A babás-mamás csoportokban miért jó ezzel "haknizni"?
Nem vagyok aktív ezekben a csoportokban, csak olvasgatok, hátha találok hasznos ötleteket, stb.
Sokszor kérnek anyukák segítséget az éjszakai alvás rendszerezésében. 10-ből 8 válasz valami értelmezhetetlen okoskodás, ami azzal kezdődik, hogy "az én babám 2 hetes kora óta átalussza az éjszakát". Majd biztos, hogy rátesz egy lapáttal, hogy anyuka sz*rul érezze magát, mert tuti ő rontja el. Semmi érdemi, hasznos információ, vagy segítség.
Miért gondolja sok anyuka azt, hogy az ő érdeme, ha a pár hetes/hónapos gyereke végigalussza az éjszakát és főleg miért érez kényszert egy ilyen poszt alatt, hogy ezt az adott kimerült, olykor emiatt ingerült anyuka orra alá dörgörlje? Ha nem tud segíteni, miért nincs legalább annyi empátia, hogy csendben marad?
Nem akarok vitatkozni senkivel, annyit nem ér, illetve az íráskép alapján a legtöbb szerintem nem is értené mi a baj a kommentjével.
Igen, sajnos itt is megfigyelhető olykor a jelenség.
Melyik ez a csoport? Én 4 ilyen babaaltatás témájúban voltam tag, egyik oldalon sem volt ilyen amit írsz. Inkább ez a mantra volt:
Kitartás, enyém sem alszik, ilyen babát dobott a gép, miért szülted ha nem tudtad mit vállalsz, 15 évesen már nem fog veled aludni, addig bírd ki, jajj a napirend, altatásrutin már alvástréning lelkisérült lesz a gyerek, hogy lehetsz ilyen szívtelen stb...
Ez egy anyukás csoport, nem spéci alvásos, de ezekszerint az sem nagy gond, ha ilyenbe nem csatlakozom külön. :)
Igazából mindjárt kiderül, hogy erre nincs is jó válasz/segítség a kimerült anyukáknak.
Erről az jut eszembe, hogy az ilyen anyukák szoktak utána pár hónappal írni, hogy jesszus megváltozott az alvás mi történt, miért csinálja ezt a gyerek.
Amúgy meg csak nettó önfényezés. Ilyenkor csak csendbe kéne maradniuk és örülni, hogy alszik a gyerek.
Én úgy látom ezt a kérdéskört, hogy egyrészről szeretik az emberek saját érdemként beállítani azt, ami valójában tőlük gyakorlatilag független, másrészről nyilván az ember szeret hencegni a jó dolgokkal, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek problémák, harmadrészről - és ez inkább az idősebb generációkra jellemző, ahol nagyobb gyerekek vannak már - az idő megszépít mindent.
Én őszintén szólva azért nem kedvelem ezt az “átaludt éjszaka” kérdést, mert azt soha senki nem definiálta, mit is jelent. Ismerek olyan, akinél attól átaludt, mert a végleges ébredésig nem kel, csak éppen 4:30kor már kukorékol a gyerek. Másnál nem alussza át, mert szopizik 1-2x, de cserébe 8-9-ig amúgy alszik és nem kell amiatt stresszelni, hogy vasárnap fellármázza a szomszédságot hajnalban.
Saját tapasztalat, hogy anyának anya a farkasa. De tényleg. Itt gyakorin is annyi a másikba belerúgás, hogy alig hiszem el, ezek érző lények. Ha valaki megfogalmaz egy problémát, ami mögött erősen sejthető a kimerültség, az biztos, hogy jönnek a bezzeganyák, akik
mindent is el tudtak látni pici baba mellett és fogalmuk sincs, miről beszél a kérdező. Melyikünknek az anyósa nem adta elő, hogy anno minden baba első perctől átaludta az éjszakát, hogy 6 hónaposan már rendes kaját ettek a családdal, hogy alig 1 évesen szobatiszták voltak, meg amúgy folyékonyan beszéltek, és mindemellett ők is mennyi mindent csináltak, és amúgy is már 2 héttel szülés után úgy néztek ki, mint lánykorukban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!