Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha kisbabád, gyermeked ekcémás...

Ha kisbabád, gyermeked ekcémás, leírnád a szülésed körülményeit?

Figyelt kérdés
minden részlet érdekel, mennyi ideig tartott az első fájástól kezdve, volt-e komplikáció, esetleg később besárgult- e a baba, ilyesmi. bizonyos összefüggések miatt érdekelne a dolog. köszi a segítséget.
2010. nov. 26. 22:56
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
Rüdiger Dahlke:A lélek nyelve a betegség.Nagyon jó könyv,olvastad már?Én anno igen,és hiszek is benne,de nem egészen abban,amit te írsz.Sajnos már nem emlékszem rá,h ír e vmit az ekcémáról,de meg fogom nézni.
2010. nov. 27. 00:17
 22/31 anonim ***** válasza:

Megtaláltam,de másra vezeti vissza az ekcémát,nem a szülés körülményeire-ámbár félig meddig vezethető erre is:

"Pszichoszomatikus betegségek – Ekcéma

Ma már általánosan ismert, elfogadott tény lett, hogy a legtöbb betegség kialakulásáért, fenntartásáért lelki történések is felelősek. Jelentős részük ezeknek vészjelzés, segítségkérés, ami a háttérben meghúzódó többé-kevésbé súlyos lelki zavarra akarja felhívni a figyelmet.

A gyógyászatban fontos szerepet játszik ez a szemléletmód, bár kialakulásáig sok idő telt el.

Pszichoszomatikus reakciókat mindenki tapasztalhat magán különösen erős érzelmeket kiváltó helyzetekben. Pl. baleset elkerülése után heves szívdobogást, gyász esetén étvágytalanságot stb. Ezek természetes reakciók, az aktuális pszichés állapot szomatikus kifejeződései. De a kedvezőtlen pszichés állapot elhúzódása, krónikussá válása megbetegíti a szervezetet, és különféle betegséghez vezet.

Ilyenek pl. az ekcéma, asthma, anorexia, bulimia, a vizeletürítés zavara.

Ekcéma

Pszichoszomatikus szempontból ez a betegség a simogatás, testi érintkezés hiányára, és az anya-gyermek kapcsolat zavarára utal. Ez a bőrbetegség kisded korban jelentkezik, s általában 2 éves korra csökken vagy teljesen elmúlik.

Spitz vizsgálatai során úgy találta, hogy a babák anyja a gyermekkel szemben ellenségeskedést érez. Gyakran a túlvédés álarca mögé bújva nem fogja meg a csecsemőjét, attól félve, hogy leejti. Ez az elutasító magatartás lehet tudatos és tudattalan, de mindkét formája tovább ronthatja a betegséget.

Mások kutatásából kiderül, hogy a pszichés zavarokban szenvedő anyák gyermekeinél 15%-nál, a lelkileg egészséges anyák gyermekeinél 3%-nál találtak ekcémát.

2 éves korra csökken, vagy teljesen megszűnik. Valószínűleg azért, mert a gyermek számára kitárul a világ, és már nem csak az anya van a középpontban, más kapcsolatokat épít ki. Gyakran asthma váltja fel a bőrbetegséget, esetleg más.

A babamasszázs – a szoptatás mellett – a legalkalmasabb arra, hogy az anya és gyermeke között ideális testkontaktus, lelki összhang alakuljon ki, és így megelőzhető az endogén ekcéma kialakulása.

Rüdiger Dahlke és Thorwald Dehlefsen a betegség lelki eredetéről alkotott elméletében is így vélekedik: „Bőrünk tükrözi a külvilágnak, hogyan érezzük magunkat. Rajta és

benne mutatkozik meg minden átélt pszichikus folyamat és reakció is. Az ekcéma az anyák eszköze, amellyel kauzálisan igazolják gyermekükkel szemben érzett ellenszenvüket. Ez általában különösen „esztétikus” anyákat érint, akik nagy súlyt fektetnek a bőr tisztaságára.”

