A pici szempontjából előny vagy hátrány ha a nagyszülőkkel együtt élünk?
Az anyukám úgy nőtt fel, hogy velük lakott az anyai nagymamája (plusz a szülei is, és két gyerek volt, lánytestvérek, szóval összesen 5-en).
Azt mesélte a nagyi, hogy amikor ő hazaért, akkor csak annyit látott, ahogy a dédi mögött becsukódik a szobája ajtaja. Ugyanis segített, ha kellett (a nagyszüleim orvosok, az ügyeletek miatt sokszor a dédire voltak bízva a gyerekek, ha jól értettem), de azonnal eltűnt a színről, ha nem kellett. Csakis akkor segített, ha kérték.
Én is egyedülálló anyuka vagyok, és úgy érzem, hogy jobb a babának, ha mamával lakunk. Én is kiegyensúlyozottabb vagyok így, hogy van segítségem, ha szükség van rá, jut egy pici idő magamra is néha, ezért a baba is boldog, hogy nincs feszültség, veszekedés, rohanás, nyűg körülötte.
Viszont én nagyon jóban vagyok anyukámmal, emelett megvan a berendezett saját lakásom, ha úgy érzem, hogy terhére vagyunk, vagy valamiben nagyon nem egyezünk gyereknevelés terén, akkor azonnal tudunk költözni.
A kapcsolatotoktól is függ, attól is hogy mennyire türelmesek, mennyire bírják a babával járó dolgokat (pl. sírás), mennyire hasonlóak a nevelési elveitek stb. Az is jó, ha van külön életteretek és nem akarnak mindenbe beleszólni.
A férjem 3 szoba, 3 nemzedék felállásban nőtt fel, neki gyerekként ez sok pluszt adott. Mi szintén egy házban nőttünk fel a nagyszüleimmel, de külön lakásban. Ez azért így a felnőtteknek is jobb, hogy van saját élettere mindenkinek. Nekem egyértelműen jobb volt így, főleg a nagyapám miatt, aki nagyon szeretett unokázni. Amikor rossz volt az együttlakás a férjemnek is és nekem is, amikor demens lett mindkettőnk nagymamája. De ez együttlakás nélkül is hatalmas szívás a családnak, csak kicsit máshogy. Most már nekünk is vannak gyermekeink és úgy lakunk, ahogy annak idején a szüleim laktak a nagyszüleimmel: egy fedél alatt, de külön konyhán. A gyerekeknek egyértelműen sok pluszt ad, nálunk a két férfi között vannak súrlódások, amit a női szakasz próbál tompítani. A gyereknevelésbe szerencsére nem szólnak bele, de főleg édesanyám (és az anyósom) szívesen segít, ha kérem. Egyelőre számunkra is több az előnye, mint a hátránya, mentálisan is, anyagilag is.
Ha egyedülálló vagy es a saját szüleidnél laksz teljesen más a helyzet,úgy ertelmeztem anyósodnál laktok férjestül..
Ebben az esetben ha jó a kapcsolatotok akkor előny ,mert Te is érzelmi biztonságban vagy,igy a gyerkőc is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!