Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mostanában sok kérdésben...

Mostanában sok kérdésben olvasom a kifejezést, hogy kötődő nevelés. Mi is ez?

Figyelt kérdés
Általában azoktól, akik hosszú ideig szoptatnak, de aki mondjuk tápszert ad a babának, az nem is nevelheti így? Mit gondoltok erről, mi is ez a nevelési elv?
2011. febr. 3. 14:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
96%

Itt mindent elolvashatsz róla: [link]

Nem csupán azok tudják így nevelni a babájukat, akik szoptatnak! Ez tévedés! Csupán arról van szó, hogy a babáknak nagyon nagy igénye van a szoros testi kapcsolatra. Ez megoldható azoknak is, akik tápszerrel etetik a babájukat. Amikor eszik, mindig öleld magadhoz, ha lehet, akár meztelen bőrrel! Sokan alig várják, hogy a babájuk egyedül meg tudja inni a cumisüvegből a tápszert... na, ez az ami a kötődő nevelés ellentéte. A másik nagyon fontos, hogy a baba érezze, mindig számíthat rád: ha sír, annak oka van. Ezt mindig ki kell deríteni és segíteni kell a picinek, hogy megoldódjon. Sokan félnek, hogy azzal, hogy felveszik, vigasztalják a síró babát, elkapatják. Pedig dehogy! csupán a baba megtanulja, hogy anyára mindig számíthat. Épp ezért nem igazán célszerű a sírni hagyós módszer az altatáskor... Csak a bizalmát veszti el a kicsi...

Szóval kötődve nevelni mindenki tud, ha figyeli a gyereke igényeit és azt ki is elégíti. Persze, ésszerű keretek között :)

2011. febr. 3. 14:29
 2/14 anonim ***** válasza:
81%

Van aki sírni hagyja nevelési célzattal a babáját? Ilyet még sose láttam, legalábbis egy mai nevelési könyvben sem olvastam.

Amúgy kötődő nevelést elősegíti:

- hordozás: hordozókendőzés, mei-tai, manduca, magyarinda, de kenguru gonosz dolog, az nem tartozik ebbe a körbe

- igény szerinti szopiztatás: ugye ennek egyetlen hátránya, hogy kicsit lassabban áll be a "napirend", de mondjuk ha otthon vagy és ez nem zavar, akkor nem zavaró

- általában értékeli az ezt követő szülők az egy ágyban, de legalább egy szobában alvást a picivel

Tápszer ugyan nem kizáró tényező, de arra készülj fel, ha a porocskáiddal beiratkozol egy hordozókendős tanfolyamra, akkor biztos lesz pár ember, aki megérdeklődi, hogy miért nem jó neki a cicid...

2011. febr. 3. 15:20
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos van, aki nevelési célzattal sírni hagyja a babáját. Vagy mert egy alvástréning-könyven ezt olvasta, vagy mert anyuka/anyós/szomszédasszony/nagymama azt mondta, hogy nem kell elkapatni, hadd etősödjön a tüdeje stb.

A kötődő nevelés másik neve a válaszkész nevelés. A lényege, hogy mindig azonnal reagáljunk a kicsi jelzéseire, és a szükségleteit elégítsük ki, legyen az ennivaló, ziszta pelus, vagy testközelség, dajkálás. A kötődő nevelés LEHETSÉGES eszöze az igény szerinti szoptatás, a hordozás, az együttalvás, de lehet kötődően nevelni tápszerrel és babakocsiban, külön ágyban és külön szobában is. A lényeg, hogy a gyermek igényeire reagáljunk, hogy bízhasson bennünk, és kialakuljon a korai kötődés, az ún ősbizalom, amire egy egészséges, magabiztos felnőtt személyiség épülhet majd fel.

Aki jobban meg szeretné ismerni a kötődő nevelést, annak javaslom dr Büki Andrea: Ölelj át! című könyvét. A szerző egy orvos, és maga is gyakorló édesanya.

2011. febr. 3. 16:28
 4/14 A kérdező kommentje:
Nem mernék ilyenre beiratkozni, pont ezért, mert nem fogadják el, ha valakinek nem megy a szoptatás bármilyen okból.
2011. febr. 3. 16:30
 5/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm az utolsónak, megnyugtatott, hogy a lényege nem a szoptatás és az együtt alvás. Nem alszunk a babával, mert nem érzem biztonságosnak, de a babóm soha nem hagyom sírni, max pár percig. Nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott baba szerintem.
2011. febr. 3. 16:33
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Én sem hagyom sírni.

Mi is tápszerre is kényszerülünk, pedig szopik is! Sajnos ért ilyen vád, kötődő nevelést zászlajára tűző anyukával (hordozókendős oktató), ráadásul a sógornőmmel, aki látta, mit szenvedtem végig. És nem segített kendőt kötözni se...:(:(:(, így megtanultam a youtuberól...

Nálunk is külön alszik, mert se a baba, se én nem vagyok nyugodt, mindketten forgolódunk. Van légzésfigyelőnk, ami engem megnyugtat. Sajnos ugyanez az anyuka vádolt ezért is... mintha ez nem a babáért lenne...:(

Szóval szerintem ha a lehetséges eszközöket kiiktatod, de azt mondod, hogy értelmetlenül nem hagyod sírni, és kötődősnek szeretnéd vallani magad, akkor tedd, de sokan nem fognak "befogadni".

2011. febr. 3. 16:45
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
16:45-ös vagyok. Az enyém is ritka kiegyensúlyozott baba! Folyton kacag, mindenki csak csodálja. A lényeg, hogy Te jól érezd magad vele. Ha feszélyezne az együttalvás, ha fáj a hátad a cipeléstől, vagy a szopi nem jön össze, sebaj!!! Mint Te is látod, nem ezen múlik!!!:)
2011. febr. 3. 16:48
 8/14 anonim ***** válasza:
41%
Még nem láttam (szerencsére) olyan kisbabát, aki nem kötődik az anyukájához.
2011. febr. 3. 16:49
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Kedves utolsó! Én óvónőként már elég sokat láttam. bizony, nem egy olyan kisgyereket, akin látszott, hogy ő szegény bárkihez kötődne... sajnos az anyukája nagyon hidegen viselkedett vele. A kötődés hiány nem azt jelenti, hogy a gyerek nem ragaszkodik az anyjához, nem szereti őt, hanem azt, hogy a köztük lévő kapcsolat egyoldalú, a gyereknek nincs meg a bizalma az anyában, így bárkihez képes pillanatok alatt "kötődni", csak hogy érezze a biztonságot...
2011. febr. 3. 16:54
 10/14 anonim ***** válasza:
67%

És az apuka? Hozzá hogy kötődik a gyerek? Őt miért vonjuk ki ebből a kötődés dologból? Egyszer vendégségben voltam, a kisbabám nyüszizett, erre a férjem el akarta venni a rokontól, erre mondta, hogy nem, ő most látja, hogy anya kell neki (kötődős anyuka). Én meg hülye helyzetbe kerültem, mert apa is jó lett volna neki... sőt, ő is, ha nem vízszintesen tartja, amit utál...

Jó, anya akit folyton felkapkod, de nálunk apa az, aki amikor hazajön, akkor kezdődik a kacagás és minden móka, amit ha megfeszülök, se tudok elérni...:) Mert én MÁSra vagyok.

2011. febr. 3. 17:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!