Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Aggódjak a mozgásfejlődése miatt?

Aggódjak a mozgásfejlődése miatt?

Figyelt kérdés

7,5 hónapos kisfiú, életének 1 hónapját kórházban töltötte.

Úgy érzem, hogy ez a hónap “szólt bele” a mozgásfejlődésébe, mert majdnem mindent megkésve csinál ( vagy épp a meghatározott terminusok végén)

-2 hónaposan nagyon gyengén tartotta a fejét, nem fordította jobbra-balra, utált hason lenni ( 1 hónapis nem is tették a kórházban hasra)

- 4 hónaposan fordult meg először hátról hasra, aztán nem csinálta több mint egy hónapig.

-5 hósan kezdte újra gyakorolni, de csak egy irányba, jártunk tornára emiatt.

- 5,5 hósan nem tartotta a fejét, ha ülésbe felhúzta az orvos, emiatt is jártunk tornára, már csinálja

- 6 hósan elkezdtük a hozzátáplálást, azóta az etetőszékben eszik, “megtanult” ülni, de nem tud egyedül kiülni. Viszont szeretne ülve játszani, néha hagyom is neki, úgy, hogy én törökülésben ülök, ő így ül rajtam (nem szabadna?)

- 6 hósan szépen tartja magát kinyomva egyenes karokon

- nem fordul hasról hátra, pedig ugyanúgy kb 1 hónapja elkezdte gyakorolni , fordult vagy 5 ször, élvezte is, de azóta nem akarja.

-kúszik körbe, hátrafelé tolat

- előre semmiképp nem akar indulni, teszek elé játékot, nyújtózil egyet és feladja, nem is próbálkozik

-7 hósan elkezdte a térdeit maga alá húzni, de csak akkor ha a talpát meg tudja valamiben támasztani.pl hátratolat a falig és úgy kinyomja magat négykézláb, rugózik előre hátra

- nyúl a játékokért, de egy kézzel nem akarja tartani magát, tehát nem emeli fel a kezét, hogy a csüngő játékot elérje, emiatt nincs is fépoldalas pozicióban és gondolom a hasról hátra fordulás sem megy emiatt

Aggódom, főleg a kúszás miatt, nem szeretném ha kihagyná.

Orvosunk szerint időben van, tornára sem utalt bennünket, itt pedig ahol élünk sajnos magánban nincs gyógytorna.

Van nagylabdánk otthon, azon végzek vele minden nap gyakorlatokat, illetve tornázunk is naponta.

Mit tehetnék még?

ma 10:48
 1/6 anonim ***** válasza:

Valóban határeset, és szerintem mindenképp foglalkozást igényel. Nézz oktatóvideókat, ha nem utaltak be titeket, és aszerint gyakoroljatok.

Kisfiamat 2 hétig altatták születése után, lélegeztetőgépen volt.

Hasonlóan hiányzott neki egy ideig ez az idő, de kb. 8 hónaposan ugyanott tartott, mint bárki más. Pont az első szülinapi buliján tette meg első, önálló lépéseit, és szavakat is mondott már akkorra.

Én elvittem magánba Pfaffenrot terápiára, leginkább a kézhasználata miatt, mert sokat 'öklözött' és féloldalasan is kúszott.

Ma már semmi baja -talán akkoriban sem volt, csak az előzmények tükrében bennem volt a para-; 3 éves, és kifejezetten jó mozgáskészségű gyerek, okos, értelmes, az oviban kiemelkedik a kortársai közül.

ma 11:01
 2/6 anonim ***** válasza:
Én még a helyedben annyit tennék meg, hogy ha nincs lehetőség magánba menni, hogy egy gyógytornásszal vagy más ezzel foglalkozó szakemberrel online vagy telefonos konzultációt kérni, hogy ő mit javasol, ennek most utána kell-e menni.
ma 11:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Neurologushoz kell menni. Igen amugy eppen hatareset, le is van maradva meg nem is, de nyilvan nala figyelembe kell venni az elso honapot is. De ha mondjuk ez hipotonia miatt van, azt kokemenyen “edzeni” kell es tornazni, uszni jarni ezerrel, kulonben csak egyre nagyobb es nagyobb lemaradasa lesz. De orvosnak kell latnia, aki kiirja a terapiat. Aztan lehet mutat csak 3 gyakorlatot, amit otthon neked kell csinalni vele es az eleg lesz. Nalunk volt ilyen is olyan is, 6-15 honapos kora kozott kellett jarni tornara, uszasra, utana meg csak azt kellett csinalni, amit az orvos mondott, mas terapia nem kellett.

Ultetni ugy ultetheted evesekhez, hogy az oledben ul es a mellkasoddal tamasztod. De csak szigoruan akkor, ha igy stabilan ul! Ha oldalra-elore kileng, akkor ezt is tilos, nem eleg stabil hozza.

Jatszani en igy nem jatszanek vele, csak es kizarolag eveshez.

ma 11:41
 4/6 anonim ***** válasza:

Én is úgy gondolom, mint a többiek, hogy le is van maradva meg nem is. Én elvinném egy gyógytornászhoz, hogy megnézze. Vagy esetleg egy privát gyerekorvostól másodvéleményt kérni?

Egyébként az sem mindegy, hogy miért volt 1 hónapot kórházban? Oxigénhiány? Koraszülött? Valamilyen fertőzés?

ma 12:57
 5/6 A kérdező kommentje:
Magzatvizet nyelt, tele volt a tüdeje vízzel, lélegeztették 3 napig, aztán antibiotikumos kezelést kapott, mert a fertőzött volt a magzatvíz. Tervben van a másodvélemény. Eddog vártunk, mert azt hittük beindul lassan. De inkább elmegyünk feleslegesen. Köszönöm a válaszokat.
ma 13:18
 6/6 anonim ***** válasza:
#1 Nagyon hasonló volt nálunk is: magzatvizet aspirált, tüdőgyulladása lett. Az én kisfiam 1 hétig volt kritikus állapotban, 1,5 hétig lékegeztették. Hál' Istennek semmi, de semmi nem maradt vissza ebből, sőt; kifejezetten jóképességű gyerek! Nálatok is rendben lesz; meglátod!
ma 14:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!