretnék, bébiételt ritkán kapna.
Csak nem tudom úgy jó lenne-e elkezdeni, ha mondjuk evett, s tízórai után kezdeném el főzni eleinte zöldség/zöldségek, majd idővel húsi, kész lesz-e, ha legtöbbször 2 óra elteltével éhes. Nem nagyon bírja ki a 3 órát.
Itt arra gondolok, hogy mondjuk ma pl 7:33-kor reggelizett (szopi), s 9:50kor már adnom kellett neki, mert már nagyon balhézott.S kb. 10:30-ra fejeztük be. Szóval ha most kellene neki adnom, s egyből el tudom tőle kezdeni, meg hát ha üres a konyha,mert após is használja, de tervezem h kiírom a hűtőre, hogy tízóraitól számítva szopi után főzök, s aztán etetés megint.
Ha most adnék neki, 12:30ra kész kellene lennie a kajának, hogy tudjon enni, de legkésőbb 13ra. Vagy inkább reggeli szopi után kezdjek el főőzni, s esetleg melegítem.
Amúgy majd hónap végétől tervezem elkezdeni, a fenti csak példa.
Valamikor már 6kor, van hogy 7-8 körül kell reggelizni, s onnantól számolom a 2-3 órát. Amint elkezd hisztizni, rögtön megyek készülni, de a 2 óra elteltét mindig megvárom.
A tapasztalatokat is várom, ti hogyan csináltátok, s mi vált be nektek? Mikor kezdtétek el az ebéd főzését, hogy pont jó legyen?
Kérdező, szerintem is jó, hogy így próbálkozol, de sajnos te is kaptál már egy adag rossz tanácsot. :S
Utólag ugyan már nem tudsz rajta változtatni, de azért leírom neked, hogy minden baba gyarapodása leáll 4 hónapos kora körül. Egyrészt azért, mert kb. ekkorra duplázzák meg a súlyukat és ezután lassul a hízásuk (különben kismalacok lennének 1 éves korukra), másrészt ekkor (is) van egy nagyléptékű idegrendszeri és mozgásfejlődési szakasz. Biztosan neked is feltűnt anno, hogy a babád hirtelen nagyon érdeklődő lett, új mozgásformákat kezdett gyakorolni stb. Ez pedig nyilván plusz energiát igényel, ami miatt a súlygyarapításra kevesebb jut; ezért lassul ilyenkor a hízás. Illetve, egyes babák ekkortájt hosszra is nagyobbat nyúlhatnak. (Az én lányom anno 2 hónap alatt volt képes 20 grammot hízni, de -egyedül- én nem aggódtam ezen.:)
Mindezért sajnos azt kell mondani, hogy valószínűleg feleslegesen javasolták neked a pótlás (tápszer) bevezetését. Az pedig csak további hiba, hogy a tápszer helyett/mellé a korai hozzátáplálást is erőltették, erre ugyanis nagyon-nagyon ritkán van szüksége egy fél évnél fiatalabb babának! A korrekt szakmai ajánlás szerint 6 hóig anyatej, ennek hiányában tápszer - és csak 6 hónap után szilárd étel. (Még a csak tápszeres babáknál is, sőt, náluk meg pláne!) És azért így, mert a szilárd táplálékban még mindig csak a töredéke van meg annak, ami a tápszerben koncentráltan benne van (de nyilván az anyatej a legjobb). Gondolj bele, a babád legalább 1 éves lesz már, mire odáig jutsz vele, hogy az összes tápanyagféle nagyobbik részét már szilárd ételből fogja megkapni - de most még csak párféle ételt eszik, a többivel addig mi van? Azokat az anyatejből ill. tápszerből kellene megkapnia, mert ezekben minden benne van!
Szóval sajnos te is nagy átlagba tartozol, akiknek a tanácsadói még mindig nem ismerik a szoptatás-hozzátáplálás helyes összefüggéseit. :(
A tejed pedig egyértelműen azért csökkent le, mert elkezdted a tápszert ill. a hozzátáplálást. Egyetértek veled, hogy sokáig szeretnél szoptatni, de sajnos ez nem a legjobb módszer rá... De félre ne érts, nem te vagy ezért a felelős, hiszen kezdő vagy és nem tudtad, mi hogyan működik. Jót akartál, de rossz tanácsokat kaptál több helyről is, így pedig nagyon nehéz jól csinálni.
