Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Az anyósülésre be lehet kötni...

Az anyósülésre be lehet kötni a gyerekülést? Nem a hordozót

Figyelt kérdés
Sok autóban látom ezt, gondolom a légzsákot kikapcsolják, de ez igy szabályos és legfőképp biztonságos?
2010. szept. 29. 20:56
1 2 3 4 5 6
 21/56 anonim ***** válasza:

Nem kell kiakadni, aki értetlenkedik, majd jól megbüntetik...

Tehát kedves kérdező, én egyetlen olyan üléstípusról tudok, ami megfelel a mo-i jogszabályi követelményeknek, vagyis a menetiránnyal ellentétesen is be lehet kötni, és nem hordozó, ez pedig a 0-18kg-os kategória... A többi gyerekülést nem. DE!!!!! Azt is csak 10 kg-ig, mert a gyártók használati utasításai szerint 0-10kg háttal, 9-18kg menetirány szerint KELL beszerelni. Ergo, ha a hordozót kinőtte: NEM a válasz a kérdésedre :-(

2011. júl. 7. 00:12
 22/56 anonim ***** válasza:
46%

Ha ezt látod, akkor mosd ki a szemedet, mert kicsit csipás. Szánalmas már, amit csinálsz, nem veszed észre?

De tudod mit? Térj azzal a gondolattal nyugovóra, hogy ma is egy jót veszekedtél, és légy boldog ettől! Sose legyen nagyobb örömöd az életben!

2011. júl. 7. 00:14
 23/56 anonim ***** válasza:
100%

Hm. Elég fifikás ez a megfogalmazás...

"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - A VEZETŐ ÜLÉSÉT KIVÉVE - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be."

-- Ez ugye arról szól általánosságban, hogy a vezető helyét kivéve bárhová szerelhetsz gyerekülést vagy hordozót. Tehát az anyósülésre is lehet.

"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták."

-- Ez meg szerintem inkább azt jelenti, hogy beszerelni CSAK HÁTTAL lehet ÉS LÉGZSÁK SE legyen.

Mert az "akkor" kitétel az első ülés esetére vonatkozik. Tehát az első ülésre csak akkor lehet egyáltalán gyerekülést vagy hordozót tenni, ha nincs légzsák és - jut eszébe a szerzőnek :/ - "mellesleg" háttal is legyen. Szóval elég kétértelműen fogalmazták meg! :(

2011. júl. 7. 06:18
 24/56 anonim ***** válasza:
Pont erre akartam én is kilyukadni, amit az utolsó írt, hogy kétértelműen van fogalmazva, és valóban máshogy is lehet értelmezni. De ha egy oktató szerint is így kell értelmezni, ahogy én értelmeztem, akkor csak nem én vagyok hígagyú, nem? (Nem mellesleg ugye a párom is így értelmezte, aki rendőr, és ezen kívül még egy büntetőbíró ismerősünk is, akinek aztán az alapvető munkája a jogszabályok bújása, sok jogszabály kívülről fújása - azt mondta, ez annyira nyilvánvaló, hogy ezt jelenti, hogy ennél nyilvánvalóbb nem is lehetne.)
2011. júl. 7. 07:01
 25/56 anonim ***** válasza:
32%

Igen, be lehet kötni előre is a gyerekülést, de csak menetirány szerint!

Menetiránynak háttal csak abban az esetben, HA nincs légzsák, vagy ki van kapcsolva.

Told hátra annyira az anyósülést, amennyire tudod, és úgy kösd be a gyerekülést.

Hozzátenném, hogy a legveszélyesebb hely az autóban a vezető ülése után az anyósülés.

A legbiztonságosabb meg a vezető ülése mögött.

Hitetlenkedők: Gondoljátok már végig, amiket írtok! Ha nem lehetne bekötni az ülést előre (menetirány szerint), akkor hogy ülhetne oda bárki, akár egy felnőtt is??

Egy kis jogszabály értelmezés:

"A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható."

