Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mit csináljunk, ha a család,...

Mit csináljunk, ha a család, barátok szerint "rossz" a babánk?

Figyelt kérdés

Érzékenyebb, sírósabb típus, de már az elejétől kezdve.

A kórházban is sokat sírt, nehezebben nyugszik meg.

Nem szeret babakocsizni, az autóban 5 perc után sír. Én vagyok neki a biztos pont, más nem tudja megnyugtatni, azt sem szereti, ha már veszi ölbe.

Hasfájós is, nem jó alvó, nincs sem éjszakánk, sem nappalunk.

Így nem annyira tudunk vele menni jobbra-balra, miatta sem, meg őszintén, én sem kívánom, hogy leutazzunk sírások közepette a Balatonhoz például, aztán ott is ugyanez legyen, sőt, még rosszabb, mert nehezen viseli a környezetváltozást. Nekem ez nem pihentető (próbáltuk még júliusban, katasztrófa volt maga az út is, meg az ottlét is).

A család szerint rossz gyerek, és nem tutujgatni kéne ilyenkor, meg úgy dönteni, hogy akkor sehová nem megyünk, hanem hozzászoktatni a mindennapokhoz, ahhoz, hogy nem csak itthon vagyunk.

Barátoktól is kapjuk a beszólásokat, hogy hát ez nálunk már lassan a 10. trimeszter inkább (az elején mondtam, hogy 4. trimeszter, engem igényel még 0-24 stb.). És hogy ezt mi rontottuk el, mert nem kell ennyire alkalmazkodni hozzá, megtanulta volna az elején, hogy az autóval való közlekedés a mindennapok része, felesleges sírnia.

3 hónapos, még nagyon pici. Nem hiszem, hogy egy 2 hetes gyereket trenírozni kellett volna, hogy igenis tanuljon meg a kocsiban csendben lenni...

Sógornőméknél szintén kisbaba van, ő 6 hónapos, teljesen a fiunk ellentéte. Csendben van, sírni igazán még nem is hallottuk, max. nyöszörög, ha már éhes vagy fáradtabb. Autóban, babakocsiban azonnal alszik, az éjszakákat is átalussza teljesen. Így ők most a nyarat végigutazták, lent vannak a nagyszülőkkel a nyaralóban, repülős nyaralást is bevállalták és mindig ők a "mérce", hogy bezzeg ők, vegyünk inkább róluk példát... Nekem ez valahol rosszul esik, mert tudom, hogy nem rossz a gyerekem, nincs olyan, hogy rossz baba, ő sem direkt szívat minket. De anyósom mintha ezt fel sem fogná, annak ellenére, hogy két gyereket ő is felnevelt.

Lesz pl. a párom szülinapja szeptemberben, mondták, hogy egy utazással lepnének meg minket, mert tudják, hogy kivagyunk már, fáradtak vagyunk, egy 4 napos útról lenne szó, fizetik az én részemet is. Mondtuk, hogy egyelőre ilyesmi nálunk még nem játszik, örülünk, ha a kéthetes nagybevásárlást elintézhetjük a babával sírás, megszakítás nélkül. Ja, hát ők úgy gondolták, hogy addig a fiunk náluk lenne, kicsit ők is babáznának, mi pedig szusszanunk egyet. 4 és fél hónapos lesz akkor, egyelőre még egy órára sem tudom másra hagyni, ilyen, hogy ottalvás nagyszülőknél nélkülünk napokra, gondolatban sem játszik. Elmondtam, hogy ez még korai, majd esetleg jövőre, láttam anyósomon, hogy nem tetszik neki. Utána hallgattuk, hogy a sógornőm ebből nem csinál ügyet, múltkor két napot elmentek a férjével esküvőre és a babát ott hagyták nekik, minek kell ennyire majmot nevelni a gyerekből.

Barátnőimnek elmeséltem, aztán mondták, hogy igazából ők sem értik, miért nem akarunk menni, ők már megőrültek volna a helyünkben az állandó sírástól, és hogy igazából azért találkoznak velem kevesebbet, mert gyerek nélkül két lépést sem teszek és már az ő fejük fájdul bele a sok sírásba, meg abba, hogy nézik, ahogy lila fejjel ordít a baba.

