Teljesen kiakadtam! Hogy lehet egy anya annyira önző, hogy 9 hónapos kisbabáját is vegán elvek szerint étkezteti?!
Helen Wilcock dietetikus a Guardian brit lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem akarja megítélni a vegán étrend előnyeit és hátrányait gyermekek esetében, de minden szülőnek, aki ilyen étrenden akarja nevelni gyermekét, nagyon tájékozottnak kell lennie a kérdésben. "A vegán gyermekekben D-vitamin, kalcium, vas és valószínűleg B12 vitaminhiány is kialakulhat, ezért étrendi kiegészítőkre van szükségük" - állítja.
A másik fontos kérdés az, hogy a vegán étrend nem igazán gazdag energiában: ahhoz, hogy elegendő energiához jussunk, nagyon sokat kell ennünk. A gyerekek azonban jellemzően nem esznek túlságosan sokat, így nehéz vegán ételekkel megfelelő mennyiségű kalóriát beléjük tukmálni. A dietetikus szerint ezért érdemes egy kis olajat hozzáadni az ételekhez, mert ezáltal több kalóriát lehet bejuttatni.
A következő kérdés a fehérje. A húst és halat fogyasztó gyermekek hozzájutnak a megfelelő mennyiségű aminosavakhoz. Ha viszont egy gyermek csak hüvelyesekből jut hozzá fehérjéhez, az a probléma, hogy egyetlen fajta bab nem tartalmaz minden aminosavat, ezért fontos, hogy a hüvelyesek egyensúlyban legyenek az étrendben. Tehát az a gyerek, aki csak csirkehúst eszik, minden aminosavhoz hozzájut, ezzel szemben az a gyerek, aki csak egyfajta babot fogyaszt, nem.
Szerintem nem biztos hogy az önzőség erre a legjobb szó.
Nem hinném, hogy egy 9 hónapos gyerek azért visít, mert nem kap húst...na mindegy:)
Én nem eszek húst, de a babámnak adok.Úgy érzem, nem biztos hogy mással tudom neki pótolni a fehérjét,ezért meghagyom neki a döntést későbbre.Megismertetem a hússal, aztán ha akarja eszi majd, ha nem akarja nem:)
(csak halkan megsúgom, a hús nem annyira jó a szervezetünknek, mint ahogyan sokan azt hiszik)
És a húsnélküliség mellett legalább különféle étrend kiegészítőkkel is tömik a gyereket? Mert olvastam itt nemrég hasonló kérdést, ki is akadtam rendesen rajta, hogy húst nem ad a gyerekének, ahelyett étrend kiegészítőt akar adni a 10 hónaposnak, hogy pótolni tudja a húshiány miatti fontos elemeket... Na az ilyentől én tényleg eldobom az agyam...
Azt még csak-csak elhiszem, hogy gondosan összeválogatva a zöldségeket, gabonákat lehet valahogy pótolni a hús hiányát, de ehhez mint ahogy már írták komoly ismeret szükséges!
EZ NEM ÖNZŐSÉG PONT EZZEL AZ ÉTRENDDEL VÉDI A GYERMEKÉT!
Hús és tejtermék helyett ott a szója, tofu, hüvelyesek... Az ezekből származó fehérjék pedig még ráadásul jobban beépülnek, nem terhelik az emésztőrendszert.
Erősen kétlem, hogy a gyerek húshiány miatt visít... Ha még nem is evett, honnan tudná, hogy neki az hiányzik.
Röviden lezárnám a dolgot... TUDOD KI AZ ÖNZŐ, KEDVES KÉRDEZŐ? AZ, AKI ÁLLATOKAT GYILKOL LE ÉS FAL FEL. Nem pedig az, aki megalapozza a gyermeke hosszú életét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!