Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy lehet ezt feldolgozni?...

Hogy lehet ezt feldolgozni? Szörnyű anyának érzem magam.

Figyelt kérdés

Kisfiam 20 hetes. Eddig kizárólag szoptattam. Tegnap a doktornéni azt mondta nem hízott eleget, és kezdjek neki adni valamilyen tej nélküli pépet :(

Mivel apuka ekcémás, és mindenhol azt írják akkor a baba is örökli a hajlamot, és erre a szoptatás a legjobb védelem, így én sem akartam neki adni mást 6-7 hónapos koráig.

Amúgy nem vettem észre, hogy extra éhes lenne, annyit szopizik amennyit akar, csak egy mellből etettem, maga szokta abbahagyni, vagy akkor veszem el tőle, ha már csak játszik vele. Éjszaka is 3-4x szoptatom.

Most 5.5 kiló, 3.5-tel született. Kb 350grammot hízott most kb 5 hét alatt. Ez tényleg ilyen kevés? Ha ébren van folyton tornázik, mindkét oldlra forog, kúszni próbál... Nem lehet ettől kevesebb a hízás, hogy elfogysztja az energiát?

Nem tudom, olyan rossz érzésem van ettől. Pocsék anyának érzem magam, hogy nem tudok mindent megadni neki :(

És azt se tudom most milzen pépet adjak neki. Van valaki hasonló helyzetben? Tudnátok tanácsot adni?

2011. jan. 22. 12:45
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
61%

6 hónapig anyatej! Mindenképpen, és utána kezdd csak a hozzátáplálást, de azt is csak akkor, ha vevő rá és érdekli. Meglehet, hogy csak 7-8 hónaposan fogja érdekelni. a legjobb az anyatej, ilyen cukros pépes vackokkal ne tömd szegényt, mert csak eltelíti, de sok haszna nincs. Persze vannak babák akik nem szeretnek szopni, meg alig esznek, és csak azt fogadják el, de ha a te babád ilyen kis ügyes és így szeret szopni akkor minek vegyél neki vackot, ami ráadásul drága is. Abból a pénzből már más jó dolgot is vehetsz neki. :)

Nem vagy rossz anya, sőt :)

2011. jan. 22. 12:51
 2/19 anonim ***** válasza:
vissza kell menni a dokinőhöz megkérdezni, hogy mégis mire gondolt mit adjál neki. Szerintem ha adni kell neki valamit, akkor tejpép legyen (amit a dokinő ír fel, Sinlacot szoktak!), amit egyszer egy nap bevezetsz neki, mellette simán szoptathatod amikor kedved van és hogy ne apadjon el a tejcsi, a Sinlactól kicsit többet fog magára szedni. Nem értem miért nem mondta meg a dokinő, hogy mit adjál neki, csak a levegőbe beszélt?
2011. jan. 22. 12:52
 3/19 anonim ***** válasza:
szia!A szakértők szerint,ha jól tudom heti 150gr a normális hízás.nálunk is ez volt,az én lányom 1 honap alatt alig hízott pár dekát,és én is ugyanilyen carul éreztem magam amiatt,mert tápszert kellett adnom neki.én úgy csináltam,először anyatej,majd tápi.biztosan a legjobbat szeretnéd a kicsinek,de az sem jó,ha nem hízik eleget.kérdezd meg a gyerekorvost,melyik tápszert javasola.
2011. jan. 22. 12:56
 4/19 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok,az én lányom is szopott rendesen,de a tejem nem volt elég tápláló neki.Ezt kb a 4.orvos,és vizsgálat után láttam be én is:(
2011. jan. 22. 12:58
 5/19 anonim ***** válasza:
61%

nem vagy rossz anya az tuti!!!!

Én a helyedben kikérném más orvos véleményét is!Mert ha jól érzi magát babád, szopizik rendesen és hízik is, csak nem annyit amennyi a nagy könyvben le van írva, akkor lehet nincs is olyan nagy gond...én lehet elmennék egy másik dokihoz...és mindenképp szopiztasd tovább!

Amúgy szerintem lehet abban valami, hogy a mozgástól nem hízott "eleget".De ez viccesen hangzik, mert minden baba más, ha fogyna vagy nem gyarapodott volna az lenne a baj.

Mert ha most kezdett el aktívan mozogni az elmúlt 5 hétben, akkor simán lehet hogy ez is közre játszott.

2011. jan. 22. 13:04
 6/19 A kérdező kommentje:

Mi külföldön élünk. Itt nem írnak föl semmit, mint ahogy itt olvasom, hogy tápszertől kezdve popsikenőcsig mindent receptre lehet kapni MO-n :(

Azt mondta valamilyen tejmentes pépet, nem tudom hogy van pontosan a megnevezése magyarul, amit elméletileg babatejjel kéne kikeverni (rizspépet mutatott), de hogy nekem elég vízzel, mert a kicsi még szopik. Hogy válaszak magam a márkákból... Tegnap este a netet bújva én is a Sinlacot találtam, ami allergiásoknak is jó, így gondolom a legkevesebbet ártana.