Most őszintén, tényleg mi csinálunk valamit rosszul?

Próbálkoztunk már többször, hogy anyukám/anyósom vigyáz rá, de nem tudták megnyugtatni, nem fogadta el cumisüvegből a tejet, nem tudták lefektetni aludni. Minden ilyen alkalom után csak többet sírt, nehezebben nyugodott meg még nálam is, mint amúgy.

Nekem is jól esne pár nap pihi, vagy akár egy olyan éjszaka, amit végigalhatok, de ez van, ez egy ilyen időszak és egyszer majd vége lesz, lesz jobb, próbálom így felfogni.

2023. aug. 15. 10:43
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
100%
Jaj, ez nálunk is ment. Nekem állandóan szopizó babám volt, hasfájós, kiságyba nem lehetett letenni, csak hordozó vagy együttalvás. Öcsémék babaja 4 honappal később született, eszik-alszik, 0 hasfajás, egyedül elalszik 2 hetes kora óta. Mindig azt kellett hallgatnom, hogy csinaljam úgy, ahogy ők. Mai napig. Az övék meg nem volt 2 éves es szobatiszta lett, az enyém mindjárt 3 es semmi. Az övék mindent megeszik, az enyém válogat. És persze ez mind az én hibám. Biztos van, amit csinálhattam volna jobban, de na... nem esik jól. Mert az én gyerekem ilyen és kész. Így szeretem. Es én se csinálok semmit olyan hű de szarul. Mégis megy a hasonlítgatás.
2023. aug. 15. 12:33
 22/40 anonim ***** válasza:
100%

Én nem vinném sehova, mert nem pihentetobb ha a tengerparton ordít, mint ha otthon, neki sem nekem sem.

Az én anyósom sok dologba szeret beleszólni, kerülöm is emiatt. De abba, hogy a 3 hónapos babával hova megyek és hova nem abba még ő sem szólt bele soha, minden szülőnek joga van ebben dönteni és bunkó dolog ebbe beleszólni, én kerülném anyóst a helyedben.

2023. aug. 15. 12:33
 23/40 anonim ***** válasza:
100%
Jézus... nagyon gáz , hogy ilyen rokonaid és barátaid vannak. Nekem 15 hónapos az unokahúgom. Sokat vagyunk együtt. Heti két nap biztos , hogy találkozunk. De soha nem volt még egy napnál tovább a szülei nélkül. Szerintem az már túlzás. 3 hónapos volt mikor először kimozdultak pár órára a szülők nélküle. Fél éves volt mikor elmentünk együtt wellnesselni. Mostanában simán el van egy napot velünk de fürdetésre és alvásra jönnek a szülei. Két éves koránál előbb nem gondoltam, hogy nálunk kéne aludnia , vagy akár a mamáéknàl. Akkor is csak ha a szülei is úgy gondolják. De nálunk is az a helyzet, hogy a szülein kívül csak velem és a férjemmel van el a gyerek több órát. Még a nagyszüleivel sem. Nagyon megfogoni sem engedi magát másnak. Ha mi nem lennénk, megértem, hogy tesómèknak nem lenne kedvük annyit jönni menni. Így ha bárhová megyünk családi programra mi futunk a gyerek után, a szülők pihenhetnek. Nem minden gyerek egyforma. Tény, hogy újszülött korától sokszor voltunk együtt. De nem vagyok benne biztos, hogy csak ezen múlt. Valószínűleg ő ilyen, más baba meg más.
2023. aug. 15. 12:35
 24/40 anonim ***** válasza:
94%

13 vagyok.

Nem is ilyesmire gondoltam. Én is epekedve néztem azokat, akik nyugisan beszélgetnek egy süti mellett, amíg a gyerek alszik a babakocsiban. Nálunk ez elképzelhetetlen lett volna... De pl. azt szépen lassan majd elkezdhetitek kitapasztalni, hogy mikor türelmesebb esetleg a babakocsiban, ehhez igazítani a sétákat és ha sírni is kezd, nem ráparázni, csak felvenni, dajkálni, leülni vele egy padra, stb. Neki mindegy hol lehet rajtad, a mi gondolkozásunkat kell/lehet erről formálni, ha egyébként van igény dolgokra. (Nálunk volt.)

