Nem szeretnek keresztelo utan unnepseget de a csalad elvarja, mit tegyek?
Lassan 5 honapos a kisfiam es habar szeretnenk megkeresztelni, es anyagilag ugy nagyjabol el is vagyunk bar plusz penzunk nincs de nem szeretnek nagy pucparadet csapni. Egyik oka ennek az anyagi vonzata mert 30-40 fore egy vagyon osszehozni egy ebedet plusz legyen suti udito es alkohol is. Nyilvan elvart mindenkitol hogy meg legyen hivva. Nem vagyok penzehes de tudom hogy nagyreszuk meg ajandekot se fog hozni.. Nagyreszuk meg babalatogatoba se jelentkeztek be.
Probaltam ezt a ferjemmel atbeszelni, hogy nincs felesleges 200 000 a zsebunkbe. ( Annyi szerintem biztos lenne)
De O az apja oldalara hajlik hogy legyen. Probaltuk atbeszelni kit hivjuk el, hogy ne legyen sertodes de ha mar parom keresztanyukajat elhivjuk akkor mar borul a dolog.. mert akkor ugy allunk hogy mindenki mast is illik elhivni. Ez a 30-40 fo is csak a ferjem oldali csalad. Ebbe nincs barat rokon es felolem se senki. Aposom mar tavaly intezte a birkaporkoltet. Meg se kerdezte mit tervezunk hol tervezzuk, egyeltalan azt se kerdezte meg hogy meg lesz e keresztelve de mar intezte.
Oszinte leszek en szivem szerint azt a penzt inkabb a fiamra koltenem vagy belefizetnem a hitelunkbe, kozbe a keresztelot megtartanam ugy hogy a rokonok eljohetnek ha szeretnenek de fogadast utana csak a nagyszulok ded szulok es a keresztszuloknek tartanek. Ebbol marha nagy sertodes lenne. De mit tegyek ha nincs ra penzunk?! Ha lenne se oda tennem jelenleg
Kedves mindenki :)
Igazabol parom keresztanyukajabol indul ki az egesz! Aposom testvere es nem lehet kihagyni semmibol se, es persze ott is mindenhol a kozeppontba szeretnek lenni.
Sokat mond szerintem hogy amikor aposom ujrahazasodott az eskuvore ez a teso 7 fovel erkezett es a boritekba 10.000 forintott raktak 7en ugy hogy anyagilag el vannak engedve.
Szoval itt kezdodik a baj hogy eleve hiszti van mert pont nala huztuk meg a hatarokat a babalatogatas folytan. Ha a keresztelore nem hivjuk el akkor vege az egesz kapcsolatnak valoszinuleg. Na de akkor ha aposom egyik testvere el van hivva nyilvan csaladostol akkor illik a masik 3 testvert is elhivni csaladostol. Akkor illik elhivni a parom keresztapukajat is.
Na ha mar ossze van csoditve a csalad. Akkor leirom hogy parom keresztanyja utalja a volt ferje a parom keresztapjanak az uj csaladjat. Imadja kelteni a feszultseget , a kozos gyermekuk ballagasa is az o fesztivaljatol volt hangos. Ezen felul a mi altalunk felkert keresztanyat gyuloli a keresztapat nem kedveli.
Egybkent 30-40 embert utan nem fogok orankent beszaladgalni takaritani. Ezen felul ahol tudunk szepen nyugodtan sutogetni oda 2 csirkeudvaron kell atverkodni . Meg 2 kutyan. Nem tul optimalis a helyzet ezert lenne jo otlet egy mobil wc.
Este probaltuk atbeszelni hogyan lenne jo ferjemmel. De nem tudjuk. Van az az opcio is ha aposom ennyire rongyrazosra akarja csinalni akkor fozettese meg a birkaporkoltet es a sajat vedeki hazaba rendezzuk meg. Akkor az jon aki szeretne. Ha meg fesztival van angolosan tavozunk, szenvedjen o a csaladjaval.
Egyebkent par hete elmondtuk aposomnak kit kertunk fel keresztanyanak es meg se akarta hallani, tudomast se vett rola. Siri csend volt majd temavaltas.
Egybekent azert szeretnenk megkeresztelni vagy is magam felol mert amikor sulis voltam volt 1 osztalytarsunk aki nem volt megkeresztelve es amikor a tanar kerdezte ki milyen vallasu szegeny lehajtott fejjel annyit mondott en pogany vagyok.. szoval ja.. o szegyelte magat mi meg sajnaltuk. Pedig felnott fejjel tudjuk hogy ha nem gyakoroljuk a vallast teljesen mindegy meg vagy e keresztelve vagy sem... De akkor kisiskolaskent igen is volt sulya..

De pont ez az hogy ilyeneket hogy párod keresztanyja nem kell meghívni. Mi van ha megsértődik? A leírásodból ítélve nem valami kedvelhető nő, úgyhogy gondolom a párodnak sem lenne gond. A többi probléma akkor meg el sem indul. Attól mert mondjuk az apósod korában még az volt a szokás hogy azt is meg kell hívni akivel 2 éve nem beszéltél mert jaj mit fog szólni, attól nektek nem kell tartani ezt a mindenkire csak káros szokást.
Ezt ti döntitek el, nem ők.

