Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Csak én érzem túlzásnak ezt a...

Csak én érzem túlzásnak ezt a kötődő nevelés témát mostanában?

Figyelt kérdés

Benne vagyok jópár anyukás csoportban a Facebookon, valamint itt is, és a neten mindenhol a kötődő nevelés elveibe botlok bele. Ezek egy részével egyetértek, például biztos nem hagynám sírni a babám, de néhány dolgot erősen túlzásnak érzek. Például az igény szerinti szoptatás rendben van, de ezekben a csoportokban rendszerint azt olvasom, hogy minden babának igénye van a szopizásra kitudja meddig, igenis hagyni kell komfortszopizni, mert különben nem fog kötődni, stb. Nekem a babám nem rajong a szopizásért, ő csak evésre használja, és magától beállt a 3 óránkénti étkezésre. Na most akkor ő nem kötődik hozzám, mert nem akar állandóan cicin lenni? Ráadásul azt már meg se merem említeni senkinek, hogy én 1 éves kora után le szeretném majd választani, nekem a szoptatás a táplálásról szól, nem hiszem hogy ezen múlna a lelki kapcsolatunk. Az együttalvás is rendben van, akinek ez működik, de elég rosszul esik, hogy rossz szülőnek van beállítva, akinek külön szobában alszik a babája. Ha nekünk így jó (a babának is), akkor ezzel mi a baj? Attól még nem hagyom sírni éjszaka egyedül.

Ti mit gondoltok erről? Néha nem tűnik úgy, hogy túlzásba viszik a kötődő nevelésre törekvést?

2022. aug. 1. 10:29
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Az első pár hozzászólást olvastam el azokkal maximálisan egyetértek, így azt nem írnám le újra. Amit még hozzátennék, hogy lépj ki ezekből a csoportokból, mert esküszöm az emberiség rákfenéje mindegyik. Tesómnak is ezt javasoltam, mert szétszedi némelyik elmebeteg ha kérdez vagy kommentál. Mondtam neki, hogy kérdése van, inkább tőlem, vagy valaki olyantól akit ismer és értékel, de még itt a gyakori is jobb. Amit el kell kerülni az a specifikált csoportok, mert bele vannak buzulva magukba és nem viccelek.

Annak ellenére, hogy hordoztam egy ideig, utáltam a hordozós csoportot, mert engedik az anyukákat beleböfögni...

BLW csoportokat nagyon messze kerülni kell. Szétszednek, ha bármit máshogy mersz csinálni.

Mosipelusosok olyanok mint a PETA, borzasztó aggresszíven nyomják magukat.

Én szeretem amúgy a kötődő nevelést inkább válaszkésznek hívni, az jobban illik egy tápszeres babára.

Ha éhes adok neki enni, ha komfort kell, bújhat, megölelem, simogatom, kap cumit, ha figyelemre vágyik figyelek rá, ha szomorú, meghallgatom mi a baja és nem bagatelizálom el. De én is ember vagyok, vannak vágyaim, szükségleteim, dolgozunk mindketten a kaja nem főzi meg magát, a wc nem sikálja ki magát. Szóval cálaszkész vagyok, de cserébe türelemre is kell tanítani, mert nem vár meg minden.

