Miket vásároltatok első babának? Mik voltak a legszükségesebbek?
Első kisbabánk lesz. Fiatal is vagyok, baráti társaságban se nagyon van baba, kisgyerek, így nem tudok kihez fordulni ilyen kérdésben.
Amiket összeírtam elsőre:
alvóidő:
-babaágy, matrac (ahhoz matracvédő, lepedő)
-hálózsák
-babafészek
-légzésfigyelő, babaőr
-cumi
sétához, autózáshoz:
-babakocsi, mózeskosár
-autóshordozó, Cybex bázistalp
-felvehető hordozó
-pelenkázós táska, bele a szükséges holmik
-kisebb kiegészítők (játékok, biztonsági dolgok stb, ezek apróságok)
tisztálkodás:
-babakád, kádtámasz
-kapucnis törölközők
-pelenkázós feltét a pelenkázóra
-babáknak megfelelő kozmetikumok
-pelenka, nedves törlőkendő
-pelenkakuka
-körömolló, körömcsipesz
-textilpelenkk
babapatika:
-hasfájás elleni szerek
-köldökápoláshoz szükséges holmik
-orrszívó, orrspray
-lázcsillapító, fájdalomcsillapító
-D3 vitamin
-Fenistil csepp
-lázmérő
tápláláshoz szükséges holmik
ruhák
(ezt a két kategóriát nem részletezném túlzottan, mert igényektől függnek nagyban)
nem létszükség, de jó, ha van:
-pihenőszék
-Trip Trapp etetőszék
-Adamo babahinta
-játszószőnyeg
-zenélős körforgó az ágy fölé
-vízhőmérő
Ezek az itthonra tervezett holmik. A kórházba nem kell sok mindent vinnünk szerencsére, mert kb. mindent adnak majd bent. De azokat még nem írogattam össze, hogy oda mit vinnék (őszi baba lesz, nem sietek ezekkel egyelőre).
Igen, kérdező! Önálló ülés előtt csak egy félülő helyzet engedélyezett. Kb mint a rezgő pihenőszékben,úgy képzeld el. Inkább fekvés az.
Az én lányom 10 hónapos korában ült fel(ki). Addig bizony majdnem fekve evett.
Artipoppe?
Ne már!
Konkrétan "hordozó nagyhatalom" vagyunk, számos magyar márka ezerszer jobb ennél.
Az Artipoppe csatosa egyáltalán nem állítható a babára. Se a terpesz, se a body hossza. A bodyba csatlakoztatott pánt pedig visszaterhel a gyerekre, így csak nagyon stabil tartásnál nem káros. A magyar márkáknál több olyan is van, ami nemcsak hogy mindenhol fokozatmentesen állítható, hanem opcionálisan a derékpántba is fűzhető a vállpánt, így megközelítőleg egy mei tai jó tulajdonságával rendelkezik a csatos kényelme mellett.
Amiket ezek közül nem vennék előre:
-cumi (max. ha tápszerre készülsz nulla anyatejes próbálkozással);
-hasfájás elleni szerek (előre minek? Nem minden baba hasfájós, nem is egyből, hanem 4-6 hetes kortól jellemző. Nehogy lejarjon mielőtt kellene.)
-köldökápoláshoz szükséges holmik = nincsenek ilyen holmik. A legmodernebb ajánlás, hogy nem szabad semmivel kezelni. Max. octenisept.
-lázcsillapító, fájdalomcsillapító = csakis azt, amit a SAJÁT orvosa ír, nem az ismerős, mert a SAJÁT orvosnak joga és kötelessége tudni, hogy miket adtok neki, főleg hogy felelős a gyerekért.
3 hónap alatti gyereknél minden lázas esetben szigorúan fontos, hogy azonnal lássa orvos.
-Fenistil csepp: ezt már fent leírták. Engem mondjuk furdal a kíváncsiság, hogy mégis mire adnád orvosi konzultáció nélkül?
Az allergiás reakciókat nem elnyomni kell, hanem felkutatni at okot. Az meg nem megy, ha tolod az antisztamint csak úgy önszorgalomból.
Csak szólok, hogy a zenélő körforgó és a légzésfigyelő nem kompatibilis egymással.
A zenélő körforgó működése során minimálisan, de rezgeti a kiságyat és emiatt a légzésfigyelő nem jelez ha baj van.
Igen,ez így van. A baba 3 hónapos koráig a gyerekorvos felelős a baba egészségéért.
3 hónapos korig ha lázas,azonnal orvoshoz/ügyeletre kell vinni.
A baba születése előtt úgyis kiadja a választott gyerekorvos a recepteket. El is mondja,mikor kell kiváltani.
Én most várom a 4.-et, a legidősebb 6 lesz, leírom az én tapasztalataim, de ez persze csak az én tapasztalatom.
