Ebéd hozzátáplálásának elkezdése?
Mindenképp főzni szeretnék, bébiételt ritkán kapna.
Csak nem tudom úgy jó lenne-e elkezdeni, ha mondjuk evett, s tízórai után kezdeném el főzni eleinte zöldség/zöldségek, majd idővel húsi, kész lesz-e, ha legtöbbször 2 óra elteltével éhes. Nem nagyon bírja ki a 3 órát.
Itt arra gondolok, hogy mondjuk ma pl 7:33-kor reggelizett (szopi), s 9:50kor már adnom kellett neki, mert már nagyon balhézott.S kb. 10:30-ra fejeztük be. Szóval ha most kellene neki adnom, s egyből el tudom tőle kezdeni, meg hát ha üres a konyha,mert após is használja, de tervezem h kiírom a hűtőre, hogy tízóraitól számítva szopi után főzök, s aztán etetés megint.
Ha most adnék neki, 12:30ra kész kellene lennie a kajának, hogy tudjon enni, de legkésőbb 13ra. Vagy inkább reggeli szopi után kezdjek el főőzni, s esetleg melegítem.
Amúgy majd hónap végétől tervezem elkezdeni, a fenti csak példa.
Valamikor már 6kor, van hogy 7-8 körül kell reggelizni, s onnantól számolom a 2-3 órát. Amint elkezd hisztizni, rögtön megyek készülni, de a 2 óra elteltét mindig megvárom.
A tapasztalatokat is várom, ti hogyan csináltátok, s mi vált be nektek? Mikor kezdtétek el az ebéd főzését, hogy pont jó legyen?
Én akár két-három hétig is mindig szopi után adtam a szilárdat, azután ha már sokat megevett, akkor cseréltem. Így lassabban váltódik ki egy szopi, mintha előtte eteted, mert ha előtte, akkor nagyobb az esélye, hogy azonnal kihagy egy szopit, mert nem éhes már.
Még így is lett mellgyulladásom, pedig nagyon lassan csökkentettem a szopikat.
Én is ettől féltem, de nekem meg épp azt mondták, hogy ha szopi után etetek, nem lesz éhes, s nem fogja elfogadni az új ízt, s ugyan úgy később lesz kiváltva. Én direkt meg is kérdeztem a védőnőtől, mert mondtam neki, hogy sokáig szeretném szoptatni. Hát nem tudom melyik jó, de csak fog szopizni. Mondjuk nekem már elég kevés a tejem. Mostanában mérem, mert nem hízott, van hogy sokat eszik, de van, hogy kevés mennyiséget. Olyankor kis tápszerrel pótolom. Tízóraira van, hogy a pépes után benyom 120 ml anyatejet, de van hogy 30-50 ml, s ez is nagyon változó.
Ebédre viszont nagyon keveset eszik, 20-40 ml, eleinte próbáltam gyakrabban szoptatni, de már nem szenveztem, 2 napja kap utána tápszert is. S azért gondolkozom az ebéd hamarabbi kiváltásán. Persze szeretném ha a szopik sokáig megmaradnának.
Ha nem elválasztani szeretnéd, hanem még szoptatni egy ideig, akkor szopizás után kínáld! Különben nagyon gyorsan esélyes, hogy abba fogja hagyni a szopizást vagy leapad a tejed.
Ha már elég nagy adagokat megeszik egyszerre, akkor meg lehet cserélni a sorrendet, és idővel már szopit sem fog kérni evés után.
Egyébként, ha szoptatni szeretnél még, akkor akár várhatsz is még az ebéddel, nem szükséges ilyen gyorsan haladni. Én pl. 2-3 havonta vezettem be új étkezést, igaz, a lányom se igényelte ennél gyorsabban.
Én adtam a lányomnak Kecskeméti ételeket és nem volt gondunk. Ha nagyon édesnek találod egyiket-másikat, higítsd fel egy kicsit valamivel. Sütőtök pl. isteni almával vagy őszibarackkal, most még mindkettőt frissen is hozzá tudod adni, ha kell.
Az ebédet azért akarom elkezdeni, mert nagyon kevés a tejem, mostanában mérem. 20-40 ml-től többet nem eszik meg, hisztizik a cicin, s éhes is marad, így adok neki pótlást, s inkább szilárd ételre váltanék, mint a tápszer.
Amit, ha adok neki, nagyon nyugodt lesz tőle, s végre kicsit alszik is napközben, amúgy meg nyűgös, s képes egész nap fent lenni.