2010. nov. 27. 00:20
 23/31 anonim ***** válasza:
Nekem sürgősségi császárom volt preklampszia miatt. Csak egy kicsit volt sárga a babám, nem is kellett kék fény alá tenni. Az ekcémája 2 hónaposan jött elő és konkrétan tudjuk, hogy fürdetőszertől. A hajlam biztos meg van nála is, ugyanis a párom családjában többen is ekcémásak felnőttként.
2010. nov. 27. 07:26
 24/31 anonim ***** válasza:
7 óra vajúdás, 45 perc kitolás. Problémamentes terhesség után, 40. héten, 5 nappal a kiírt időpont előtt. Nem sárgult be. Imádom, sokat volt/van kézben, napi 7-8x fél-egy órákat szopizott, sosem hagytuk sírni. 2 hónaposan jött ki az ekcéma, amikor elhagytam a tejtermékek fogyasztását szépen rendbe is jött a bőre. Nekem többféle allergiám is van, a páromnak csak 1-2 állat szőrére.
2010. nov. 27. 09:08
 25/31 A kérdező kommentje:
mindenkinek köszönöm a válaszát, nagyon hasznosak voltak számomra. külön köszönet a Rüdiger idézetért. mondjuk nálunk nem áll fent ez a tudatos, vagy tudattalan elutasítás. és igazság szerint a szoptatás miatt sem lett jobb, mert a kisfiam egy éves múlt, még most is szioptatom, és babamasszázs is van minden este, de az ekcémája sajnos nem múlt el. érdekes ez a megközelítés, szóval még egyszer köszönöm mindenkinek a hozzászólást.
2010. nov. 27. 09:20
 26/31 anonim ***** válasza:

első vagyok :)

igen, a masszázstól és a szopitól nem fog elmúlni, rá kéne jönnöd mire jön ki, nagyon fontos lenne most már, mert ha elhagyod/ el tudod hagyni akkor kinőheti. ha folyamatosan érintkezik az allergia kiváltóval, erre kevés az esély :(

2010. nov. 27. 11:46
 27/31 anonim ***** válasza:
a tegnapi 74% os vagyok. Amig szoptattam a lányomnak is csunya volt a bőre de azt omndták hogy ennek ellenére jót tesz neki. Az anyatej is ugye bizonyos fokon allergizál. (a tej miatt) ha majd végleg elhagyod akkor fog csak gyönyörűen elmulni az ekcéma. Erre még majd jön a nyár, ha éri egy kis nap olyan szép lesz a bőre hogy el sem hiszed. Mi kórházban is feküdtünk az ekcéma miatt (Heim Pál) és ott mondták a dokik. Meg azt is hogy minél hamarabb jön ki (fél éves kor előtt) annál valószínűbb hogy kinövi. Ha késöbb vagy kamaszkorban jön ki az ekcéma sanszos hogy élete végéig küzd vele.
2010. nov. 27. 13:07
 28/31 anonim ***** válasza:

Szia!

Nekem nincs kifejezetten ekcémám, de több dolog ekcéma-szerű kiütést okoz a bőrömön, pl fém, erősebb parfüm, citrusok héja,

Nagyon nagy babát jósoltak nekem, különösen nagy fejjel, ezért én megijedtem a természetes szüléstől.

A kiírt napon a fájásokra ébredtem reggel, de már akkor 5 percesek voltak. A kórházban kaptam oxitocint, azt mondták gyorsan tágulok, aztán kaptam edát, és lelassult a folyamat, végül nem tágultam ki teljesen, aztán leesett a baba szívhangja, végül császár, és kiderült a köldökzsinór is rá volt tekeredve, du 5-kor született meg több mint 4 kg-al.

Júliusban született, és amint bejött a nagy hideg, november elején kijött az arcán, és a hajlataiban ekcéma jellegű kiütés. Ekkor még anyatejes volt + este kapott tápszer kiegészítést, de még nem kezdtem meg a hozzátáplálást.

2010. nov. 27. 13:18
 29/31 anonim ***** válasza:
utolsó vagyok, azt elfelejtettem írni, hogy nem sárgult be a kisfiam
2010. nov. 27. 13:21
 30/31 anonim ***** válasza:

Mindkettő ekcémás. Mindegyik szülésem gyorsan és komplikációmentesen zajlott.

Semmi összefüggés nincs a szülés és az ekcéma között.

A férjem is és én is azok vagyunk, tőlük örökölték a gyerekek. Endogén ekcéma/atópiás dermatitis. Orvos megmondta, ezt örökölték, nem a kaja, mosószer és egyebek váltották ki náluk az ekcémát. A szülésnek meg végképp semmi köze hozzá.

2010. nov. 27. 15:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!