Ha gondolod, kérdezz még tőlünk és megpróbálhatunk neked segíteni abban, hogy akkor ebben a helyzetben, amiben most vagy, mégis sikerüljön minél tovább szoptatnod. (Bár nem írtad, neked mennyi az a minél tovább.)
Ezzel a módszerrel, amit a korábbi tanácsok alapján csinálsz, én úgy saccolnám, hogy még max. 2-3 hónapig fog sikerülni, ha a babád is kitartó lesz. (Ez persze nem fix, sikerülhet tovább is, de a nagy átlag alapján én ennyire tippelek.) Én hosszú szopipárti vagyok, úgyhogy ennél többet céloznék meg, de ahhoz pár dolgon változtatni kellene.
Azt megköszönném, mert mióta adok pótlást, bár ezt a gyerekorvos nem akarta, a helyettese írta fel a mi kérésünkre, mivel az ebéd hozzátáplálásával várni akartam.
A védőnő meg helyeselte, s ő mondta, ne csak este adjunk neki.
Amikor elkezdtük, volt, hogy 100 felett is megevett, s estével kezdtük. Akkor az elején megevett 70-80 ml-.t, néha 90-100-at. Amikor 70-80-at evett, akkor atam pótlást, s később délben is, mert akkor 60-70-et evett. S azóta egyre kevesebbet eszik. Ma is pl 3-kor csak 10 ml-t evett, s most úgy döntöttem, nem adok pótlást, 4kor bealudt, s fejtem, de nem jött semmi, s 4:40 körül újra etettem, de csak hisztizett, s csak 25 ml-t evett.
Az tényleg igaz, csökken az anyatej, amit megeszik, viszont amíg 2 hét alatt 100-at vagy még annyit sem hízott, mostanában mióta hozzátáplálok júli 18 óta 200 grammokat hízik 2 hét alatt.
Bár én após miatt is sokat idegeskedek, sajnos vele élünk, s rosszabb mintha a lehető legrosszabb anyóst kifogtam volna. Ha nem a baba lenne a középpontban, pl. ha fürdetem, képes hidegben, sőtb télen is kinyítni a konyhaablakot az ajtóval, ahonnan ide szúdul a hideg, s ha bezárom mindig nekem áll, hogy mi van fázol stb.
Vagy a múltkor a lefagyasztott anyatejemet szó nélkül kipakolta a hűtőládából, na nekem onnantól kezdett betelni a pohár, nagyon felhúzott, meg is mondogattam a magamét neki, s még sorolhatnám miket csinál, a lényeg, hogy elég sokat felhúzom miatta magam, hiába próbálom visszafogni. S ez sem tesz jót az anyatej termelésnek.
Azt nem is írtam, végül elkezdtük az ebédet, s azt viszont szopi után kínálom.
Az anyatej, ahogy fent is írtam, azt hitem csökkent, de az volt a fura, hogy most 8 körül szopizott, több mint fél óráig küzdöttem vele, mert vagy a felüléseget gyakorolta, vagy nevetett vagy sírt a cicin. S 10 ml-nél többet nem evett meg. Végül mivel ha éhes nem alszik el, adta neki tápszert, mert azt hittem nincs már tejem, mert ha megnyomtam se nagyon jött. Viszont fél órára rá 65 ml-t fejtem le kézi mellszívóval.
De amúgy a párom is észrevette, hogy kezdi u.azt csinálni, mint mikor cumizavaros volt. Bár akkor teljesen visszautasította a mellemet, eltolta magától. Most viszont csak az tűnt fel, hogy hajnalban s késő este szépen eszik, valamint kora reggel, s napközben nem nagyon akar enni. A legnehezebb délben, délután, s fürdés után.
Akkor keveseket eszik, s nyűgös marad evés után.
Pedig mikor elkezdtem a tápszert, direkt megkérdeztem a védőnőtől, hogy kanállal vagy pohárból adjam, azt mondta ezt azokból nem lehet, csak az anyatejet, mert folyékony, de hát az anyatej is folyékony, na mindegy, ezt nem értem.
Mondta, hogy már nem alakulhat ki cumizavar nála, mert már nagy.
