A gyermek hány hónapos korában érdemes megtartani a keresztelőt?
Két és három hónaposan lettek megkeresztelve a gyerekeim.
Az első decemberben, a második áprilisban.
Időjárástól függetlenül számítsatok rá, hogy a templomban hűvös van. Mi egy fehér bundazsákot választottunk. Végigaludt majdnem mindent.
Lényegében mindegy, nem muszáj sietni vele. Ahogy a többiek is írták, érdemes nyári időszakban tartani, hogy ne fázzon meg.
N
Miből gondoljátok, hogy ateisták a lepontozók? Én ateistaként felpontoztam sok választ, le semmit.
Amúgy ha tényleg a vallás a fontos, akkor minél korábban, nem? Hiszen ha keresztelés nélkül hal meg a gyerek (nyilván ne történjen ilyen soha senkivel), akkor nem üdvözülhet tudtommal. Szóval lehet, hogy a valóban mélykeresztényeknek nem tetszettek a praktikusságot vizsgáló válaszok, mert vallásos embernek az lenne logikusabb, hogy minél hamarabb, tök mindegy az évszak. De ez csak az én ateista logikám.
Ha ez a szempont nem számít, akkor tényleg tökmindegy. Én a tavasz végét-nyár elejét mondanám, akkor talán nincs sem hideg, sem 40 fok.
Igazából szerintem nincs olyan hogy mikor érdemes. Teljesen rajtatok múlik. A mi lányunk 4 hónaposan lett megkeresztelte, rokonságban volt aki 1 évesen, de olyan is aki 7 évesen.
Többen írták, hogy télen nem a legszerencsésebb, mert hideg van a templomban. Ez így van.
A lányunk kereszteloje augusztusban volt, rövid ujjú szoknyában volt és harisnyában. 20 perc volt az egész
"vallásos embernek az lenne logikusabb, hogy minél hamarabb, tök mindegy az évszak. De ez csak az én ateista logikám."
Igaz a logikád, katolikus keresztényként mondom. A katolikus egyházjogban benne is van, hogy a szülők kötelesek gondoskodni arról, hogy a gyermekek a születés után mielőbb megkapja a keresztséget, ezért akár már szülés előtt jelentkezzenek, hogy, ha szükséges, akkor a felkészülésük megtörténjen. (867. kánon)
Részben az üdvösség miatt (a keresztség szükséges az üdvösséghez, habár már nagyon alacsony a gyermekhalandóság). De másfelől azért is, mert nálunk a keresztség nem csak egy szép szertartás, hanem nem választható el a keresztény neveléstől. A keresztség által lesz a gyerek a keresztény közösség tagja, ahová a szülő is tartozik.
Pont ebből volt probléma tavaly-tavaly előtt Dél-Amrikában. A pap rosszul keresztelte meg a gyerekeket, igazából 1 szót mondott csak rosszul, így az összes nála keresztelt gyerek keresztségét érvénytelenné tette a vatikán. A pap 20 éven át keresztelt, több ezer gyerekről van szó. És elég nagy esély van arra hogy ezen gyerekek közül 20 év alatt jópáran meghaltak, szóval a szüleik joggal érezhetik hogy a gyerekeik nem oda kerültek, ahova ők szánták őket.
Egyébként attól hogy valaki gyerek, nem jelenti azt hogy meg is üdvözül autómatikusan ha meghal kiskorában. A kereszteléskor gyakran el szokott hangzani hogy mindenki eredő bűnnel, ergó bűnösként szüleik. Mégha nem is csinált még semmit. A keresztelés a eredő bűnre a megoldás az Egyház szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!