Ezeket kb mind beszereztük, ebből sosem használtuk a pelenkázó kukát, a babakádat minden gyereknél a babakönyvbe az első fürdetéshez a fotó erejéig, a kádtámaszt, újszülött babakád fektetőt 1x sem, körömollót, csipeszt sem, amit babának árulnak, csak a saját jó minőségű körömollónkat.
Amíg mi ettünk addig az autós hordozóban volt az asztalon, ebben volt egyébként a mosogatótálcába bele"partintva", amíg főztem, de bárhova könnyű volt benne magammal vinni, ha nem akartam egyedül hagyni, de le kellett tennem (pl gátseb lemosása wc után napi 5-8x az első hetekben). Amíg egy volt, azért hurcoltam, amikor több azért, nehogy addig a többi ráessen pl. Nekünk a lakásban az volt, amit a multifunkciós kocsival vettünk, a kocsiban egy isofixes bázistalpas volt külön.
Amiért rohangált a férjem sokat, az sos mellszívó, én azt mindenképp vennék egy használtat, ha mégsem kell, eladod ugyanannyiért. De mikor be volt gyulladva szülés után egy héttel a cicim, akkor kínszenvedés volt kivárni, míg reggel kinyitott az első bolt. Ugyanilyen volt a szélcső,sajnos nálunk minden gyereknél kellett, a harmadiknál a szilokon piros hiánycikk volt, a többi meg sz..r volt.
Amit én felesleges hülyeségnek gondoltam, az a zenélős forgó, a második gyereknél lett egy fisher price csillagokat világító, az is csak azért, mert már nem tudtunk mit kitalálni neki karácsonyra. Na, azt bánom, hogy nem lett hamarabb, mert nagyobb korukban is szerették. Ugyanez a harmadik gyereknél a pihenőszék és a hidas játszószőnyeg. Bár vettem volna előbb. Konkrétan annyit használtuk (persze a nagyobbak segítségével), hogy most vehetek újat, nyílván azért is, mert a legolcsóbb touragot vettem, hogy tudjunk már adni a babának is ajándékot karácsonyra. Szóval nékünk az bejött.
A kendő nálunk meitai, újszülött kortól használható, na az megszolgálta az árát,4 gyerek után még 4-et simán végig fog vinni.
Kozmetikumokból én is bioderma párti vagyok, mi kezdettől használtuk a koszmó elleni sampont is, nem lettek koszmósak.
Ami még nálunk jó volt az első hetekben a kókuszpólya, abban jobb volt kezébe adni idősebb rokonoknak, könnyebb stabilan fogni benne a babát.
Szintén a sterilizáló is jó volt, mondjuk nekem nem cumiztak, cumisüvegeztek, de tejadó voltam, és a mellszívóhoz, tartozékokhoz nagyon jó volt.
Patikai termékeket a konakiont, d vitamint leszámítva ráérsz megvenni akkor és azt, amit kell, max lázcsillapító legyen otthon, de első gyereket az ember úgyis viszi rögtön dokihoz már 37,5-tel 😀...
Megosztom én is tapasztalataimat, hátha hasznos lesz valami belőle 😊 Hogy mi szükséges és mi felesleges, relatív; nincs két egyforma család.
Én nagyon szeretem a kamerás bébiőrt: ha alszik a fiam, bármikor rápillanthatok anélkül, hogy becsörtetnék a szobájába. A légzésfigyelő is fontos, szerintem. Tudom, sokan szidják, mert fals riasztásokat ad (volt olyan oldal, ahol olyan véleményt olvastam hogy "élvezettel törtem volna szét" 😳), de nekünk nincs gondunk vele. Nagyon hasznosnak bizonyult az ikeás arctörlő kendő: 10 db van egy csomagban, jó minőségűek és nem is volt drága. Későbbre el tudom képzelni az oviba, kis kéztörlőnek. Fürdetőnek a gyógyszerárit használtuk, amíg az el nem fogyott, de nem szerettük. Nehéz volt adagolni, a darabkái fel sem oldódtak a vízben, és begyűlt a baba hajlataiba. Hajas baba, úgyhogy mostuk neki a kezdetektől fogva, a Mixa Babyt használjuk azóta is. Testápolót nem vettem neki, szép a bőre. Fürdető/mosdató kesztyűt is vettem párat, szeretem használni.
Tudom, sokan kedvelik a hordozókendőt, én is kaptam egyet a nővéremtől, de egyszer sem használtam, amígy pici volt, pólyában ringattam, abban mindig megnyugodott. Nagyon jó fajta pólyát kaptunk, hasonló kötős, mint a kórházban, csak volt a felső részén két gumis pánt, ahol be lehetett gombolni, hogy jobban tartsa a babát. Manapság nem igazán divat, de mi szerettük, az első hetekben abban is aludt.
