Kislányom 4,5 hónapos. Napközben 3-szor alszik fél, max.3/4 órát. Nem kevés ennyi alvás napközben?
Éjszaka egyébként alszik, kb. este 7-től reggel 7-ig 2 ébredéssel!
Ráadásul sajnos napközben csak kézben ringatva alszik el, illetve ritkán cicizés közben!
Nincs valami javaslatotok, hogyan lehetne megtanítani őt egyedül elaludni? Mert ringatni már egyre nehezebb :(
És arra is gondoltam, hogyha egyedül el tudna aludni, akkor napközben is hátha nyugodtabban és többet tudna aludni, hiszen ha felriad valami miatt, akkor egyedül vissza is tudna aludni!
Ezt én is írhattam volna az én lányomról, annyi különbséggel, hogy ő most lesz 4 hónapos.
Nekem a séta/friss levegő vált be nála. Délután 2-3-tól elkezdődik a nyűglődés, fáradt de mégsem lehet lerakni aludni, akkor vagy kiteszem az erkélyre jól beöltöztetve, vagy ha itthon van a férjem, megyünk sétálni. Nagyon jókat alszik a hideg levegőn.
Amúgy csak úgy letenni én sem tudom, általában szopizás közben alszik el, akkor nagyon óvatosan beviszem az ágyikójába és kis fészkelődés után alszik is.
Az én kisbabám (4 hós) ugyanilyen, azzal a különbséggel, hogy ő a cicin alszik el, és "csak" este kell ringatni, de akkor sokáig. Az éjszakát 10-től 7-ig átalussza, de napközben kb. csak annyit alszik, mint a tied.
Minden baba más, valamelyiket csak leteszik, és már alszik is, ha én az enyémet leteszem, ordít. Én nem hagyom sírni. Egyszer valahol azt olvastam, hogy az még normálisnak tekinthető, ha egy kisgyerek csak 3-6 éves korára tanul meg egyedül elaludni.
Nálunk a napközbeni alvásra bevált a hinta, ha beleteszem, pár perc alatt elalszik.
Az alvás nagyon babafüggő, a két lányom teljesen más alvási szokásokat alakított ki kezdetektől fogva, A nagyobbik szépen evett, letettem és aludt, nagyon könnyű volt mellette az élet, meg lehetett szervezni előre a napot. A kisebbik - bár semmiben sem "neveltem" másképp, sztem nem is nagyon érdemes és kell egy kis csecsemőt az igényeitől eltérő szokásokra bírni ilyenkor még - szóval a kisebbik napi 2-3x félórát alszik, nehezen eszik (van úgy, hogy 6-7 órán át nem fogad el tejet), éjszaka fölébred többször, de csak egyszer hajlandó enni is, és összességében jóval fárasztóbb mellette létezni.
Valaki javasolta előttem a Suttogót, olvastam is - esetleg el is tudom küldeni elektronikus formában a Kérdezőnek, ha kell -, de nekem nem tetszik. Egy pici csecsemő az anya közelségére vágyik, mi az, hogy ne vegyük fel éjszaka, ha sír, csak legyünk mellette? Vagy vekkerrel szoktatni időpontokhoz?.. Vagy lebeszéli szinte az anyákat a szoptatásról, mert az kimeríti az anyát, és megviseli azapát is a kimerült anya?.. Vannak benne jobb dolgok is, de összességében nem egy bababarát könyv, szembe megy a természet törvényeivel több helyen.
Szóval valószínűleg a babád ilyen, el kell fogadni, de hónapról hónapra változnak, és te is alakíthatod, akár sírni is hagyhatod (valaki ezt is írta), de én ezt sose tenném. Még nem érti, miért marad magára, ha rosszul érzi magát, és ilyenkor az anya cserbenhagyja őt (a baba szemszögéből a világ hagyja cserben, hiába üvölt segítségért - egyes pszichológusok szerint ez felnőttkorban is kihat tudattalanul, hogy hiába van bajban, a világban úgyse segít senki).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!