Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy lehet ezt feldolgozni?...

Hogy lehet ezt feldolgozni? Szörnyű anyának érzem magam.

Figyelt kérdés

Kisfiam 20 hetes. Eddig kizárólag szoptattam. Tegnap a doktornéni azt mondta nem hízott eleget, és kezdjek neki adni valamilyen tej nélküli pépet :(

Mivel apuka ekcémás, és mindenhol azt írják akkor a baba is örökli a hajlamot, és erre a szoptatás a legjobb védelem, így én sem akartam neki adni mást 6-7 hónapos koráig.

Amúgy nem vettem észre, hogy extra éhes lenne, annyit szopizik amennyit akar, csak egy mellből etettem, maga szokta abbahagyni, vagy akkor veszem el tőle, ha már csak játszik vele. Éjszaka is 3-4x szoptatom.

Most 5.5 kiló, 3.5-tel született. Kb 350grammot hízott most kb 5 hét alatt. Ez tényleg ilyen kevés? Ha ébren van folyton tornázik, mindkét oldlra forog, kúszni próbál... Nem lehet ettől kevesebb a hízás, hogy elfogysztja az energiát?

Nem tudom, olyan rossz érzésem van ettől. Pocsék anyának érzem magam, hogy nem tudok mindent megadni neki :(

És azt se tudom most milzen pépet adjak neki. Van valaki hasonló helyzetben? Tudnátok tanácsot adni?

2011. jan. 22. 12:45
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

A 350gramm tényleg nem túl sok, én hallgatnék a doktornőre.

Nem vagy pocsék anya, szerintem mindent megteszel annak érdekében, hogy a legjobbat adjad a babádnak.

Nekem pl. nem volt elegendő tejem, így 3 hónaposan kellett tápszert adnom a babának és mi fél éves kora előtt elkezdtük a hozzátáplálást is, mert a tápszert nem bírta a gyomra. És ettől nem érzem magam rossz anyának, mert hiába tesz meg sokszor az ember mindent, mégsincs tej.

Próbáld meg, hogy egy-egy etetés alkalmával mindkét melledből egyen, éjszaka sem kéne már ennyiszer ennie, ahhoz meg már szerintem elég nagy (korra).

Természetesen a mozgások megjelenésével kevesebb is lesz a súlygyarapodás, de azért még nem ennyire.

Esetleg kérd a védőnő segítségét vagy nyugodtan kérdezd meg a dokit, hogy akkor most pontosan mit is vegyél, hiszen nem vagy odavalósi, nem ismered az ottani termékeket, szerintem nem fognak hülyének nézni, hanem segítenek.

2011. jan. 22. 13:23
 12/19 anonim ***** válasza:
51%
méghogy nincs olyan,hogy a tej nem elég tápláló!erre én vagyok az élő példa,és talán pont te az,akivel a múltkor is itt vitáztunk ezen....mindegy elég legyen annyi,hogy én a doktornőnek,gy másik gyerekorvosnak,és egy adjunktusnak hittem,és lám,meglett az eredmény.miután a lányom elkezdett tápszert kapni az anyatej mellé,megindult a hízása,és nem lett nagyfejű!egészsége kiegyensúlyozott 10 hónapos baba,aki már lépked,minden érdekli,majdnem 80 centi,és 8.5-9 kiló között mozog.sajnos nem mindenki olyan szerencsés,hogy hónapokig tudjon szoptatni.
2011. jan. 22. 13:31
 13/19 anonim ***** válasza:

Az én fiam sem hízott 5-7 hónapos kora között szinte semmit. A doktornő a HA pépet ajánlotta.(illetve felírta) Szóval 5,5 hónaposan kezdtük el. Én is rosszul éreztem magam amiatt,hogy 6 hónapig csak szoptatni akartam, de a doktornő azt mondta,hogy hülyeség. Ok,hogy 6 hónap, de nem napra pontosan. Hiszen egy gyerek nem úgy fejlődik,hogy ma még nem kaphat valamit,holnap meg igen.

Szerintem nyugodtan adjál neki valamilyen pépet, (amit nálatok lehet kapni) és szoptasd tovább. Nekem 16 hónapig sikerült.

2011. jan. 22. 13:48
 14/19 anonim ***** válasza:
71%

Szia!

Hát elég nehéz így látatlanból tanácsot adni,de leírom az én esetemet.

Anyatejleadó vagyok,napi 2 liter tejem van és jó zsíros is,mondták az anyatejgyűjtőben.Viszont a kisfiam nem egy nagy étvágyú gyerek,eleinte akár mit csináltam vele,nem olyan nagy adagokat evett,ezért nem olyan nagy ütemben hízott.Volt olyan,hogy 2 hétig szinte alig hízott.Na most akkor a doktornő írt volna fel tápszert a 2 liter anyatej tetejébe?Érdekes lett volna.Most már jobb az étvágya, többet is hízik.

Első fiam viszont olyan kis falánk volt,hogy heti(!) 500 grammot hízott,6 hetes korára 6 kiló lett,pedig 3500 grammal született.Viszont 4 hónapos kora után jócskán lelassult a hízása,beindult a mozgásfejlődés stb.,utána már csak havi 500 grammot hízott.

Nem tudom nálatok mi lenne a megoldás,de talán én először megpróbálnám 2 mellből etetni,esetleg 1x szopi után adnék neki pépet,de nem többet,aztán majd látod.

Minden jót.

2011. jan. 22. 14:28
 15/19 anonim ***** válasza:
56%

Szia!

Én sem a dokitokat akarom leszólni, hiszen ő a szakember, ő látja mindig a kisfiadat, mi nem.

