Ezért miért lenne a gyermekem a későbbiek folyamán diszlexiás és buta?
Először is: ne sértődj meg, de a védőnődnek igaza van.
Ha a gyerek mászik, azzal fontos agyi kapcsolatokat épít ki, amik később a gondolkodásban segítik. Ha nem mászik, ebből nem következik, hogy diszlexiás lesz. Viszont az ÖSSZES diszlexiás gyerek kórelőzményében ott van, hogy nem kúszott, nem mászott. Ha kúszás-mászás kimaradása tehát HAJLAMOSÍTÓ TÉNYEZŐ. Ezzel jó, ha tisztában vagy.
Nem kedves anyuka, nem túlzás. Természetesen a védőnőnek nem feladata, hogy riogassa a szülőket. DE!
Nem arról van szó, hogy buta lesz a lányod, hanem arról, hogy a mozgásfejlődés és az értelmi fejlődés kézenfogva járnak, egyik a másikból következik.
Számos tanulmány készült arról, hogy a mászást kihagyó gyerekek körében sokkal gyakoribb a dislexia, disgrafia, illetve egyéb tanulási nehézségek.
Mászáskor a kisgyerek az egész testét összehangoltan 'működteti', keresztirányú mozgásokat végez, asszimetrikusan mozog. Ezek mind a szellemi érést (is) elősegítik!
Szia, nekem 8,5 hónapos a babám, nekem is először kúszott, stabilan ült, felállt , majd egyszercsak, de tényleg egyik pillanatról a másikra elkezdett mászni. Itthon még kúszott reggel,majd anyuhoz mentünk ebédre, kivettem az anorákból, és mászott, olyan hihetetlen volt, nem kutyázott sosem, én azt hittem nem fog mászni. Csak azért írtam ezt le, hogy bármikor elkezdhet mászni, nincs elkésve.
Én erről amúgy nem is hallottam amit te írtál, ezért ahhoz érdembe ne tudok hozzászólni.
1. a védőnőd keveri a szezont a fazonnal. A diszlexia nem csökkent értelmi képességet jelent!
2. Én diszlexiás és diszkalkuliás vagyok, pedigkúsztam is és másztam is.
3. a kisfiam 6 hósan kúszott, 7 hósan kezdett mindenben felállni, 8 hósan ült, és most, 9 hósan mászik
4. azért fontos, mert a váltott végtaggal kúszás és mászás a két agyfélteke együttdolgozását jelenti. EZ fontos, de ha az egyik mozgásforma megvan, nincs baj.
5. Az első válaszadó egy barom.
6. ne aggód, ha kúszik a babád.
A diszlexiás válaszoló vagyok: diplomám (tanár-újságíró) nyelvvizsgám van, több szakmám. Ennyit az értelmi képességek visszamaradásáról.
Anyuka, ne aggódj, ha csak feküdne a babád, az lenne a baj.
kúszás sajnos nem számít csak a mászás, mégpedig azért mert ellentétes láb-kéz használat van és ezzel indítja be az agy bizonyos részeit.
sokat másszál te is otthon, lássa hogy is van ez, tornáztasd este fürdés előtt, segíts neki négykézlábra állni hátha rákap.
a barátnőd babája meg teljesen normális fejlődik, ahogy a nagy könyvben meg van írva, biztos hamarosan ülni is fog :)
Mi is jártunk a babánkkal gyógytornára, mert nem volt hajlandó hason lenni, így picit letapadtak a vállában az izmok. Beszélgettünk a gyógytornásszal, és ő is azt mondta, ha kimarad bizonyos mozgás fejlődés, abból később komoly nehézségek lehetnek, de! Nem az a megoldás, hogy rákényszeríted a mászásra. Nem is lehet! El kell menni egy gyógytornászhoz, aki szépen játékosan bevezeti ezeket a mozdulatokat, és máris megoldódik a probléma. Nem én találtam ki, ezt szakember magyarázta el.
Keress a környéken olyat, aki Dévény tornával foglalkozik, és meglátod milyen jót tesz majd. Kényszeríteni ne kényszerítsd, mert az nem megoldás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!