A segítség az tényleg jól jönne, mert jó lenne, min. 1 éves koráig szoptatni vagy tovább :)
Ójaj, a védőnőt sürgősen felejtsd el! :(
Na akkor: ha már elkezdted az ebédet, ám legyen. De az mindenképp jó, ha szopi után kínálod vele. Nem tudom, mit és mennyit eszik már, de ha lehetséges, ne emeld gyorsan az ebéd-adagokat! - Sok anyukától olvastam már, hogy, mivel a baba láthatóan élvezi az adott új ízt ill. tetszik neki az evészet, akár egy egész üvegnyi bébiételt is odaad a kicsinek az első alkalmakkor. Szerintem ez nem túl jó ötlet, akkor sem, ha a babának végülis nem lesz tőle baja. Egyrészt mert nem tudhatjuk előre, hogy vajon rosszul reagál-e majd rá, másrészt meg így túl gyorsan váltódik ki egy nagyobb mennyiségű anyatej. Nem mondom tutira, de ez a gyakorlat szépen megnövelheti a gyorsabb elválasztódás kockázatát.
Szóval csak szépen lassan, fokozatosan, ha a baba se igényli másképp.
Ha idővel ő jelzi neked, hogy már nem kér evés előtt szopit, vagy az ebéd-adag (saccra) meghaladja a teljes mennyiség több mint felét, akkor megfordíthatod a sorrendet és kezdheted a szilárddal. De utána is kínáld meg őt szopival, amíg szívesen elfogadja.
Ezt a módszert aztán minden újabb étkezésnél így csinálhatod, ha beválik.
A másik dolog a szoptatás, hát hú. Igen, esélyes, hogy most is ugyanaz van, ami korábban volt - akkor legfőbb ideje, hogy újra azokat a módszereket alkalmazd, amiket a cumizavar megoldásánál is. Nem tudom, hogyan oldódott meg, de az elsődleges most mindenképp az lenne, ha AZONNAL ELHAGYNÁD az üveget. Lehet, hogy ez mostmár nagyobb harc lesz, mint múltkor, de ha tényleg érzékeny rá a babád, akkor ez kihagyhatatlan! (A védőnődnek pedig üzenem, hogy zavar minden életkorban kialakulhat, akkor is, ha előtte hónapokig nem volt gond a cumival, bimbóvédővel..!) Akármikor is adsz akármilyen pótlást, pohárból tedd vagy csőrösből.
A további tippeket pedig talán akkor te is tudod; ha nem, akkor adok neked linkeket, ahol szépen összegyűjtötték, mit érdemes ilyenkor csinálni, hogy visszaálljon a szopizás.
Szerintem még arra is szükség lenne, hogy a tápszer mennyiségét valahogy lecsökkentsd (ha nem is hagyjátok el teljesen), de ez a hozzátáplálás (mint plusz "zavaró tényező") mellett már kissé nehezebb. Ha újra nagyobb hajlandóságot mutatna a babád a napközbeni szopira is, mindenképp gyakrabban kellene szoptatni (ha igényli ill. elfogadja), akkor is, ha csak 10 milit szív kis (ez is serkenti a tejet ugyanis). Nem a kiszívott mennyiség a lényeg, hanem az, hogy eleget ingereljen téged. Ha módod van rá, érdemes lenne engedni neki azt is, hogy komfortszopizzon.
Szerintem ezek lennének a fő lépések. Nem tudom, hogy ezekből mennyit sikerülne megvalósítani, de a szopisok kb. ezt tudnák javasolni neked. Ha van még kérdésed, írj, igyekszem segíteni.
Saját készítésű étellel kínáltam eddig a babámat, kivéve a szilva, mivel iszonyúan szenvedett, szorulása volt kezdetben, s a szomszédom javasolta, ott vele egykorú baba van. A tízórait mondjuk én is úgy adtam, azt a szomszédom mondta, hogy ő nem nézte a kanalazést, s ha sírt is a babaája, adta a kajárt neki, s 180 ml-t is megevett 2-3 napon belül. Elsőnek én is próbáltam, de nem akartam szenvezteni a babámat, aztán hallottam, hogy fokozatosan adjuk, s védőnő is mivel ezt mondta, úgy folytattam. Az ebédet úgy adtam neki, hogy első nap 2 kanál meggy-burgonya. Az ízlett neki, de több kanállal nem kapott, majd másnap alma-burgonya, az kevésbé ízlett neki, s abból 3-4 kanálnyit kapott, s ma kicsit többet. Hát a tízórait júli 8.-án kezdtük el, de eleinte alig evett, s most jutottunk el 20-40 ml-ig, ez változó. De ennél többet nem eszik.
