Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mennyire nehéz teljesen...

Mennyire nehéz teljesen egyedül felnevelni egy mondjuk 1 éves csecsemőt?

Figyelt kérdés
Rokoni és családi segítség nélkül, mert mondjuk a legközelebbi rokon 200 km-re lakik.
2023. szept. 18. 08:33
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Na, az első válaszok megint rátapintottak a lényegre :D (/s)

Igen, lehet baromira nehéz, mert én pl. nem tudom, mit csináltam volna a férjem nélkül, vagy a szüleim nélkül. Extrémen többemberes gyerekünk lett, még 3 éves korában sem aludta át az éjszakákat, a nyaralás úgy volt kikapcsolódás nekünk is, hogy jöttek velünk anyukámék.

200 km nyilván akadály, ha pl. te dolgozol, de szólnak a bölcsiből, hogy beteg a gyerek, menni kéne érte. Ilyenkor, ha van nyugdíjas nagyi, aki két utcára lakik tőletek, szuper. De ha a nagyi 200 kilométerre van, és 5-kor ér haza a munkából, nem fog tudni segíteni. Ugyanígy ha te leszel hirtelen beteg, nem viheted át a gyereket 2-3 napra, hogy tudj kicsit pihenni, gyógyulni.

Persze, az a divatos felfogás ma, hogy mindenki magának szüli a gyereket, akkor már nem is anya, ha kicsit nem szakad bele a mindennapokba... De egy gyerek felnevelése baromira nem egyemberes meló, főleg nem úgy, hogy közben anyuka dolgozzon is főállásban.

Kérdező!

Nyilván megoldható, csak ugye kérdés, hogyan.

Le van pontozva a 9-es, de igaza van.

Nem mindegy, hogy van egy kétműszakos eladói állásod és éppen a minimálbért viszed haza, otthon rád vár a háztartás, főzés, minden, vagy van egy biztos bevételed, mellé passzív jövedelmi forrásod, tudsz home officeból dolgozni és mellette van, aki kitakarít heti kétszer, van, aki elmegy a gyerekért délután az óvodába, elviszi utána még játszóterezni, uszodába stb.

2023. szept. 18. 11:02
 12/17 anonim ***** válasza:

1 eves kor utan nem csecsemo- ezt csak az alapveto muveltseg erdekeben

Nehez, de nem lehetetlen, meg nem mindegy a korulmenyek sem.

En egyedul nevelem szuletesetol, csalad nincs csak masik kontinensen, par evente talalkozom akarmilyen rokonnal is.

Az anyagiak nem mindegy, mert diplomaval, jo allassal es elozo munkatapasztalattal megint mas, mint gyari munkaskent muszakozva.

2023. szept. 18. 11:05
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Csak megjegyzésként annyit, hogy ma a legtöbb "nagyi" nem nyugdíjas, hanem ugyanúgy munkába jár, mint a szülö, neki semmivel sem egyszerübb otthon maradni, ha valami van az unokákkal.

A nyugdíjkorhatár 65 év, a szülök 30-35 éves kora körül legalább 10-15 évük van a nyugdíjig.

Másrészt egy nyugdíjas sem csak ül és unatkozik, nem feltétlen az az álma, hogy egy vagy több beteg gyerekkel töltse a szabadidejét folyamatosan.

2023. szept. 18. 11:33
 14/17 anonim ***** válasza:

Rohadt nehéz. És nem feltétlenül anyagilag. Lelkileg baromi megterhelő.

Egy érzelmi hullámvasút az egész. Hol jobb, hol rosszabb.

A lányom 15 hónapos volt, amikor az apja lelépett. Mivel pici volt a gyerek, akkor még nem nagyon tudta elvinni magához, főleg, hogy katonai szálláson lakott sokáig.

Így jó ideig jött, és vagy itt maradt vele, vagy elvitte játszótérre mondjuk. Ahogy nagyobb lett, meg vettek lakást akkor már az új párjával, onnantól azért vitte minden második hétvégén, meg hét közben is néha. Egészen addig, amíg ott megszületett a közös gyerek. Na onnantól a lányomnak nem volt helye sajnos. Évek óta nem látta az apját.

7 évig neveltem amúgy egyedül. Így utólag már megszépülnek ugyan az emlékek, de tudom, hogy sokszor voltam padlón, sokszor sírtam. Nehéz volt, hogy nem volt támaszom. Nem feltétlenül az, hogy valaki vigyázzon a kicsire. Csak egy társ, akinek esténként elpanaszolja az ember, milyen napja volt, aki meghallgat, vigasztal.

Nekem iszonyat mázlim volt, családi vállalkozásban dolgoztam akkoriban. Így rugalmas volt a munkaidő is, ráadásul ha muszáj volt, vittem magammal a gyereket is. Sokszor volt ilyen. Ami tök jó, meg szerencse, de azért úgy dolgozni, hogy közben a gyereket is szórakoztassa az ember, az baromi kimerítő.

Anyagilag se volt egy fáklyás menet. Nyilván volt megtakarítás, meg volt mihez nyúlni, de sokszor Így is hónapról hónapra éltünk.

Szóval nagyon nem volt könnyű.

2023. szept. 18. 14:09
 15/17 anonim ***** válasza:

13# Ebben igazad van, de ha a táppénz/szabi lehetőség 2-3-4 felé oszlik szét (anyuka, apuka, nagymamák), akkor azért sokkal egyszerűbb megszervezni, felosztani a betegségeket akár úgy, hogy az első nehéz és zömében fertőzőképes napokban anya/apa van a gyerekkel, utána valamelyik nagyi.

Ha 100% csak magára számíthat anyuka, akkor az a kezdeti bölcsis/ovis években brutál toleráns munkahelyet kíván. Pláne hogy ilyen piciknél egy betegség minimum 1-1,5 hét otthon tartást igényel.

2023. szept. 18. 21:20
 16/17 anonim ***** válasza:
Én születésétől közel 3 éves koráig egyedül neveltem a fiam(totál egyedül) az eleje borzasztó nehéz volt.nagyon sírós baba volt,keveset aludt. Rossz élmény maradt bennem. Minnél nagyobb lett annàl jobb és könnyebb volt
2023. szept. 19. 20:07
 17/17 anonim ***** válasza:
0%
Egyik ismerosom egyedul nevel 3 gyereket. 2 nagyobb iskolas a kicsi meg ovodas. Az ismerosom keveset keres, de a gyerekei megsem elnek hianyban semmiben. Van teto a fejuk felett, tiszta/ uj ruhak, mindig tele a huto, vannak jatekaik, megsincsenek elkenyeztetve. Az apjuk azt se tudja hagy evesek a gyerekei mert evekkel ezelott le lepett... es megis meg tudja oldani az egyedulallo szulo szerepet, nem rinyal semmiert. Neki is nehez, mint mindenki masnak, de meg csinalja amit kell
2023. okt. 16. 07:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!