2022. aug. 1. 12:27
 12/23 anonim ***** válasza:
9%
Látom, nagy “népszerűségnek” örvend a 10. hozzászólásban leírt korrekcióm, miszerint a 2 éves szoptatást pont nem a nevelési irányzat “találta fel”. Örömmel veszem, ha nemcsak leszavazásban, hanem szavakkal korrigál valaki, ne terjesszek hülyeségeket, ha esetleg ez mégsem WHO ajánlás lenne, vagy nem tudom, mi a probléma…! #8 voltam.
2022. aug. 1. 15:25
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
12. Ugyan én nem pontoztalak le, de totál olyan, mintha a kérdezőt okosítottad volna ki, hogy miért akarja 1 évesen abba hagyni a szoptatást, mikor a who 2 éves korig ajánlja. Érdemes legközelebb oda írni, hogy mit és melyik hozzászólást akartad kijavítani.
2022. aug. 1. 16:16
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Pontosan. Mindenki unja hogy mostanság megmondják ki meddig szoptasson, és úgy jött le. Máskor írd oda hogy korrigálod a hozzászólásod 💁🏼‍♀️
2022. aug. 1. 16:33
 15/23 anonim ***** válasza:
29%
A WHO ajánlása úgy jön ide, hogy el lehet marasztalni a kötődő irányzat híveit túlkapásaikért, de pont a minimum 2 évig szoptatásnak egészségtudományi, nem pszichológiai háttere van, vagyis ezt az ötletet nem ők tojták. Szoptatni úgy is lehet, hogy kötődés helyett egy félőrült baba maradjon hátra. Igen, feltűnt nekem is, hogy sokan az orvostudományi ajánlásokat is személyes sértésnek veszik, nem lehet leírni egy tudományos álláspontot, mert érzelmi alapon bírálják el. Ezt sose értettem, én örülök neki, ha valamit jobban csinálhatok egy plusz információnak köszönhetően és eszembe se jutna megbüntetni valakit, mert közölt egy tudományos tényt! :D Szerencsére én nem vagyok benne ilyen szélsőséges csoportokban közösségi oldalakon, bár ilyen értelemben a gyakori is szélsőséges, ha egy WHO ajánlás is bicskanyitogató… :D
2022. aug. 1. 21:59
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
WHO ajánlás - tehát a nevében is benne van, hogy ez csak ajánlott, de nem kötelező. Nem ezen fog múlni a későbbi kötődés.
2022. aug. 1. 23:10
 17/23 anonim ***** válasza:
68%
Lehet, hogy félreérthető voltam, tehát a WHO nem a kötődés miatt, hanem egészségügyi okok miatt tartja fontosnak a legalább 2 évig szoptatást. Nyilván minden csak “ajánlás”, hogy az ember mozogjon, ne dohányozzon, szedje a gyógyszereit, ha van valami így kezelhető baja stb. Senki nem szegez fegyvert a fejéhez, hogy ne merjen ártani magának vagy a gyerekének azzal, hogy nem úgy tesz. Tehát a WHO nem a kötődés miatt ajánlja a minél hosszabb szoptatást és a kötődés továbbra sem az anyával való kapcsolatot jelenti.
2022. aug. 1. 23:31
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Nem igazán ismerem ezt a kötődő nevelés dolgot szóval tuti ostobaságot fogok mondani, de apa sose szoptatta a gyereket (érthető okokból :D) és a lányom totál apás. Hozzám is nagyon kötődik, de egy filmes kihez szaladsz szituban tuti az apjához rohanna :) Szerintem nem a szoptatás idején meg a komfortszopizáson meg a "sírvahagyáson" fog múlni, hogy kötődik-e hozzád a gyereked. Szerintem. 10 hónapos korában elapadt a tejem és rögtön le is váltunk egymásról, de nem éreztem semmilyen törést egyikünkben sem emiatt. Kezdetektől saját szobájában altattuk, de emiatt sem érzem, hogy kevésbé kötődne hozzánk, vagy mi hozzá.
2022. aug. 2. 07:53
 19/23 anonim ***** válasza:
100%
17. Azért annak, hogy nem szopik 2 éves korig a gyerek nincs akkora hatása mint a dohányzásnak, vagy a testmozgás hiányának. Ráadásul a who azt állítja, hogy az anyatejes gyerekeknek nagyobb lesz az intelligenciája, amit egy olyan amerikai kutatásra alapoznak, ami nagyon sok sebből vérzik. A who pedig egy világszervezet, így ők elsősorban azért javasolják, hogy a kritikus időben 0-2 éves korig is megfelelő tápanyaghoz jussanak a gyerekek, olyan helyeken is ahol sem táplálék, sem víz nincs megfelelő. A fiam minden igyekezetem ellenére leválasztotta magát, de sokat is evett. Szerintem a legtöbb nő nem a 90%ban anyatejes babát választja le, hanem amikor már csak megnyugtatásra kell neki. Ez pedig legyen teljesen az adott anya dolga, hogy ezt akarja vagy nem.
2022. aug. 2. 08:12
 20/23 anonim ***** válasza:
71%
#18 Harmadjára írom le, hogy a kötődés szó ebben a témában NEM a szülőkhöz való kötődést jelenti. A kötődő nevelés ellen és mellett(!) harcoló felek előtt legyenek már az alapfogalmak tiszták!
2022. aug. 2. 09:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!