Azt nem tudom, mennyinek kell majd lennie a teljes adagnak. Azt leírnád?
A cumizavar szerencsére nem olyan vészes, nem tolja el a cicit, s el is fogadja, csak nem eszik annyit, s néha feszíti magát, nagyon ritkán sír, s inkább beszél a saját nyelvén a cicinek vagy nevet.
Szóval szerintem ezekkel, remélhetőleg megbirkózunk.
A tápszer csökkentésre mi is gondoltunk, ma pl elalvás előtt nem kapott, s hogy tegnap fejtem, s gyakrabban tettem cicire, ma elég nagy adagokat megevett, igaz kevés, de több mint tegnap. 50-70 ml között evett. Elalvás előtt pedig 50 ml.
Ebédnél 70 ml-t, majd a burgonyából 5 ml-t. Akkor nem nagyon adom neki az új ételeket csak kóstolásként. De nem is tűnik úgy, hogy elég nagy adagot megegyen. Vagyis érteni nem értek hozzá, csak abból gondolom, hogy már több mint 1 hónapja kap tízórait, s még elég keveset eszik.
S sokan mondják ezeket a tejpépeket néha gondolok rá, lehet adok neki, de aztán arra gondolok, ráérek majd 8-9 hónaposan is olyanokat adni neki, egyrészt, mert ez a szoptatás természetesebb is, neki is jobb, s olcsóbb megoldás is, még ha iszok laktoherb teát, alk. mentes sört a tejserkentésre.
A tejpépekről mi a véleményed xStefix?
Én úgy csináltam anno, hogy csak olyanból kapott a lányom üveges ételt, ami nem volt szezonális (főleg a gyümölcsökből). De ami igen, azt inkább frissen adtam / főztem neki. Illetve a zöldborsó volt az egyetlen, amit mindig készben adtam, mert elég volt egyszer bénáznom a héjával. Ennyi kényelem talán még belefér. :)
Szerintem ez azért is jobb módszer, mint csak készeket adni, mert így nem szokik hozzá a baba túl hamar a kész ízekhez - a bébiételeket ugyanis gyakran cukrozzák, ízesítik pluszban (kevés a teljesen natúr, de az meg tényleg kevésbé élvezhető). Jobbnak gondolom, ha először a tiszta ízzel ismerkedik meg és csak később a módosítottal. (Egyes babák, akik kezdetben sok üvegest esznek, később nehezebben állnak át a házi kosztra.) Arról nem beszélve, hogy még mindig sokkal olcsóbb főzőcskézni, mint készet venni; otthon te magad döntheted el, mit mikor adsz és hogyan kombinálod, ízesíted őket; és ellenőrizni tudod, hogy mi kerül végül a fazékba.
Lehet, hogy a te babád ezért (is) eszik csak kisebb mennyiségeket. De, főleg ha anyatej-párti vagy, nem is baj szerintem, ha ez így van! Hidd el, fog ő még eleget enni a szilárdból is - anyatejet viszont csak most kaphat igazán. Ő ilyen kis komótos fajta, de ez is teljesen oké, ez nem verseny, vagy hasonló. Majd eszik többet, ha igénye lesz rá. Kínálgasd kitartóan, majd megjön a kedve. :)
Még annyit ide, hogy klasszikusan úgy szoktuk csinálni a hozzátápit, hogy az új ételfélét (egy már ismert és szeretett étel mellé adva) 3-4 napig kínáljuk és közben nem adunk újat. Azért, mert egyrészt az induló mennyiség még nagyon kevés szokott lenni, másrészt így van ideje a pocaknak hozzászokni az adott ételhez. (Nem tudom, hogy pl. meggyet evett-e már korábban, csak feltűnt, hogy egyik napról a másikra mást adtál a krumpli mellé, ezért írom le.) Persze ha valamilyen nemvárt hatása lesz az ételnek, akkor azt azonnal hagyd és majd pár héttel később próbáld újra. Esetleg ilyenkor lehet 1-2 nap szünetet is tartani, ha a pocakot jobban megterhelte. - Később, ha már jóideje eszik a baba és nincsenek pocakgondok se, már nem kell ennyire óvatoskodni se a mennyiségekkel, se a 3-4 napos hozzászokó idővel vagy az új étkezés bevezetésével, de az elején még érdemes lassan szoktatni.
