Első hónapokat megkönnyítő tippek?
Sziasztok!
Legfőképp anyák, vagy leendő anyukák válaszát várom nagyon! :)
Lassan 4 hónapos terhes vagyok és nincs olyan perc, amikor ne olvasnék, néznék, hallgatnék mama-baba dolgokat, de szívesen elolvasnám az igazi anyukák hasznos tanácsait is. Mi volt a leghasznosabb dolog amit beszereztetek?
- Ne feszülj rá, ha nem lesz időd takarítani, főzni az első időszakban.
- Hallgasd meg a tanácsokat, de az erőszakos okoskodást, vagy ami nektek nem kényelmes állítsd le az elején.
- Ha valamiben nem vagy biztos, kérj segítséget védőnőtől, ismerőstől, online.
- Ha valami nem a terveid szerint történik, ne szomorkodj sokat miatta(ha véletlen császár lenne, vagy tápszeres lesz a baba stb.) itt megint csak kerüld a "jóakarókat"
- "Miért sír a baba?" néha lehetetlen kitalálni
- Vannak, akiknek a baba kor nem egy rózsaszínköd(pl én), de lesz jobb is
- Ha hasfájós, végig próbálhatsz mindent, de csak az idő segít sajnos
Amit hasznos volt beszerezni:
- babafészket nagyon szerette sokáig
- ez mindenkinek más, pl nekünk a cumi(kat) nem fogadta el.
Jó babavárást és jó egészséget! :)
Ne legyenek terveid, úgyse úgy lesz.
Ne oszd meg másokkal, főleg ne más anyukákkal, főleg nem régen volt anyukákkal, mit, hogy csinálsz. Úgyis sz@r lesz🤣 Ja, és végképp ne írj róla kérdést a Gyakori kérdésekre! Ha bizonytalan vagy, szakembereket kérdezz, lehetőleg olyat, akiben megbízol.
Egyébként minden a babától és tőled függ. Nincs 2 egyforma baba és nincs 2 egyforma anya. Minden jó, ami nektek kettőtöknek jó (na, jó, esetleg még apukának), mindenki más lényegtelen ebben. Ami máshol működik, az lehet, nálatok katasztrófa lenne.
Tárgyakról majd írnak a többiek, de általánosságban nehéz tanácsot adni, mert minden baba és szülés és szoptatási/tápszerezési és regenerálódási helyzet más.
Ha belefér anyagilag inkább szerezzetek be néhány felesleges dolgot, minthogy mondjuk begyulladt mellel kelljen kapkodva kitalálni, hogy mellmelegítőt vagy mifenét vegyél rá és hol. Az is elég, ha van egy konkrét lista, hogy pl. HA kell akkor ezt és ezt a márkájú/típusú mellszívót rendelje/vegye apa itt/innen.
Nekem ezek segítettek vagy jobb lett volna okosabbnak lenni:
- A nagymamák telefőzték a mélyhűtőt a szülés előtt. Lehet persze rendelni, de nyilván nyomába sem ér annak, amit ők főznek/sütnek, és bár nehéz elképzelni, de van olyan, hogy még arra sincs időd, agyad, energiád, hogy kaját rendelj, vagy már olyan éhes vagy, hogy a leggyorsabbat sem akarod kivárni.
- Fogadj el minden segítséget, amit felajánlanak és ne szégyellj kérni! De ha valóban nincs rá szükséged vagy csak az adott személyt nem kívánod látni, akkor légy határozott, nem kötelességed bárkit beengedni az otthonodba. Olvasok itt olyan sztorikat, hogy a frissen szült nőhöz a rokonság odamegy és kiszolgáltatja magát - ha ilyen idiótákkal vagy körülvéve fel se kelj a kanapéról a gyerekkel, felnőtt emberek képesek egy pohár vizet/üdítőt tölteni maguknak. És te határozd meg, mikor van vége a bulinak.
- Óvatosan a "majd ezt gyorsan összeszereljük/kifertőtlenítjük/elolvassuk, hogy kell használni ha szükség lesz rá" megjegyzésekkel, lehetnek olyanok az első napok/hetek, hogy sem agyad, sem időd nem lesz rá.
- Ne akard megúszni a gyermekágyat. Valahol olvastam, hogy 1 hét az ágyban, 1 hét az ágyon és 1 hét az ágy körül, kicsit képletesen, és persze lehet kanapé is, de szerintem találó. Nem kell versenyt csinálni abból, hogy hány nap után te már mit csináltál, megbosszulja magát. Második gyerek esetén KICSIT módosul a dolog, de nekem az nagyon szomorú, amikor írják, hogy "ó, már 3. naptól én vittem a nagyot oviba, mert nem volt, aki vigye, jött a kicsi is velünk". :-(
- Ha AKARSZ szoptatni és valami gond van hívj szoptatási tanácsadót, minél gyorsabban! Sajnos kevés védőnő ért ehhez valóban, minden részletében, és a problémás esetekben nem biztos, hogy fog tudni segíteni.
- Mindenre nem lehet felkészülni és a valóság, a hormonok mindenképpen nyakon fognak vágni, kit jobban, kit kevésbé, de azért próbálj meg tájékozódni minél jobban, szerencsés esetben olyanoktól, akik nemrég szültek és vannak olyan viszonyban veled, hogy őszintén beszélnek a nehézségekről is.
- Közhely, de ha elaludt a baba akkor gyorsan zuhanyozz le ha aznap még nem fürödtél, és utána aludj vele ha tudsz. Enni akkor is tudsz, ha ő ébren van és mondjuk épp szopizik vagy ordít a karodban. Erre sem árt felkészülni, az első hetek nagyon szoros szimbiózist jelentenek, gyakran folyamatos testkontaktot igényelnek, hasznos, ha be tudsz úgy rendezkedni kanapén stb., hogy tudj közben enni, inni, olvasni, tv-t nézni. Kajálásra és folyadékbevitelre figyelj oda ha szoptatsz!
- Sokkal több ruha és tetrapelenka kellett, mint számoltam.
Könnyű terhességet és szülést kívánok, egészséges babát és mamát utána! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!