Túlzás azt várnom egy 6 hónapos babától, hogy aludja át az éjszakát?
Szerintem túlzás elvárni egy babától, de ismerek erre is példát. Nálunk a kisebbiknek 5 hónapos kora körül volt egy olyan időszaka, amikor "átaludta" az éjszakát: értsd, ha sikerült végre elaltatni, aludt 6-7-ig. A gond csak az, hogy sokszor éjfél után aludt el. Aztán 6 hónaposan elkezdett többször felébredni, ráadásul a kései elalvás megmaradt. Nem tudom, hogy bírja ennyi alvással. Most (11 hónapos) megint volt pár alkalom, amikor átaludta az éjszakát, erre a férjem mindenkinek mondogatja, hogy már átalussza. Aha, igen, néha, de lesz ez még így se! A fiunk is 4-5 hónapos kora körül kezdte "átaludni" az éjszakát (=kimaradt a hajnali 2-es kelés), aztán nála is 6 hónaposan borult, akkor hónapokig keserves sírással kelt éjszakánként többször is. Általában 20 perc is volt, míg megnyugodott.
A lényeg: egy babánál semmi sem örök, ha épp sokat alszik, örülj neki, ha keveset, akkor meg elmúlik. A másik, hogy a férjemből kiindulva, ha a környezetedben azt hallod, hogy már átalussza ennek is, annak is, lehet, hogy csak épp volt 2 éjszaka, amikor átaludta, de az is, hogy éjféltől 5-ig alszik egyhuzamban és azt nevezi annak.
Ez teljesen gyerekfüggő.
Nekem nagy szerencsém van, a fiam 8, a lányom 7 hetes kora óta átalussza az éjszakát (este 8-reggel 6-7). Náluk ez nem is romlott el (a fiam már 12, a lányom lassan 4 éves), nyilván betegség esetén előfordul 1-2 éjszakai kelés, de egyébként alszanak. Egyszóval azért ilyen is van, de 6 hónaposan 1 kelés nagy általánosságban egyáltalán nem rossz.
Ez totál babafüggő. Fiam 3 hónapos kora óta átalussza az éjszakát. Csak akkor van 2-3 nap borulás ha növekedési ugrás alvási regresszió van, vagy beteg. Akkor 1-2 alkalommal felkel. Sosem vártam el, és örülök, hogy jól alszik, de simán benne a pakliban, hogy egyszer lesz nála valami és akkor nem alszik majd jól.
Unokahúgom 6 éves lesz. A mai napig nem volt átaludt éjszakája.
Teljesen változó, de elvárni semmit nem szabad, ő érzi, hogy mi hogy jó/nem jó neki.
Nekem is iszonyú nagy mázlim van a kisfiammal, mióta a sárgaság miatt nem ébresztem, szépen átalussza az éjszakákat, ritka, ha valamiért ébred, olyankor általában van valami baja, de akkor is viszonylag könnyen visszaalszik. Ráadásul semmi nem viselte meg, nem borult azóta sem, pedig már 20 hónapos múlt.
Viszont azt is tudom, hogy ez egyáltalán nem rajtam múlt, szóval tippeket sem osztogatok senkinek 🙃
Bezzeg a délutáni alvásnál gyakran bekavar valami, mai napig ringatva tudom csak letenni, olyankor meg már szinte minden praktikát kipróbáltam, mégis csak a derekamat akarja leamortizálni 😀
Szóval teljesen igaz erre a korszakra, hogy ha jól alszik, akkor örülj, ha meg nem, akkor reménykedj, hogy változik 😊
A férjem 41 éves és nem alussza át az éjszakát, pedig volt ideje gyakorolni és a foga sem nő már... rettenet alvó, az első fiam rá ütött, nála 3-4 óra összefüggő alvás soknak számít.
Velük ellentétben, én ha lefekszem, képes vagyok 8 órát mozdulatlanul végigaludni és a kisebbik fiam is ilyen. Ha nincs igazán semmi baja, akkor kinyúlik és alszik. Semmi nem kell neki, semmi varázslat, semmi ringatás, lerakom, alszik... ha nem lenne két ennyire ellentétes gyerekem, akkor én se hinném el, de valójában senkinek semmi ráhatása nincs arra, hogy alszik egy gyerek. Vagy alszik, vagy nem.
Túlzás igen, mondom ezt még úgy is, hogy nekem ennyi idősen már rég átaludta mindkettő. De ez sima mázli, nem ez a megszokott.
Mint ahogy az is túlzás, hogy a nagycsoportos vagy pláne iskolás korú gyerek még szórakozzon éjszaka, mert az meg a másik véglet. Az épp hogy 4 éves lányom ha felébred inni vagy pisilni, akkor tejesen egyedül elintézi és visszafekszik aludni, pedig sosem volt befenyítve, hogy nem kelthet fel minket. A most 8 éves bátyja is képes volt erre ennyi idősen. Akkor egy 5-6 éves vagy nagyobb gyerek mégis miért keltene fel? Nyilván ha rosszat álmodik, rosszul érzi magát, akkor keltsen fel valakit, de azért ez nem fordul minden éjjel elő.
Meg ezt az "én sem alszom át az éjszakát" dolgot se tudom megérteni, amikor ezzel jön valaki. Persze, általában én se, mert kimegyek 1x pisilni, de egy babával ellentétben én nem kezdek el ordítani és verem fel a család többi tagját is. Innentől hülyeség az összehasonlítás. Átalvás alatt nyilván azt kell érteni, hogy mikor képes arra a baba/gyerek, hogy ha megébred, de amúgy semmi "panasza" nincs, akkor visszaaludjon magától. Erre meg a válasz az, hogy mindegyik máskor...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!