Egyre jobban fogod ismerni, tudsz alkalmazkodni az igényeihez, de egy kicsit ő is elkezd a ti életetekbe simulni, ő is változni fog és lassacskán megtanulja, hogy nem katasztrófa menni valahova, ott is ott vagy és megnyugtatod. Lesz, hogy nem sikerül, máskor meg igen és az mindig ad egy löketet!

Ezt tényleg nem kioktatásként mondom, hanem úgy, mint aki már átment ezen. Még pici ehhez, de pislogsz egyet és egy éves lesz, majd 3 és egyszercsak azt veszed észre, hogy soha nem mentek miatta sehova.

Sosem felejtem el, egyszer még gyerek nélkül voltunk egy wellness hétvégén 4-6 éves gyerekekkel ment a mellettünk lévő asztaltársaság. Nem tudtak viselkedni, szaladgáltak, kiabáltak, belenyúlkáltak a svédasztalos kajába (csak mint egy átlagos túlpörgött gyerek, aki izgatott az új ingerektől), anyuka idegrendszere felmondta a szolgálatot és rájuk ordított, hogy "eddig sem voltunk veletek sehol, ezután sem leszünk". Az az egy mondat mindent elmondott és akkor mi megfogadtuk, hogy nem járunk így, mert ebben pl. nem feltétlenül hárítható a gyerekekre a felelősség, hiszen ha sosem viszem ilyen helyekre, honnan tanulták volna meg, hogy hogyan kell viselkedni? Szóval kijelentettük, hogy mi menni fogunk. Majd kaptunk egy baromi nehéz babát... :D Hozzátartozik, hogy mi a gyerekünk előtt is szerettünk menni mindenfelé, fontosnak tartom, hogy ebbe ő is integrálódjon, de nyilván szem előtt tartva, hogy mindenkinek jó legyen. Ha valaki előtte sem ment, akkor nem kényszer, csak azért mert Pistiék szeretnek babával síelni, meg nélküle is, én nem fogok menni, mert sosem szerettem és nem is tudok.

2023. aug. 15. 12:44
 25/40 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen undok, gonosz emberekkel megszakítanám a kapcsolatot. Hiába család meg ,,barátok". A gyerekeddel semmi baj. Minden baba màs, az természetes, hogy a közelsègetekre van szüksège. Mikor baja van, bízik bennetek, és jelzi.

Ekkora babát nem bìznèk napokra senki màsra. Mèg òrakra sem. Ezere az emberekre meg soha az èletben. Elhanyagolnàk, bàntalmaznàk szàndèkosan a gyereked.

Egyèbkènt hordozókendőt, vagy karikás hordozót pròbàltatok màr? Ha elvan benne, akkor tömegközlekedèssel èrdemes egy próbàt tenni, hàtha ùgy bìrja a jövès-menèst.

