Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Frissen állni tanuló baba...

Frissen állni tanuló baba folyton borul. Van erre valami tippetek?

Figyelt kérdés
8 hónapos a lányom, másfél hete tanult meg felállni, azóta állandóan állni akar. Nem lehet etetni normálisan, nem érdeklik a játékai, amiket eddig imádott, átpelusozni is minden alkalommal kész tortúra, végigüvölti az egészet, mert egy másodpercig nem bír a hátán megmaradni. Térdel, de még nem mászik, kúszni azt nagyon ügyesen tud, ülni sem tud. Feláll valami mellett és 60 mp-en belül biztos, hogy felborul. Ott vagyok vele egész nap, de kezd nehéz lenni, hogy tényleg SEMMIT nem tudok csinálni tőle, mert folyton fogni kell. Úgy tudok reggelit csinálni, fogat mosni, ha közben fogom a kezemben. De pl. a cumisüveget nem tudom már elmosni tőle, mert ahhoz mindkét kezem kell, és annyi idő alatt már bőven áll a mosógép mellett. Lehet ezzel bármit csinálni? Fejleszteni, hogy le tudjon ülni? Vagy mennyi ideig tart ez az időszak? Tudom, hogy mostantól jó ideig folyamatosan figyelni kell rá, de az azt jelenti, hogy tényleg egy pohár vizet nem lehet mellette tölteni? Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. márc. 13. 08:49
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
Igazából teljesen logikus, amit írtok, nem tudom, hogy nem jutottam el idáig magamtól... Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, meg fogom fogadni. :)
2023. márc. 13. 11:16
 12/39 anonim ***** válasza:
38%
Amúgy ha tud állni, nyugodtan pelenkázd állva mostantól, kapaszkodjon pl. a kádba. Így egyre többet fog tudni ő maga is közreműködni benne, öltözni/vetkőzni is lehet így, és amikor már tud kapaszkodás nélkül állni, akkor le is tudja tolni a nadrágját, stb, ez nekik tök nagy sikerélmény. Állni tudó gyereket nem érdemes fekve pelenkázni és fölösleges is.
2023. márc. 13. 11:27
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem érdemes megtalálni az arany közepet. Én pl. bizonyos helyeken nem hagyom egyedül ácsorogni a babámat, máshol, pl. a játszószönyegen a kanapé, vagy a nappali bútor mellett simán. Ott is koppan, de nem akkorát azért és biztos nincs olyan tárgy a közelben, amit megtud fejelni. Szóval én nem vagyok a teljes szabadjára engedés híve, de nyilván nem is állok mellette állandóan ugrásra készen.

2 hete tanult meg a kislányom feltérdelni, abból tanult meg leülni, majd felállni és most tanuljuk abból hogy tud visszaereszkedni a földre. Néha esik, de többnyire nyűglődni kezd, ha elfárad, vagy le akar jönni. Ilyenkor letérdeltetem és onnan már intézi a dolgait. Mostmár magától is letérdel egyszer-egyszer, ha elfárad és megvan hozzá a helyes pozíció, ilyenkor megtapsolom, örömködünk, szóval rájön, hogy így kell és már még biztosabban lépek el mellőle. Nagyon nagyon gyorsan tanulnak szerintem, pláne ha rávezeted. :) Az eséstől pedig ne félj, fog még nagyobbakat is. Meg kell tanulnia hogy védje a fejét. Ezt is látom már a kislányomon 2 hét után, tök ügyesen "behúzza" már a fejét, de mondjuk, ha átvergődik valamin, akkor is látom, hogy ügyesen emeli és kitámaszt kézzel, amikor éppen előre húzza a súlypontja...

2023. márc. 13. 11:46
 14/39 A kérdező kommentje:

13-as, térdelni úgy tanítod, hogy picit megnyomod a térhajlatát, és a földre irányítod a térdét? Az enyém is szokott térdelni, de még onnan is elborul kb. fele fele arányban. Olvastam, hogy jó lett volna, ha előtte mászik meg ül, mert az fejleszti az egyensúlyérzékét. De hát ő állni tanult meg először.