Jaj az ilyen bolond rokonokat építsétek le a francba. A keresztelő a gyermeketekről kell, hogy szóljon, utána az összejövetel is róla kell, hogy szóljon. Állj ki magadért, és a családodért! Apósod és testvérei mehetnek is mehetnek a bánatba. Ez nem családi összetartás!
Majd ezek a rokonok bele fognak szólni az egész életetekbe. Mindig minden meghitt ünneplésből feszültség lesz és felesleges dinom dánom. Ezek a fajta rokonok nem segítenek egy festésben, egy költözésben, gyerekre nem fognak sose vigyázni. Ne haragudj, de ezek nem igazi rokonok. Le kell állítani, mert nem lesz vége. A keresztelő a kezdet.
Én írtam, hogy a tesómék jutnak rólatok eszembe. Pont ugyan ezt csinalták, csinálják.

25-ös vagyok.
A tesóméknál a sógorom rokonai miatt ritkán járunk. Mert róluk szól minden.
Elhívnak keresztelőre, aztán a sógorom rokonai megtöltik a házat, még hely sem volt leülnünk, mert a csapból is ők folynak.

Nálunk is ugyanez a dilemma ment.
Teljesen ugyanez a szitu, a férjem keresztanyját és teljes családját meghívjuk-e, de ha őket meghívjuk akkor az én keresztanyámékat is meg kell, de ha őket akkor meg az ő testvérüket is, aztán már ott tartunk, hogy annyian lennénk,mint az esküvőnkön. De egy 5 hónaposnak mi a francnak "esküvőt" tartani?
Végül mi maradtunk a szűk családnál. A férjem is megtanulta lekakilni a duzzogásukat. (Amúgy nem a keresztanyja, hanem az anyukája duzzogott rajta inkább)
Így is 110.000 Ft-ot hagytunk az étteremben 10 főre, plusz a gyereknek ruha, a férjemnek új öltöny (kifogyott a régiből), nekem új ruha (kihíztam a terhesség előttieket) plusz hívtunk fotóst, mert nekünk az volt fontos, hogy legyen egy pár szép képünk emlékbe. Jócskán 200.000 Ft felett volt így is a végösszeg, ha mindent összeadok.
Egyébként a dilemma újrakezdődött az első születésnap előtt, de ott viszonylag hamar lerendeztük azzal a vitát, hogy a 69m2-es lakásunkban nem tudunk 10-nél több embert vendégül látni, egy egy éves meg pont nem élvezné, az éttermezést, és ennek mégiscsak róla kellene szólnia .

De minek hivtok minden családtagot meg?
Akkor ennyi erővel össze lehetne szedni az egész távoli rokonságot is.

Egyébként én úgy csinálnám, hogy titokban vinnem a gyereket keresztelni, aztán utólag már nem szólhatnak semmit
Ilyen bolond család mellett inkább mint a stressz miattuk
Koszonom mindenkinek a valaszokat :) tenyleg elgondolkodtato :)
Egyebkent az eskuvonk volt igy.. covid idejen hazasodtunk. Tervbe volt de a bababaro miatt elorebb hoztuk a polgari reszet. Pont a 2 tanus idoszakba volt amikor a 2 tanun kivul mas nem mehetett es a nagy osszejovetelek is tilto listas volt. Akkor meghazasodtunk szulokkel testverekkel beultunk egy ebedre egy vendeglobe :). Ugy volt hogy majd ha lemegy a jarvany akkor majd bepotoljuk es akkor lesz egy nagyobb banzaj. Csak az elmult 2 ev nem ugy alakult hogy idobe es penzbe belefert volna egy lagzi, es vegul most ha megint ott vagyok ha lenne millioim egy lagzira akkor nem arra koltenem 😂
Sajnos ez ilyen amikor elkezd oregedni az ember akkor nem a rongyrazas lesz az elso hanem a csalad, a haz, a gyerek.
Elottem szolok kozott volt aki azt irta ki lehet olcsobban is hozni de az is 200 felett volt..
Na nekem 200 000 nel az jut eszembe hogy hu jo lenne egy uj huto vagy egy uj mosogep vagy meg 1 klima :D
Lehet velem van a baj?! Sajnalom a penzt erre. Nem a fiamtol sajnalom mert szivesen rakoltom ha arrol van szo akkor veszek 10001 felesleges jatekot. De ez nekem mar penzkidobas az ablakon.
Egyebkent szerintem meghoztam felolem a megfelelo megoldast amit majd a ferjemmel megbeszelek.
De elotte azt azert meg leirom hogy aposom az eskuvojere providentet vett fel hogy minden csili vili legyen azota persze anyagilag mar helyrejottek menne ez mar sajat zsebbol is. De mindenkinek azt mondtak hogy milyen gyorsan osszegyujtottek a penzt, es nem ertik hogy valaki nem tud sporolni hogy eskuvoje legyen stb ( mi meg persze tudtuk hogy valojaban hitelbol hazasodnak) csak nekik ennyire fontos ki mit gondol es fitogtatni kell hogy " nekunk mennyi penzunk van es megtehetunk barmit".
Vegul ugy gondolom, hogy szuk csaladi korbe lesz megtartva keresztszulok, nagyszulok , dedik es egy kozos barat csaladja :).
Ezt siman lezongorazom itthon is :) akar egy delutani medencezos sutogetos nappal. Vagy bogracs barmi :)
Ezt elmondani aposomeknak, es ha nekik " nem felel meg" akkor sajat penztarcabol a sajat hazuknal vagy felolem ott ahol szeretnek megrendezhetik a keresztelot.
Szerintem ezt fogom majd a ferjemnek felkinalni mint lehetoseg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!