Egy hónap múlva kell ellenőrzésre menni. Félek nem tolna-e le nagyon, ha megmondanám nem adtam neki semmit. Meg tényleg félek, hogy nem elég a kicsimnek a tejem... A 350 gramm tényleg kevésnek tűnik nekem is.

Úgy összezavart... magamtól a babám viselkedéséből nem gondoltam erre. Jó, így visszagondolva ebben a hónapban tényleg gyakrabban akart szopni, és éjjel is gyakrabban kelt, de akkor megszoptattam és minden ok volt.

Nem tudom mitévő legyek...

2011. jan. 22. 13:06
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Nézd itt mindenki le fogja hülyézni a doktornőt, hiszen ki ő és milyen iskolát végzett, hogy megállapítsa egy gyerekről, mire lenne szüksége. És persze csak anyatej, mert szoptatott babák sosem lesznek ekcémásak, allergiások, úgy általában betegek sem. Bezzeg, azok, akik 6 hónapos koruk előtt kapnak kiegészítést, azokkal mi lesz? Nem tudom, ja igen, ekcémások, allergiások lesznek és betegesek meg nagyfejűek.

Nézd ha megbízol a doktornődbe, elfogadod ő orvosi egyetemet végzett és legalább 12 évig tanult mire gyerekorvos lett plusz nyilván látott már gyereket, akkor megfogadod a tanácsát és elkezded hozzátáplálni. Mivel nemcsak a súlygyarapodásról szól, hanem összeségében a babát látva. A másik pedig ezek kifogások, mert nő a gyerek, mert mozog a gyerek, akkor is gyarapodnia kell. És a hirtelen lassulás azt jelzi nem elég a tej. Illetve látni az ujjain, a combján, a hasán ha nem elég a tej. Valószínű, hogy más is jelzi ezt, hogy nem elég a tej. Nekem annó, átfogta a hasát és mondta valami nincs rendben (8 hónapos volt ekkor) és igaza volt, mert változtattam a táplálkozásán és jó lett.

Nem sokkal vagytok egyébként sem a hozzátáplálás kezdetétől, én nem aggasztanám magam. De kérdezd meg milyen pépet és mikor adjál neki.

De dönthetsz úgy is, különösen az itteni válaszok hatására, hogy nem táplálod még hozzá, hátha tévedett a doktornő és nem éhezik a baba, csak nem hízott annyit.

Nyilván a lelkiismereteddel kell tisztáznod, melyiket könnyebb elviselni és melyik gondolattal könnyebb megbirkózni.

2011. jan. 22. 13:06
 8/19 anonim ***** válasza:
61%

Nincs olyan, hogy a tej nem tápláló. Anyatej vagy van, vagy nincs, de olyan nincs, hogy a minősége ne lenne megfelelő.

Kedves kérdező, a 70g hízás/hét valóban nem sok, ez fele annyi, amennyit vár egy doki hat hós korig (150g), viszont nem csak a mérleg az, amit figyelni kell. A körültekintő orvos figyelembe veszi azt, hogy a babák hízása négy hónapos koruk körül lelassul, más ütemet vesz fel. Figyelni kell a baba alvási kedvét, "színét", kedvét, élénkségét, a pisis pelusok számát pl. Ezekből lehet aztán ítélkezni. A te babádnak van étvágya, panasza nincs, szopik, ha akar, annyit amennyit akar, és ez így van jól. Mielőtt mérték volna, te úgy érezted, hogy minden ok, nem? Ha így van, akkor beszéld meg a dokinővel, hogy még egy kicsit várnál a pépekkel, és a következő havi mérésen újra beszéltek a kiegészítésről.

2011. jan. 22. 13:11
 9/19 A kérdező kommentje:

Még annyi, hogy azt mondta már kanállal etessem, napi 2x próbáljam szopi előtt adni neki.

De attól nem lesz még kevesebb a tejem, ha kevesebbet fog szopni, mert jóllakott másal? Én talán inkább arra hajlanék, hogy szopi után kapna még pár kanállal...

Igazából a hozzátáplálásról még nem tanulmányoztam át mindent, de mintha úgy rémlene szopi előtt akkor adnak mást, ha ki akarják váktani a szopit, nem?

2011. jan. 22. 13:13
 10/19 A kérdező kommentje:

Ja, a "színére" elküldött vérvizsgálatra is, mert hogy sápadt. Bár szerintem nem, de majd meglátjuk. Kb 2 hét múlva megyünk.

És már magamat okoltam amiatt is, hogy talán én nem ettem rendesen. Hogy a sok minden dolog mellett néha tényleg elfelejtek néha enni. Bár én nem fogytam, sőt, még 1-2 kiló fel is jött plusszba.

2011. jan. 22. 13:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!