Korábban úgy gondoltam, nem adok majd neki cumit (az elvek meg a gyakorlat, ugye 😅), de amikor vigasztalhatatlanul üvöltött a hasfájástól, kipróbáltam, és sokszor az nyugtatta meg. Egyből-egy volt, amit elfogadott: a pelenka.hu-s babaváró csomagban volt egy MAM Start cumi, egyből rákattant, úgyhogy ezzel szerencsénk volt. Szoptatós párnát is vettem, a kifli formájút, nagyon bevált, jól megtámasztja a babát. Mosáshoz a Lovela öblítőjét használom, mert (biztos UFO vagyok, de) zavar a ruhákon az erős öblítőillat. Ettől puha az anyag, de nem árad belőle a pacsuliszag. (Hihetetlen, de a legintenzívebb illata a hipoallergén, mosolygócukibabás Lenornak volt, pedig már agyon hígítottam.) A babakocsink volt talán a legjobb vétel, 75 ezerért vettük akciósan (pár hét múlva 114 ezer volt, úgyhogy jókor csaptunk le rá): könnyen nyitható-csukható váz, babahordozó, mózeskosár ami átalakítható a sportrésszé, lábzsák/bundazsák. Imádjuk.
És amik nem váltak be (szubjektív lista, természetesen):
Pelenkakuka. Nem tudom, mit csináltam rosszul, hiába tekertem bele a kakis pelust rendesen, irdatlan büdös volt a szobában. A kukazsák cseréjével rengeteget szerencsétlenkedtem, ahogy kiemeltem kitekeredett az egész, majd elhánytam magam. Meguntam, hogy minden cserénél takaríthatom, a zsák pedig indokolatlanul drága hozzá. Kínomban próbáltam azt is, hogy egy külön kis zacskóba tettem a kakis pelust és úgy dobtam ki (éljen a környezetvédelem), de akkor sem lett jobb a helyzet. A kis dizájnos szemetes jelenleg az autóm mellett héderel a garázsban.
Cumisüveg melegítő. Ismétlem magam, nem tudom, mit rontottam el, beállítottam a leírás szerint, szötyörgött hosszú percekig, de hideg maradt az üveg tartalma. Párszor próbálkoztam, aztán berágtam, eltettem a szekrénybe.
Pihenőszék. Elvileg újszülött kortól használható, de kéthónaposan amikor beletettük, szinte belezuhant szegény, a feje előrebukott, látszott, hogy kényelmetlen neki. Gondoltuk, megpróbáljuk később. Aztán a csípőszűrésen az orvos mondta, hogy se hordozóba, se pihenőszékbe ne tegyem, mert nem középen, hanem inkább balra tartja a fejét (ferdenyak). Néha beleteszem, de pár percig marad meg benne (mondjuk amíg kipakolom a szárítógépet), aztán menne 😅 (9 hónapos)
Popsitörlőből betáraztam egy sokak által agyondicsért márkát, majd alig vártam, hogy elfogyjon, mert nagyon büdös volt 😄 A legkisebb méretű pelusból is túl sokat vettem: kinőtte, mire elhasználtuk volna. A babakocsira vettem kézmelegítőt, egyszer tettem fel, nekem kényelmetlen volt, inkább kesztyűt húztam. Olyan hideg pedig nem volt, hogy mindkettő kelljen. Plusz egy tipp: ha bundazsákot veszel télre a babának (nem overált, arra gondolok, aminek egyben van a lábrésze), figyelj hogy legyen rajta rés, amin át lehet bújtatni a biztonsági övet. Ha nincs, nem tudod bekötni az autós hordozóba. Apróság, de én örültem volna, ha ezt tudom előre 😅 Hirtelen ennyi jutott eszembe a kezdeti időszakra. Jó egészséget kívánok! ☺️
Nekem 2.baba de 10 év a korkülönbség a fiaim közt szóval majdnem mindent most vettem újra.
Akiket én vettem:
Babakocsi (Mózes és sport rész) + autósüléses hordozó
Kombi kiságy pelenkázókomóddal
Ágynemű, pelenkázó feltét
Légzésfigyelőt és mellszívót fogok venni de majd a 8.hónapban hiszen garanciálisak, így minek menjen az idő addig
Mellszívót mindenképpen elektromosat, mert nekem a kézi nem jött be
Szilikon bimbóvédő
Ajándékcsomagban volt 1 db cumi és kaptam 3 db újszülött cumisüveget
Textilpelenkákat fogok venni legalább 20 db-ot
Nagyobb adag pelenka és popsitörlő
Amink van:
Kád
Pihenőszék (rezgős)
Pocakpárna
Még veszek játszószőnyeget
Ami szerintem felesleges:
Körömvágó olló (nekem jó minőségű van, a fiamnak is azzal vágtam)
Vízhőmérő (könyék bele és érezni fogod kellemes-e)
Zenélő forgó és altató zenélő játékok az ágyba (szerintem az ágy alvásra van, játszani a játszószőnyegen logó játékok elegendőek)
Etetőszék most még ráér de ahogy gondolod
Babafészek sem annyira fontos inkább divat mostanában
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!