A teljes adagot csak körülbelülre és úgy értettem, hogy az, amit egyszerre megeszik anyatejből és szilárdból. Az alapján, amit leírsz, a te babád akkor annyira nem nagy étkű, de ez nem baj. Mindig őhozzá, az ő szokásos mennyiségeihez mérten gondolkodj, nem az a mérvadó, hogy a többi gyerkőc mennyit eszik ennyi idősen. (A kész bébiételek leggyakrabban 160-180 ill. 220 milisek, de egyik nap elfogy egy egész üveg, másnap csak a fele, tudod...) Én se tudom neked megmondani, hogy egy fél éves mennyit eszik, mert annyit, amennyire éppen éhes. ;)
Mondjuk szerintem a szopásokat már nem szükséges méricskélni egy ekkora babánál (hacsak nem nyugtat meg téged, vagy valami spéci okod van rá). Könnyebb, ha lazábban csinálod, akkor nem stresszelsz rá, hogy miért csak ennyi vagy annyi. Ez még a tejmennyiségednek is jót tehet ám!
A fejés, gyakori szoptatás és a pótlás csökkentése mindenképp örvendetes hír, csak így tovább! :)
Ha még ilyen keveseket eszik, akkor szerintem jó a hozzátáplálás tempója, meghát úgyse tudnád megtömni és nem is lenne jó. Szerintem hagyd a milizgetést is és próbáld meg érzéssel adni neki a hamit. A kanálszámokat sem kell pöccre pontosan betartani, maga a tendencia, a fokozatosság a lényeg. Ha valami ízlik neki, nyugodtan adj még pár kanállal, de a 2-3 nap alatt egy teljes üvegnyi azért mindenképp rohanás lenne... Valahol az arany középúton haladj szerintem, akkor biztosan jól fogod csinálni. Figyeld őt és meg fogod látni, ha már itt lesz az ideje a sorrend-fordításnak vagy a szopi elhagyásának.
A kész tejpépekkel nekem az a gondom, hogy tápszer van bennük - szóval amit elhagysz az üvegből, azt visszaadod a pépben. :S Viszont, vannak olyan, csak gabonából álló keverékek, amiket neked kell elkészítened anyatejjel vagy tápszerrel. Ezeket kipróbálhatod majd menet közben, ha gondolod. (Motsanában úgyis aktuális nálatok a glutén is.) Én a Milupa 7-gabonás pépjét használom, de vannak még mások is, DM-ben, Rossmann-ban, Müller-ben találsz ilyeneket. Általában bio-k, csak gabona van bennük és főzni kell őket vízben vagy meleg tejhez hozzáadni. (Az anyatejet ne forrald!) A 7-gabonás mondjuk még talán korai, mert ebben többféle van együtt, ezt inkább akkor add, ha már tolerál néhány gabonafélét. De egy egyösszetevős, mondjuk kukorica- vagy zabpép már időszerű lehet lassan.
Meggyet úgy adtam, hogy tízóraira elkezdtük, s az almával ellentétben nagyon ízlett neki, s mikor 3. nap kapott meggyet, abból maradt meg, mert többet vettem ki a fagyóból, s a maradék magozatlan meggyet kimagvaztam, lehúztam a héját, s a burgonyához kevertem.
Szóval akkor kapott 3. napja meggyet, s pluszban az ebédjébe is kevertem. De burgonyát viszont akkor kapott először, s másnap almával kevertem a burgonyát, s 3. nap is. Ma pl. megint meggyel kapta a burgonyát.
A banán-alma keverékéből lett pocakfájós. S a szilvát tanácsolták rá, s most is, ha fáj a pocakja, azt kap. Pl. most 2. napja kap azt, mert 3 nappal ezelőtt ismét nehezen jött a kakija. S nagyon szenvedett közben. Azt nem is tudtam, ilyenkor akkor lehet olyat is csinálni, hogy másnaptól 1-2 napig csak anyatej? Jól értettem?