----Tehát a gyermeknek mindenképp gyerekülésben kell ülnie.----

"A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni."

----Tehát az ülést vagy biztonsági övvel, vagy isofix-el kell bekötni.----

"A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - A VEZETŐ ÜLÉSÉT KIVÉVE - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be."

----Tehát a gyermekülés (bármilyen!) a vezető ülésén kívül az autóba BÁRHOVA beszerelhető!----

"Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell."

----El kell olvasni a gondolatjel közé illesztett részt is, az első mondat azzal együtt értendő!!!

Így ez a bekezdés CSAK a menetiránynak HÁTTAL bekötött ülésekre vonatkozik!----

Akkor melyik mondat is szól szerintetek arról, hogy NEM lehet bekötni előre az ülést menetirány szerint az anyósülésre?

Rendőrfeleségnek:

Attól, hogy férjhez mentél egy rendőrhöz, te még nem lettél rendőr.A férjed meg rosszul értelmezi a jogszabályt. Bízd inkább olyanokra a dolgot, akik értenek hozzá.

2011. júl. 7. 09:09
 26/56 anonim ***** válasza:
46%
Csak a kedvedért most megkérdeztem párom barátját, aki történetesen a közlekedési osztály vezetője. Ezek szerint ő is rosszul értelmezte biztosan a jogszabályt, mert szerinte is előre csak és kizárólag menetiránynak háttal lehet bekötni a gyerekülést (van is kicsi gyereke). De csak te tudod jól biztosan.
2011. júl. 7. 09:19
 27/56 anonim ***** válasza:

Akkor beszállok én is, látom, ma is mindenki spórolni akar a kávéján :)

A jogsimon éppen, hogy megszáradt a tinta, mivel számomra is kétértelmű volt a történet, így megkérdeztem a Nemzeti Közlekedési Hatóság egyik munkatársát, hogy akkor ezt most hogyan is kell értelmezni. A következőt válaszolta: jobb egybe csak és kizárólag menetiránnyal háttal köthető be a gyermek, feltéve ha a biztonsági gyerekülés erre lehetőséget ad és nincs légzsák vagy kikapcsolható. Ugyanezt tanították az oktatók, sőt a vizsgatesztben is az volt a megfelelő válasz.

Egy oktató a sok közül, aki értelmezi a jogszabályt:

[link]

De kedves kételkedő, igazad van, nem kell elfogadni azt a választ, amit a többség szónokol. Kösd be a gyerekedet úgy, ahogy akarod és vállald érte a felelősséget. Vagy ha ezt nem mered bevállalni, írj egy levelet az Alkotmánybírósághoz/Parlamenthez/Köztársasági Elnökhöz, hogy kétértelmű a jogszabály, legyenek szívesek pontosítani.

2011. júl. 7. 09:38
 28/56 anonim ***** válasza:
32%

Igen, biztosan ő értelmezte rosszul. Én jól tudom, te viszont nem.

Mutasd már meg, hogy szerinted PONTOSAN MELYIK mondat fogalmazza azt meg, hogy NEM lehet az anyósülésre bekötni az ülést.

2011. júl. 7. 09:41
 29/56 anonim ***** válasza:
46%
Köszönöm szépen, kedves utolsó, végre más valaki is, aki HIVATALOS forrásból tudja igazolni, amiről papolok már két napja. De persze ezt sem kell elhinnie drága rendőrfeleségező válaszolónknak, és hagyjuk, had értelmezze csak a saját elképzelése szerint a jogszabályt. Úgy látszik, annak, aki ÉRT HOZZÁ, annak nem hisz, csak a saját feje után megy...
2011. júl. 7. 09:42
 30/56 anonim ***** válasza:
46%
Mármint 9.38-asnak köszönöm. És igen, ismét látszik, hogy mindenki hülye, csak ő a helikopter, ő szarta a spanyolviaszt is.
2011. júl. 7. 09:43
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!