2023. aug. 15. 13:00
 26/40 anonim ***** válasza:
98%
Rossz?? Egy 3 hónapos?! Ugye te is érzed, hogy egyiknek sincs igaza?
2023. aug. 15. 13:43
 27/40 anonim ***** válasza:
100%
Szegény, sajnálom hogy ennyire hozzá nem értő családod van. Nekünk is végig ordította az első 4-5 hónapot a gyerek, de idővel jobb lesz! Most 9 hónapos, és mindenki imádja, mert nagyon kedves, cuki gyerek. Hát 3 hónaposan kicsit más volt a helyzet, de ez van, téged ne érdekeljen semmi és senki, hidd el ez max 1 évig tart de szerintem addig se, fél éves korban vagy az ülni tudással általában fényévekkel javul a helyzet, addig is köszönd meg mindenki véleményét és majd te eldöntöd mikor fogod tréningelni, mikor akarod lepasszolni és ha a barátoknak fáj a feje adj nekik Advilt vagy a viszont látásra. Kellene a francnak ilyen barát, anyósnak meg tuti megmondanám hogy akkor lehet a másik unokát pesztrálni. Nálunk is anyósnak a másik unokája a favorit, de olyan beteg szinten hogy az már üdítő néha, van hogy csak random eszembe jut hogy mennyire oda az unokatesóért és hangosan kacagok, tényleg azt hiszi hogy az övé és versenyzik a saját lányával hogy kit szeret jobban a gyerek. Hála istennek hogy nem az enyémmel csinálja mert én nem lennék ilyen toleráns vele. Az meg hogy nálatok a másik unoka milyen, hát most na, oda ne kelljen rohanni, hidd el lesznek ott is problémák, olyan gyerek még nem született amelyiknek ne lenne valami gyíkja.
2023. aug. 15. 13:45
 28/40 anonim ***** válasza:
100%
Az én 1,5 éves fiam is ilyen, és nem rontottam el semmit. Még terhesen azt mondtam, hogy biztos, hogy visszük mindenhova, hogy nem fogok mindenről lemondani miatta, stb. Hát, nem így lett. Ugyanez, hogy már a kórházban végig üvöltötte a 3 napot, itthon csak folytatta, hasfájós volt, mai napig 3x ébred éjjelente, nagyon durván hisztis, akaratos. Mondjuk mi visszük kocsival ide-oda, de egy idő után ő is üvölt, úgyhogy ez nem hozzá szoktatás kérdése. A babakocsit sem szereti. Elég nehéz eset, és én pedig sosem pátyolgattam őt. Látom, hogy sok ismerősöm külföldre viszi a pár hónapos babát repülővel, hát én erről még most is csak álmodozhatok. Egyszerűen az olyan fajta, akit lehet vinni, a mi gyerekeink meg másmilyenek. Más meg ne pofázzon bele a másik magánéletébe, hogy bezzeg ez, meg bezzeg az... Egyébként a 3 hónapos még nagyon kicsi, simán változhat. Csak azt tudd, hogy te semmit nem rontottál el.
2023. aug. 15. 14:27
 29/40 anonim ***** válasza:
100%

A fiam az első 3 hónapban hasonló volt.

Már a kórházban végigüvöltötte azt a 4 napot amíg bent voltunk, de otthon is folytatta. Alig lehetett elaltatni, eszünkbe se jutott alvásidőben idegen helyre vinni, mert kizárt volt hogy aludjon. Otthon is 1 órás szenvedés volt az altatás MINIMUM. Babakocsiban nem maradt meg, volt hogy én már majdnem begolyóztam a lakásba bezárva, úgyhogy levittem sétálni, mindenki minket bámult mert a gyerek üvöltött én meg halál nyugodtan sétálgattam :D ( NAGYON kellett hogy a friss levegőn legyek, hordozni nem tudtam a fájós gerincem miatt).

Vannak ilyen babák, és nagyon csúnya dolog a családodtól és barátaidtól hogy más gyerekekhez hasonlítják a tiédet. Mintha valami idomítatlan kutyáról lenne szó...az meg nonszensz hogy a 3 hónapos mellől el akarnak küldeni 4 napra. Szerintem nagyon sürgősen tanuljatok meg a férjeddel kiállni magatokért meg a gyerekért, mert ez nem lesz így jó hosszútávon. Nyugodtan mondd meg hogy ne szóljanak bele, ez a ti dolgotok. Ha elkapatjátok, rosszul szoktatjátok az is a ti dolgotok, még csak magyarázkodni se kell hogy 4. trimeszter stb. Ti gyereketek, ti döntésetek, úgy csináljátok ahogy nektek jó.

2023. aug. 15. 14:59
 30/40 anonim ***** válasza:
100%
Ja előző vagyok, csak hogy bíztassalak is kicsit: nekünk 6 hónapos korában volt egy akkora fejlődési ugrás hogy hirtelen elkezdett érdeklődni a külvilág iránt. Megszerette a babakocsit, imád másokkal lenni, 8 hónaposan már tudtunk vele nyaralni menni, 1 évesen pedig itthon tudtuk hagyni a mamájával hogy elutazzunk egy esküvőre. Szóval van fény az alagút végén, kitartást!
2023. aug. 15. 15:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!