A 350 g 5 hét alatt azért nem olyan kevés. Elvileg 10-15 dekát "kell" hízniuk hetente, ő 7-et hízott, ami azért nem olyan vészes, szerintem.

Van ilyen, hogy belassul a súlyfejlődés, bár inkább a 2. félévben jellemző.

Én ennyi miatt még nem aggódnék, ha nem hízott volna egy grammot sem, na az gáz lenne, de persze az sem a világ vége.

A mi példánk:

Az első kisfiamnak 4 hónapos kora körül volt egy súlymegállása, mert nekem majdnem elapadt a tejem. Akkor 2 hétig minden szoptatás után kapott tápszert, na és? Akkor én most rossz anya vagyok? Hát nem, mert én igenis küzdöttem, hogy legyen még, nem adtam fel és 2 hét múlva már nem kellett kipótolni, elég volt az anyatej is.

Ja és az ellenpélda: a kisebbik fiam 5,5 hónapos koráig csak szopizott, havi 1 kg-ot hízott. Ahogy elkezdtük a hozzátáplálást, megállt a súlya és 2,5 hónapig nem hízott egy grammot sem, pedig kapott tejpépet is!

Amúgy a Sinlac tényleg elég jó, bár én még várnék vele egy kicsit.

Mikor kell visszamennetek súlymérésre?

Ha mondjuk 2 hét múlva, akkor szerintem azt még várd meg és ha nem hízott, akkor próbáljátok meg a Sinlacot, de szerintem inkább szoptatás után, hogy nehogy amiatt meg lecsökkenjen a tej mennyisége.

2011. jan. 22. 15:57
 16/19 anonim ***** válasza:

Hol élsz?

én németországban élek, kisfiam koraszülött lett, 3 hétig volt korházban, ennek köszönhetöen el is apadt a tejem. Igyhágy gyermekorvossal beszéltem és azt mondta, hogy a negyedik honap után adhatok neki nyugodtan gyümölcsöt. Elöször üvegeset adtam, aztán késöbb frisset, én igy 4 hos korátol kezdtem a hozzátáplálást, elötte meg csak hipp pre bio tápszert javasolt a szülésznöm, amit még hozzátáplálás után is ettünk. Kérdezz meg másik gyerekorvost ha a tiéddel nem vagy elégedett, meg mond meg neki, hogy legyen szives világositson föl, meg adjon meg nevet is, hogy mire gondolt, mert mi nem ilyesmihez vagyunk szokva, és nem értünk mindenhez, nem tudjuk, hogy melyik a jo. Megfogja érteni. egyébként meg csodálatos anya vagy, jo lenne ha minden anya ennyire aggodna a gyermekéért. :) Fel a fejjel, jo babázást!

2011. jan. 22. 20:05
 17/19 anonim ***** válasza:

Szia! Először is: nem vagy rossz anyuka, hiszen keresed a megoldást a "problémára".Azért írtam macskakörömbe a problémát, mert én is azon a véleményen vagyok, hogy talán a doki nem mérte fel a babád állapotát rendesen. A legfőbb jellemzője egy alultáplált babának, gyereknek, felnőttnek, hogy kedvtelen, nem mozog, csak kuporog, fekszik, stb. A te picikéd meg egy kis örökmozgó, jókedvű emberke!! A kisbaba legfőbb tápláléka az anyatej és ezt még a tápszeres dobozokon is feltüntetik, hogy lehetőleg minél tovább szoptassunk és ha elég az anyatej, fölösleges bármit is adni mellé! Sőt, csak összezavarjuk a picinek az emésztőrendszerét, mert az anyatej a legjobban emészthető táplálék, a mesterséges dolgokat pedig nem úgy emészti, mint az anyatejet.

Van úgy, hogy az agyoniskolázott orvosok is tévednek, lásd a tévében, újságban olvasható eseteket (meg ami nem került bele a híradásokba)

Amin mindig kiakadok, az az, hogy a csecsemők, kisgyerekek fejlődését egykalap alá veszik. Pl egy 50 kilogrammos, alacsony anyukának és apukának nem lehet a gyereke díjbirkózó, és az is fura lenne, ha egy magas, testes párnak mini-manója cseperedne. Most itt a genetikai adottságokra gondolok, nem arra, hogy ki hogy hízott el élete folyamán. Egy ismerő anyukát, aki vasággyal együtt 45 kiló, mert így született, ilyenek a testi adottságai, agyon cseszegették a szomszédai, hogy miért olyan pici a gyerek. Az én 4 hós gyerekemről azt hiszik, hogy 7 hónapos, mert férjem magas, erős csontozatú alkat, és én se vagyok az a Törpilla. Tehát ezt is figyelembe kell venni.

2011. jan. 23. 09:58
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat és a bíztatást.

Most próbálom gyakrabban szoptatni és mindkét mellből, meglátom hétvégére mennyit hízik és meglátjuk hogyan tovább.

De ez a dolog nem tett jót a lelkivilágomnak. :( Minden nyekkenésére az jut eszembe, hogy biztos éhes... Szörnyen elkezdtem kételkedni magamban...

2011. jan. 24. 12:16
 19/19 anonim ***** válasza:

Ez a kételkedés időnként mindenkire rátör szerintem,már nálam is volt ilyen többször,pedig semmi okom nincs rá (én vagyok az anyatejleadó,napi 2 liter tejjel).Én meg olyanokat szoktam gondolni,mikor nyűglődik szopi közben,hogy most biztos nem indult meg jól a tejleadó reflexem és éhes marad,pedig biztos csak a hasa.

Ha még egy kedves háziorvos és védőnő rátesz egy lapáttal,biztos nem könnyű.

Fel a fejjel,jó lesz minden!

2011. jan. 24. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!