Én is úgy tudtam, s úgy is olvastam, hogy szoptatás után kell kínálni, de annyiban meg látok valami igazságot, hogy szopi után nem biztos, hogy éhes marad, s nem fogadja el az új ízt. Bár nem tudni.
Azt viszont tudom, hogy sokáig szeretnék szoptatni. Lehet ebédnél kipróbálom, legalább kicsit nyugis lesz, remélem, mert ebédnél szopi után olyan nyűgi marad, mint mikor jelzi, hogy éhes, de legalább lesz benne valami.
Tízórainál viszont az a baj vele, hogy ha nagyon éhes, nem bírja kivárni míg elkészítem, s így elég nehéz dolgom van.
A gyümiből keveseket eszik, pedig már egy hónapja hozzátáplálok. Most tartunk 30-40 ml-nél, viszont a szopit azt u.úgy igényli, alig várja, hogy kapjon tejcsit. Viszont már max 60 ml-t eszik meg, nem 120-at.
Ja, amúgy én is várni akartam 2 hónapot vagy míg egy étkezés kiváltótik, mert eleinte azt hittem, míg ki nem váltunk egy étkezést, nem kell elkezdenem, most kezdek rájönni, nem az a lényeg. Még nagyon kezdő vagyok:)
Viszont a gyerekorvos meg azt szerette volna, mivel nem hízott kellőképpen, hogy alma után kezdjem el az ebéd kiváltását is, de én inkábbb tápszert írattam, amit ritkán kap. Próbálom az anyetejet adni.
Szoptanítot is vettünk, de azzal valahogy nem jön úgy a tej ahogy szeretné, s ráncigálja a csöveket, így azt feladtuk. S amikor úgy akartam neki adni a pótlást, elég nagy hisztit levágott.
Látom nagyon igyekszel, és minden lehetőséget kipróbálsz, ez dicséretes.
A szopi utáni kínálással azért nincsen gond, mert idővel, ahogy fejlődik a baba, megérik arra, hogy új ízeket kóstoljon, egyre érdeklődőbb lesz, normális esetben nem utasítja el az új ízeket. Ez már túlzott óvatosság, hogy azért kínálom szopi előtt, mert akkor biztosan elfogadja. Ezt inkább akkor érdemes próbálni, ha az előbbi eset nem jön be. Vagy lehet két szopi közt is kínálni, de ez is kitolhatja a szopik közti időt.
Mennyi idős a kicsid, ahogy írod, nagyon kéri még a cicit, nem lehet, hogy túl korán kezdődött a hozzátáplálása?
Utolsó!
Köszönöm :) 6 hónapos 1 hetes. Július 8.-án kezdtük, orvos javaslatára, mivel tápszert nem akart felírni, s eleinte keveset hízott, majd fogyott, s azt követően stagnált a súlya 4 hónapos kora óta. Igazából 4,5 hónaposan el kellett volna kezdenünk, de a védőnővel lebeszéltem, hogy 6 hónapig kizárólag anyatejet szeretnék neki adni. Amíg nem fogyott, addig nem is volt gond, de utána már a védőnő is mondta, érdemes elkezdenünk.
De a cicit azt nem hagyja, aminek valamennyire örülök is, mert szeretek szoptatni, nem okoz gondot.
Éjjel is, ha felkel, mindig megszoptatom, sosem hagyom úgy, hogy szájába a cumi, s aludjon, s vízzel se próbálkozom, bár azt el se fogadná.
Az, hogy szopi előtt adom, úgy volt az egész, hogy védőnő mondta, s mivel első gyerek, így hallgattam rá. Hiába mondtam neki, én olyat is olvastam, amit leírtál, hogy eleinte szopi után kínáljam, s lehet a másik két variáció is, de mondta, hogy az azért nem jó, mert nem fogja elfogadni az új ízt, s telítődve lesz a gyomra, lehet nem is fog enni az új ételből.
Ennek ellenére szopi után akartam adni, csak előtte beszélgettem a párom kollégájával, akinek két majdnem velünk egykorú gyerekei is vannak, s egy 14 hónapos fia, s Ő is azt mondta, neki is az volt a tapasztalata az első 2 gyerekkel, s a következőt szopi előtt kínálta. Bár nála úgy tudom a fia nem is nagyon fogadta el a cicit a hozzátáplálás elkezdése után, annyira ízlett neki az új íz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!