A szilva mivel úgy tudom 8 hónapig nem kaphat, s a fiam 6,5 hónapos, így azt bébiételben adtam. Kecskemétiben, de a többi bébiétele hippes, s kimondtottan olyan, amire az van írva, hogy nem tartalmaz cukrot, amit még nem kóstolt, csak betároltunk, mert ha haza megyünk, ott nem lehet kapni gyümölcsöt a boltokban, mert mindenki maga termeli meg, s ha épp nincs olyan a kertben, a szomszédos helyeken nem hiszem, hogy magyar terméket árulnának Záhony környékén. Meg, ha valahová el kell mennünk, legyen itthon is belőle.
Eddig csak szilvából kapott üvegeset. De azt nagyon ette ma is. A saját készítésűt nem nagyon, de inkább arra akarom rászoktatni, mert itt gyakran olvasom, akié bébiétel formájában kapta, az a baba nehezen fogadta el az új ízt. S amiatt is, amit írtál.
Az én fiam eddig a banánt, a meggyet ette nagy élvezettel, a barackot még úgy ahogy, az almától nagyon fintorog, s nehezen eszi, pedig idaredet veszek, azt mondják az édes, s azt szokták a babáknak adni.
Ma pl elég jól evett: ebédre 65 ml anyatej, s 5 ml burgonya meggyel, s ebéd után ismét kért cicit, de azt nem mértem. Csak pár korty volt
A méricskézés engem megnyugtat. 2 hónapos koráig mértük, úgy engedtek haza a kórházból, hogy szerezzünk be mérleget, meg is nyugtatott, teljesen addig míg a védőnő nem kezdte el mondogatni, hogy nagyon kevés, amit eszik, onnantól kezdve eléggé stresszeltem, s úgy döntöttem, többé nem bérelem ki a mérleget.
A kórházban amúgy azért ajánlották a gyakori mérést, mivel sárga is volt, szívrendellenességgel született, s 3400 g-ról 3220-ra fogyott 3 nap alatt.
Hízni viszont onnantól kezdve, ahogy hazajöttünk, szépen hízott, csak keveseket evett. Pl. védőnő szerint 1,5 hónapos korától meg kellett volna ennie 100 ml feletti adagot anyatejből, de ő volt, hogy 30, volt hogy 60-80 között evett, de többnyire 60-70 ml-t, s ritkán 100-at.
Ennek ellenére nagyon szépen fejlődött védőnő s orvos szerint is.
Most újra azért kezdtem el a méricskézést, mert 4 hónapos korától stagnált a súlya, s 5 hónaposan 65 grammot fogyott. Úgy kezdtük el a hozzátáplálást is.
A mérleget azért tartom jó ötletnek most, mert így legalább látom mennyit evett, mert tápszer után nyugodt, s anyatej után nem mindig, így legalább tudom mennyiket eszik, s szükség van-e a pótlásra, s így jöttem rá, hogy amióta elkezdtük a pótlást, kevesebbet evett. Ha nem mértem volna, tuti bele esek abba a hibába, hogy a tápszertől nyugodt, akkor kap többször is, s nemcsak este. Amikor keveset evett, s lefejtem utána, úgy láttam, hogy van tejem, s mégsem az anyatej kevés, s másnap délután gyakran melle tettem, s meg is lett az eredménye, mert így azt is látom, hogy ismét 50-70 ml-et eszik, de a 100 s afelett, ami táp előtt volt, még nincs meg.
Na ezt mérleg nélkül nem látnám meg. Szóval így engem megnyugtat, de már nem sokáig marad, mert jövő héten kell visszavinnünk a gyógyszertárba.
Amúgy még a születési súlyát sem duplázta meg, inkább hosszra nő, de annyit mondott a védőnő, vannak ilyen babák, ilyen kis soványkák. S azt mondogatja, mondjuk engem nem izgat, hogy soványabb, mint a társai, hogy mi is véknyak vagyunk.
3400 g, 52 cm-vel született.
Jelenleg: 6400 g s 70,5 cm.
Enni meg mi sem eszünk sokat. Párom nagyon keveset eszik, húst alig, gyümölcsök közül csak az almát, körtét, g.dinnyét s még egy gyümit eszik meg, de a neve nem ugrik be.
Inkább a rizs, krumpli, tészta jöhet nála szóba.