Nálunk elsősorban a kanapé a fő kapaszkodó, azalatt és akörül meg szőnyeg van, úgyhogy elég ideális hely borulni, de nyilván még úgy is nagyot tud koppanni.

2023. márc. 13. 11:55
 15/39 anonim ***** válasza:
100%

Igen, úgy. Előtte pedig a térdelésnél tanultunk meg lecsüccsenni, vagyis rávezettem, hogy a popót engedje be a két lába közé és már stabil is. Ebből már magától tanulta meg kihúzni maga alól (w-ből) a lábait és ülve tartani magát, illetve lemenni hasalásba is. Persze ebben a fázisban is voltak borulások.

Az én kislányom sem mászott és ült. Kúszik már egy ideje, most két hét alatt jutottunk el gyakorlatilag brutál gyors tempóban oda, hogy feltérdelt, megtanult abból lejönni (leülni), már ha fel akar ülni is ezt a módszert használja, majd elkezdett felállni és most abból tanulgatunk lejönni.

Nyilván ezt magától is megtanulja egyébként és utólag tuti röhögni fogok magamon, de én jobbnak láttam "rávezetni" a dolgokra. Persze nem erőltetve semmit.

Nekem szerencsém van szerintem abban, hogy ő nem dől el direkt, mint a krumpliszsák, inkább sír és vár egy kicsit, hátha megszánja valaki.

Barátnőm kislánya simán hanyatt vágta magát, az biztos nehezebb eset ilyen szempontból, mert nem biztos, hogy van jele, hogy ő szeretne lejönni az adott helyzetből, így kevésbé is tudod rávezetni hogyan oldja meg.

2023. márc. 13. 12:21
 16/39 anonim ***** válasza:
21%
Ilyenkor jön jól egy csatos hordozó. Ha olyan dolgom volt, hogy nem tudtam azonnal ugrani, feltettem a hátamra. Ő szuperül elnézelődött, élvezte a kilátást a hátamról, én meg tudtam főzni, takarítani.
2023. márc. 13. 12:45
 17/39 anonim ***** válasza:
83%
16-os, aha és mikor tanul meg járni, térdelni, esni?
2023. márc. 13. 12:46
 18/39 anonim ***** válasza:
90%
Nem mászott semmit? Azzal azért foglalkozni kellene. A kéz láb váltott mozgás nagyon fontos a babaknal.
2023. márc. 13. 13:55
 19/39 anonim ***** válasza:
100%

Hát, kérdező... nekem van ismerősöm, akit ugyanúgy féltettek.

Na, ő brutális. Nem tud esni, hanem úgy dől el, mint egy darab fa. Egyenesen. Nem hajlítja be a térdét, nem támasztja ki magát közben, semmi.

Csak tudod, egy felnőtt test ilyenkor általában törni szokott.

Isteni szerencséje volt a múltkor is, hogy semmije se tört el.

Szóval szerintem szerezz a gyereknek szőnyeget, aztán hagyjad gyakorolni.

Esetleg segíts neki visszatérdelni álló helyzetből, ahogy mondták is.

Pelusozás közben is hagyd állni, vagy ha fekteted, adj közben egy játékot a kezébe, vagy egy krémet (csukva).

2023. márc. 13. 14:01
 20/39 A kérdező kommentje:
Na, az enyém is pont így esik, csak ő még kicsi ugye. Próbáltam térdeltetni, de csak kétségbeesetten kapaszkodott a kanapéba és úgy lógott hajlított térddel. :) De még gyakoroljuk. Az állva pelenkázást is próbáltam, de annyira még nem áll ügyesen, kapaszkodik a kezembe, hiába van ott pl. a rácsos kiságy, úgy meg nem tudok rá pelust adni. Lehet, hogy bugyi pelussal könnyebb lenne.
2023. márc. 13. 14:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!