Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Tanuló anyukák! Adnátok tanácsot?

Tanuló anyukák! Adnátok tanácsot?

Figyelt kérdés

1 éve estem teherbe,pont vizsgaidőszak alatt.(Első évemet zártam a főiskolán. Már az őszi félévet sem tudtam bevállalni,mert kiderült,hogy ikreket várok. Most februárban szültem,tehát a mostani tavaszi félévem is passzív maradt. Szeptemberben kéne kezdenem,de nem akarom a gyerekeimtől elvenni az időt. Biztos egy babával is nehéz lenne,de kettővel...szóval borult minden tervem azzal,hogy ikreim születtek.Ne értsetek félre, nagyon boldog vagyok,sőt pont ez az! Nem akarok kevesebbet velük foglalkozni,nem akarok ideges anyuka lenni(tudom,hogy az lennék), a férjemtől sem akarom elvenni az időt. Anyagilag azért gáz,mert bár diákhiteles vagyok, az nem azt jelenti,hogy nem kellett még mellette eleget költenem a sulira...tankönyvek,vizsgadíjak,korrepetálás...stb. Viszont a férjemnek pont decembertől februárig olyan a munkája,hogy nem kapnak pénzt. Pont amikor rengeteget költöttem még plusszba a sulira.De akkor még én is dolgoztam,így nem volt gond.

Ki hogy csinálja,aki tanul gyerek(ek) mellett?És anyagilag?

Ráadásul 2 nyelvvizsgát kellene majd tennem,ami nem csak sok idő és energia,de rengeteg pénz is:(

Van olyan aki abbahygyta a sulit gyerek mellett?

2011. jún. 6. 14:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Az iskolát befejezni, szerintem nagyon fontos. Hosszú távon kell gondolkodni. Ha nincs pénz, az még nehezebbé teszi a dolgot, de ha nincs, nem tudod kigazdálkodni, mert nincs miből. Én csak diákhitelből tudtam megoldani. Tudom, hogy rossz lépés, de sajnos vannak akiknek tényleg nincs anyagi keret a tanulásra és csak ez marad. Elhiszem, hogy nem akarod elvenni a gyermekeidtől az időt..stb, de említettem, hogy hosszú távon kell gondolkodni, ne csak a most nézd, hanem próbálj a távoli jövőbe tekinteni!
2011. jún. 6. 14:17
 2/11 anonim ***** válasza:

Én levelezőn tanulok, költségtérítésesen. Nekem nincs diákhitelem, nem is akartam. Úgy hogy én gyűjtögetem havonta a pénzt rá.

Jelenleg még a pocakban van a babó, jövő hónapra vagyok kiírva, de már így is 'nehéz' volt a boldogulás az órák bejárására, etc. Én pl. a következő félévet 100%, hogy passzívra teszem. Utána érdeklődtem, ha 1 évet passzívon leszek (2 félév), akkor a 3. félévnek aktívnak kell lennie. Ami elméletileg nem gond, csak gyakorlatban nem biztos, hogy összefog jönni.

Beadhatnék egy kérvényt is, hogy távoktatásos legyek. Tehát Pesten járjak be a BGF-re órákra (havi 1 hétvége), de ha nincs az én évfolyamomon az a szak elindítva, akkor esélytelen, mert nem raknak át. És a távos oktatás még a levelezőnél is nehezebb... :/

Ráadásul 100 km-re lakunka főiskolától, tehát még utazni is kell oda - vissza, vagy lent maradni egy hosszú hétvégére.

Még nem tudom, hogyan fogom ezt összeegyeztetni, nálunk még a jövő kérdése.

Az biztos, hogy amennyit kidobtam már erre a főiskolára az ablakon, nem fogom hagyni, hogy 'kárba vesszen' .. tehát mindenképpen folytatom!

2011. jún. 6. 14:19
 3/11 anonim ***** válasza:

Szia. Az én kisfiam most egy éves. Két évvel ezelőtt felvettek a sulimba a szakom mester szakára. Egy évet halasztanom kellett a munkahelyem miatt. Amikor elkezdtem a sulit terhes lettem így a nyári vizsgaidőszakra már elég nagy pocim volt. Alighogy letudtam a vizsgákat megszületett a kisbabám. (kedden levizsgáztam és vasárnap megszületett a kisbabám) Nem halasztottam bár eszembe jutott. De most visszagondolva, nagyon jól döntöttem, hogy nem halasztottam hanem folytattam a sulit. Szerdán fogok államvizsgázni. Nagyon félek mert a tanulás elég nehezen megy gyerek mellett. De már letudom legalább.

Anyagilag minket nem annyira terhelt meg mert nekem csak a szakdoga bekötés került pénzbe, mert én államilag finanszírozott képzésen voltam.

Én nem hagynám abba. A nyelvvizsgát meg meg tudod csinálni a suli után is.

2011. jún. 6. 14:24
 4/11 anonim ***** válasza:

Biztos nehéz. De valahogy azt veszem ki a szavaidból, hogy nem igazán akarsz már belevágni, miközben furdal is a lelkiismeret, hogy jó lenne végigcsinálni. (Még lendületből a várandósság alatt le kellett volna tudni azt a félévet és annyival is kevesebb lenne hátra, de ezen már kár is gondolkodni)

Végy egy nagy levegőt és akitől csak tudsz, segítséget kérve vágj bele a suliba, minél több tárgyat próbálj megcsinálni egy adott félévben, hogy ne húzódjon évekig. Vagy mondd azt, hogy nem megy, nem vállalod ezt az erőfeszítést. De ne úgy gondolj rá, hogy azért nem tudtad befejezni, mert ikreid születtek. Igaz, hogy ez nehezít a dolgokon, de attól még nem lehetetlen