Én meg sokszor eszek keveseket. Bár a fiam is olyan, szopizik egy nap, van úgy hogy 8-9-szer is. Bár eleinte 6-7 szopi jó, ha megvolt, pedig 2,5-3 óránként evett. De akkor kevesebbet kelt fel éjjelente.
Mérni azért mérem, mennyit evett, mert kérdezi a védőnő mennyiket evett, s tudjam. De nem azért, hogy most akkor egyen még.
É kezdetben úgy csináltam, hogy első nap almalé 4 kanállal is megevett, majd mondta a védőnő egy nap után jöhet a pép, de én 2-3 napig adtam csak levet. Majd 3-4 napig almapép (közben 2. alkalommal ismét lé, hippes almalé, mivel pont úgy kaptunk időpontot a kardiológiára), s utána úgy mondta, hogy a barack jöjjön, de abból rögtön pép, s ne adjak levet, csak az almából kellett. A barack ment 3 napig, majd 3 nap banán, majd alma-banán 4. nap nagyon szenvedett a pocija miatt, s így kapott 2 napig kecskemétis szilvát, majd 3. nap kevertem a bébiételhez almát, de azt már nem nagyon ette.
Szilva után jött 1-2 napig barack, majd a meggy. S meggynél a 3. napon úgy adtam, hogy ebédre is maradt, amint már fent írtam, s azt belekevertem a burgonyába, amit akkor kapott először. Mivel az alma nem jött be, s a meggy ízlett neki, így azért ezt adtam neki elsőnek a burgonyához.
A glutént mikor kell bevezetni? S mik azok az ételek nagyjából, amiket adni kell, s tartalmazzák a glutént?
A DM-ben láttam olyanokat, hogy tejpép 4 hónapos kortól,s talán 8 volt a következő, hogy vanília, s banánízesítésű. Ezekre gondolsz? Ezeket adhatom, vagy ezekben van tápszer?
A rossmanban vettem pl. olyat, hogy alma-barack rizsel s gabonával, 4 hós kortól. Azt lassan adhatom neki? S ha én főznék majd rizst, milyen rizst érdemes vennünk? Mostanában mióta apóssal élünk, s közös a konyha, áttértem a gyorsrizsre, de a babának, ha az nem jó, külön vennék. Régebben magamra a nem gyors rizseket főztem a koliban, s otthon anyáéknál is.
A kukorica zabpépeket azt hol keressem, s mikor érdemes adni?
S ha hozzátáplálással így haladok, ahogy beszéljük, akkor kb. mikortól lehet adni neki a mi főztünkből? S mennyire akadály így, vagy hogy csináljam, hogy sokáig is szeretnék szoptatni, viszont szeretném bölcsibe íratni, mivel egy fizuból élünk, pályakezdőként jöttem el gyesre, s a szakmáimmal, mivel nem érek semmit, ki szeretnék járni egy tanfolyamot, amire minden nap kell járni napi 8,5 órában, két OKJ-s szakmát kapnék, már egyszer felvettek, csak akkor lettem terhes, s újra szeretnék jelentkezni. A bölcsi meg azért lenne fontos, mert a párom 9-22-ig oda van munkában, s 1 héten 2-3 szabadnapja van. Szabadságot meg júli vége s január elejéig egyáltalán nem vehet ki. Ebben a hónapban is van, hogy egymás után 6 napot megy, s éjszakára is benntarthatják, átépítés van a munkahelyén.
Szóval rá nem tudok számítani, após is dolgozik, rá meg nem is hagynám, a fiát is mindig ottfelejtette a feleségével s nagyszülőkkel együtt az oviban, inkább a pia volt náluk elsődleges. Meg megvan az okom ezen kívül is, miért nem hagynám rá.
A hosszútávú szoptatást úgy gondolom, hogy idővel az esti s reggeli, mindenképp megmaradjon 2-3 éves koráig, napközben ez persze nem teljesen megoldott, mert vagy februártól vagy szeptembertől jó lenne, ha bölcsis lenne. Ha egyáltalán megkapjuk úgy, hogy csak páromnak van m.helye, s én csak akkor tudok adni igazolást, ha ad a penny, ha felvették a fiamat, mert csak utána tudok jelentkezni a bölcsibe.
A te gyereked volt bölcsis? Ti hogy oldottátok meg ezt? S tudnál-e segíteni abban, hogy hogyan kellene megírni egy bölcsis kérelmet, ebben az esetben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!