Mostanában sok kérdésben olvasom a kifejezést, hogy kötődő nevelés. Mi is ez?
Kötődés nem csak az anyával alakulhat ki. Persze hozzá kötődik a gyerek legjobban, de ideális esetben a csecsemő legalább 5-6 személyhez képes szorosan kötődni (és pl vele ellenni az anya távollétében): apa, testvér, nagyszülő, keresztszülő, hogy pár példát mondjak.
Egy jó link: [link] A szerző szintén édesanya, emellett diplomás pszichológus, és jelenleg doktoranduszként a kötődés alvásélettani vonatkozásait kutatja.
"Nem mernék ilyenre beiratkozni, pont ezért, mert nem fogadják el, ha valakinek nem megy a szoptatás bármilyen okból."
Ugyan miért ne fogadnák el? Ne ítéld el, kérlek, a hordozókendős anyukákat, és ne általánosíts. Sokan közülük - pl én - szintén nem tudnak szoptatni, akármilyen okból. Na és? Nem azért nem ment, mert a cicimet féltettem és meg se próbáltam. A kendőzés nem egyenlő a szoptatással, és nem néznek ki maguk közül csak azért, mert neked nem sikerült. Annak a doktornőnek se sikerült, akinek a könyvét belinkeltem... Pedig nem is egy kendője van. :-)))
Ez egy új megfogalmazás.
Én egyik gyerekemet sem tudtam szoptatni, mert nem volt tejem, elejétől fogva tápszeresek voltak.
A nagyot nem, de a picit olykor olykor hordoztam, hol kendőben, hol Meitaiban. És volt, hogy sírni hagytam, igen, amikor tudtam, miért sír. Sosem agyusbabusgattam egyiket sem, nem lógtam folyton a "fenekükben", hagytam nekik saját életteret is. Ettől függetlenül mindegyik kiegyensúlyozott, boldog gyerek, akik hozzám kötődnek.
Sok helyen megfordultunk, és kaptam a "megjegyzéseket", hogy igen, látszik hogy csak anya létezik a számukra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!