El lehet kényeztetni a pár hetes babát, ha sűrűn veszem fel és sokszor a karomban alszik el?
A válasz: NEM!!!
És pár hónaposan sem. A húgom pszihológusnak készül és rengeteget olvas illetve rengeteg pszihológussal tartja a kapcsolatot mert ez a szenvedélye. Én pedig 7 hetes kismama vagyok. Innen kezdődött egy olyan beszélgetésünk amikor is pont ezzel a témával foglalkoztunk.
Egy külön könyv szól arról, hogy a kisgyermekeket folyton ölelni, játszani, gondozni és szeretgetni kell erőnktől és lehetőségünktől függően. Egy esetet vizsgáltak ahol a kisgyermek nem akart másnál maradni, külön szakadni az anyától és az ismerőseik azzal vádolták hogy rosszúl neveli, elkényezteti. Mire a szakorvos kifejtette, hogy ilyen idős korában nincs olyan, hogy elkényeztetni. A kisgyermekek első néhány évében tudatosulnia kell hogy az elsők a szülei akire számíthat. És ez a berögződés az amit ilyenkor tanul meg. Még náluk nem tudatos a cselekvés, nem vonnak le következtetéseket. nem azért viselkedik valakivel szemben rosszabbúl mert tudja hogy kijátszhatja, hanem egyszerűen a szülő már lehet rácsapott a kezére és maga az ösztön szerű félelem miatt nem fog rossz helyre nyúlni amikor a szülő van ott és fog akkor mikor más. Az hogy nem babusgatják agyon a kisbabákat az a szülői önzőségből ered, mivel így a gyerek hamarabb elszokik a szülőtől és akár egy hétvégére le is passzolhatják a nagyszülőkhöz a gyereket. Kényelmesnek kényelmes... De később sokkal szorosabb kötelék alakul ki azok a szülők és gyerekeik között akik kiskorban sokáig ölbevették és foglalkoztak velük. Szerintem ez abszolút következetes dolog. A lényege pedig hogy a babának KELL az ölelés nem csak a fizikai ellátás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!