Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Gond lehet a mozgásfejlődéssel?

Gond lehet a mozgásfejlődéssel?

Figyelt kérdés

5,5 hónapos a kislányom. Hátról hasra már kb. egy hónapja fordul, visszafelé tudatosan nem igazán. Nem is szeret háton lenni, unalmas neki. Nem kúszik, de hason forogva elközlekedik főleg hátrafelé. Kb. 2 hete elkezdett négykézlábra állni, mostmár ügyesen hintázik is. Ott azért még nagyon nem tartunk, hogy rájöjjön a mászásra. A védőnőnk szerint ez iszonyatosan korai és el kellene vinnünk fejlesztésre, hogy a hátrafordulásra és a kúszásra koncentráljon, nehogy elkezdjen mászni.

Én teljesen nyugodt voltam, de most alaposan belémrakta az ideget. Tényleg gond lehet?

tegnap 09:34
 1/9 anonim ***** válasza:
43%

Nem vagyok szakember, csak a saját tapasztalom alapján írom, hogy igen, vidd el fejlesztésre, ártani nem fog.

Nálunk kimaradt a kúszás, és vannak is gondok. Nem tudom biztosra, hogy emiatt-e, lehet független a két dolog.

tegnap 10:09
 2/9 anonim ***** válasza:
87%

Kiemelném, nem vagyok szakember. Csak szerintem:

Az, hogy 4kézlábra áll, nem jelenti azt, hogy kimarad a kúszás.

Lányom is hason tolatott, 4kézláb hintázott, majd utána kúszott. ugyan így, 5 és 6 hónapos kora közt.

Fiam is hátrafele tolatott hason, 4kézláb hintázott, majd ő mászni kezdett. Nála totál kimaradt a kúszás.

Mi a tesómmal (ő 12 éves, én 32 de lényegtelen), jártunk szenzomotoros terapeutához. Logopédiai gondok voltak vele és a logopédus nem használt.

Ez a gyógytornász mondta, ezért van ez, mert a mászás kimaradt.

A kúszás nem probléma, ha kimarad (kifejezetten nem is jó, de ő még hátrányt ebből nem látott). Viszont a mászás nagyon fontos. Ott ugye ellentétesen mozog a kéz-láb, ez felelős sok agyi működésért. A kúszásnál ez annyira nem számottevő.

Viszont az, hogy hasról hátra nem forog, ez annyira szerintem nem jó. Ezzel megnézetném. És ha már ott vagyok, a kúszásra is rákérdeznék.

tegnap 10:24
 3/9 anonim ***** válasza:
76%
Igen, én biztosan megnézetném. Most még csak forognia kellene (ami nem is megy mindkét irányba), a mászás még nagyon korai lenne.
tegnap 10:25
 4/9 anonim ***** válasza:
67%
Megnézetheted, de szerintem túlparázza a védőnő. Egyelőre semmi kórosat nem csinál. Az enyém 6 hónapos, 2,5hónaposan fordult hasról hátra, 4,5hónaposan fordítva, tehát mi ezt kipipálhatjuk, de ezt leszámítva kb.ugyanúgy mozog, mint a tiéd. Úgy 3 hónapos korától akart kúszni, de persze nem tudom. 4volt, amikor rájött, hogy inkább hagyja, mászni kéne 😂Akkor kezdett négykézlábazni, de rájött, hogy az még nehezebb és abbahagyta. Szóval az, hogy most rájött a babád, hogy négykézlábra is állhat, egyáltalán nem azt jelenti, hogy holnap mászni fog. Szakemberek szerint egyébként a kúszás-mászás közül elég, ha az egyik megvan, jobb, ha a mászás. De mondom, a tiédnél még bármi is lehet. Egyedül a hátra fordulast kéne lassan csinálnia, de ugye, nehéz úgy, hogy nem motivált. Viszont az enyém azt konkrétan egyik percről a másikra "tanulta meg". Már kezdtem parázni, mert azzal csesztetett a védőnő, hogy lassan oldalra kell fordulnia és ugye, közeledett a 3hónapos státusz. Jelét se adta, hogy oldalra akarna.(Bezzeg 3 hetesen...) Szóval 1nap egyből hasra fordult, mintha mindig azt csinálta volna. Nem véletlen volt, mert utána annyiszor megcsinálta, ahányszor visszafordítottam🤷🏼‍♀️
tegnap 10:33
 5/9 anonim ***** válasza:
71%

Bocsi, javítás: "de persze, nem tudoTT" Ő nem tudott kúszni, nem én 😁

tegnap 10:36
 6/9 anonim ***** válasza:
86%
Én sem vagyok szakember, de az én fiam sem kúszott, és több ismerősünk gyereke sem, és nem lett ebből baj. Nálunk a kuszast a védőnő sem forszirozta, azt mondta, a mászás ne maradjon ki. De hogy nem forog oda-vissza, az nem feltétlen jó, igen, bár azt is elvileg 6 hónapos korig kell. De ha azt javasolta, mutasd meg inkább szakembernek.
tegnap 10:39
 7/9 anonim ***** válasza:
57%

Szia! Anno nekem is volt egy hasonló kérdésem. 3 hónaposan forgott mind két irányba, 3,5 hósan mint egy hernyó kúszott(vagy tolatva), majd 4,5 hónaposan elkezdett hintázni. 5,5 hónaposan kezdett el teljesen szabályosan mászni. Voltunk neurológusnál is vele. Nem talált semmit, egyszerűen nagyon siet.

Ha tolatva, hason közlekedik az is kúszásnak számít a mi védőnőnk szerint.

9,5 hónapos már, kb 2 hónapja a bútorok mellett kapaszkodva lépked, de a mászással közlekedik.

Hogy lesz-e valami következménye a jövőben, arról nem tudok nyilatkozni. Ijesztő volt, hogy mennyivel előrébb tart, mint kéne.

Egy neurológushoz vidd el azért. Ha valami gond, feszesség van kiderül, ha nincs akkor megnyugszol, hogy csak siet.

tegnap 11:24
 8/9 anonim ***** válasza:
84%

Ez nem számít korainak.

Az én gyerekem 3 hónap 5 naposan mászott. Na az korai. ADHD-s és PDA auti. Visszanézve ez is az első jelek közt volt.

tegnap 11:25
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

A nagylanyom ennyi idosen mar maszott, szabalyosan azepen.

A fiam 6 honapsan sem kuszot sem maszott se nem forgott.

Mindketto abazolut normalis. Tulparazta a vedono.

tegnap 18:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!