2011. jún. 6. 14:28
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Kedves utolsó válaszoló! Jól látod a helyzeted,ennek ellenére azt hiszem folytatom,majd csak lesz vhogy. Bár leginkább az aggaszt,hogy a téli vizsgaidőszak idején még megélhetésra is alig fog maradni,nemhogy a sulira költsek:(

Azért nem tudtam megcsinálni még terhesen az őszi félévet,mert februárra vtam ugyan kiírva,de persze mki riogatott,hogy ikerterhesség marha komplikált és biztos,hogy elöbb jönnek a babák,akár már december végén is. Hát,elöbb nem jöttek,de az tény,hogy januárban már mozogni és aludni is alig bírtam,így nem bánom,hogy kihagytam az a félévet. Legalább nyugodt terhességem volt,koncentrálhattam magamra és a babákra. Lehet,hogyha nem így lett volna,a terhességem sem alakul ilyen jól:)

2011. jún. 6. 14:58
 6/11 anonim ***** válasza:
Nekem most van vizsgaidőszakom 3,5 hónapos a babám, még két vizsgám van vissza de már nagyon elegem van belőle. A babától úgy nem veszem el az időt, hogy napközben próbálok minden percet vele lenni, igényli is, mert már csak 20perceket alszik, ha alszik is valamennyit, a többit este. Szóval reggel felkelünk és indul a nap, még belefér bevásárlás, és főzés két naponta, hétvégén pedig takarítok, amikor apa itthon van. Este kilenc körül már alszik a bébi, ha jó napja van reggel hatig. Kilenc után jön a mosogatás, kutya sétáltatás stb és mikor végzek a dolgaimmal neki ülök tanulni, hát marhára nincs se kedvem se erőm hozzá, de muszáj. És nem lehetetlen! Azt hittem nem fogom bírni, én is akartam passziváltatni, mert veszélyeztetett terhes voltam úgyhogy az előző vizsgaidőszakban szültem, de azt is elvégeztem, remélem ez is menni fog, mikor a baba már pocakon kívül van. azt azért hozzá teszem, hogy ez így menjen kellenek jó fej tanárok és jó fej csoporttársak, mert pl ebben a félévben egy órán se voltam bent, írtam könyörgő levelet :) a tanároknak, hogy már befizettem a pénzt a félévre, de nem tudok járni órákra az újszülöttem miatt, mindenki nagyon megértő volt így nem kellett bejárnom csak vizsgázni. A csoporttársaktól pedig megkaptam a jegyzeteiket. Tudom, hogy két babával még nehezebb, de én nem adnám fel helyetted. Még azt javaslom, hogy bár volt már passzív féléved, és törvényileg egymást követő két félév lehet passzív, de méltányossági kérelmet írva lehet kérni még passzív félévet, így nyersz egy kis gondolkodási időt, meg addig babók is nőnek, így ha folytatod a sulit, esetleg másra is rá tudod már bízni őket.
2011. jún. 6. 22:31
 7/11 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló!

Köszönöm,hogy ezt leírtad,így mindig nyerek egy kis erőt:) Igen,én is gondolkodtam azon,hogy kérek méltányosságit még egy passzív félévre,de ezt még nem döntöttem el. Azt hiszem ha folytatom,inkább elkezdem most ősszel. Te hány éves vayg? Szeretnétek még babát? Ha igen,akkor már csak majd ha végeztél?

Köszi!

2011. jún. 7. 13:36
 8/11 A kérdező kommentje:
Ja,még vmi: Én is tudom,hogy este lehet még tanulni,csak attól félek,hogy (ismerem magam) csúnya morgós,fáradt és ingerlékeny leszek,amit utálok ha a férjemmel ilyen vagyok,azt meg egyáltalán nem szeretném,hogy a gyerekeimmel is ilyen legyek:) Plussz azért,mert most alszanak éjszaka,de ugye ez nem azt jelenti,hogy pl. 10-12 hónaposan is átalusszák majd:(
2011. jún. 7. 13:40
 9/11 anonim ***** válasza:

Én 24 éves vagyok, szeretnénk még babát, eddig azt gondoltuk, hogy minél előbb, és minél kevesebb idő legyen a két gyerek között, de mostanában azt gondoljuk, hogy lehet rá ér még az a második terhesség és baba. Szóval erre nem tudok válaszolni, szeretnénk, de még nem tudjuk mikor, viszont ha "becsúszna" természetesen nem gondolkoznánk rajta, biztos bevállalnánk.

Természetileg én is ilyen vagyok, ha nem alszom ki magam, nagyon zsörtölődős tudok lenni, és vannak nehéz napok, amikor baba sem tud aludni, vagy pl beteg és akkor bizony egy percet sem alszom napokig, de valahogy azt is túl éljük, legalábbis eddig ment. Amit én még tudok neked mondani biztatásként, hogy vizsgaidőszak is csak félévente egyszer van, azt a pár hetet kell túl élni, több időt nem vesz el az életedből a suli, azért ez nem olyan mint mikor pl gimibe jártunk, mindennap suli, óráról órára készülni. Ha tényleg csak a vizsgákra készülsz fel szerintem meg lehet csinálni a féléveket, ami meg nem sikerül tárgy azt felveszed következő félévben. Neked azért még az anyagi része is nehézséget okoz, erre is azt javaslom, hogy írj a sulinak hogy mi a szitu nálatok és lehet hogy kapsz valami kedvezményt, vagy részlet fizetést vagy befizetés halasztást stb.

2011. jún. 7. 20:10
 10/11 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok, ja és még annyi, hogy nekem is kell letennem nyelvvizsgát is, na az lesz egy mutatvány, azt fogalmam sincs mikor fogom megcsinálni, nyelvérzékem amugy is nulla.
2011. jún. 7. 20:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!