Miért kereszteltetik meg a gyerekeiteket? Milyen céllal?
hű, na, kezdem sorban:
1. szerintem ha nem kereszteled meg, és úgy nő fel, nem fogja tudni, hogy van választása, ahogyan te írtad. Ha megkereszteled, és egy bizonyos vallásban nő, felnőve rájöhet, hogy ez így neki nem tetszik, és átkeresztelkedhet. De akkor már ismerni fog egy vallást, egy templomot, még ha csak 1* is látja egy évben. Így tudni fogja, hogy az jó-e, vagy sem. Ha nem kereszteled meg, nem fogja tudni, hogy van vallás. Szóval ez a része butaság, amit elmondtál, amire hivatkozol.
2. Azért kereszteltem meg a gyermekemet, mert szeretem a hagyományokat, jó, hogy a világban tartozik egy gyülekezethez, és nem lóg csak úgy. Nem az istenhitről van szó. De legalább vasárnaponként azt fogja hallani a templomban, hogy szépen viselkedni jó és ölni rossz (kicsit szélsőségesen fogalmaztam, de remélem érted a lényeget: az egyház célja a mai világban valamilyen ideológiában nevelni a gyermeket, például megmutatni neki az értékeket, hogy mi jó és mi rossz). A templomban, bibliaórán lát más gyerekeket is, akik hasonlóan gondolkoznak, és nem csak a suliban a sok pöpec, beképzelt, bagózós kölyköt, akik között különcnek érezhetné magát, mert vannak értékei. Nem feltétlenül a vallásosság a lényeg, hanem a jóra nevelés. Nyilván mi is járunk templomba, mióta a pici megvan, hogy példát mutassunk neki. Ott, ahova mi járunk, van babaszoba, a gyerekekre vigyáznak addig, míg a szülők templomoznak. Viszont nem értem meg, hogy egy 6-8 éves gyermek miért a babaszobában ül, mikor ő már gond nélkül végig tudna ülni egy istentiszteletet. Én a 7,5 hónapos babámmal igenis beülök a templomba, és csak akkor jövök ki, ha a picim elkezd hangoskodni, vagyis megunja. Egy 6-8 éves gyerekben már kéne legyen annyi fegyelem, hogy - még ha unja is - végigüljön egy órát. Ez az én véleményem.
3. Ha mégis van Isten - hiszen ezt nem állíthatjuk bizonnyal - , a gyermekemnek nem árt, ha valaki tényleg figyel rá onnan fentről. Imádkozom is érte minden este. Nem fáradtság az a pár perc azért, hogy még valahogy „bebiztosítsam” a picimet a gonosz ellen.
4. Bár református templomba járunk, én r. katolikus vagyok. Szerintem a karácsonyban az a legszebb, mikor elmész egy katolikus misére, gyermekek előadását nézed és együt éneklitek a Mennyből az angyalt és a Pásztorok, pásztorokat. Az ünnep a lelki megnyugvásról szól, nem pedig arról, hogy milyen ajándékokat rak a Jézuska a fa alá.
5. Nem tartod képmutatásnak azt, ha tojsz a vallásra, és ennek hangot is adsz, de azért karácsonykor ugyanúgy felállítod a karácsonyfát Jézus születésnapján, mint az, aki hisz is abban, hogy valóban Jézuska születését ünnepli ezen a napon a világ? Szerintem képmutatás. Mit mondasz a gyerekednek, ha kérdezi, hogy mit ünneplünk? Valami hülye kitalálta, hogy ezen a napon született a Megváltó? Nem kell hinned benne, de el kell fogadnod és tisztelettel kell viseltetned az egyház, a vallás iránt. Különben hogyan mered ünnepelni a karácsonyt?
Na, nagyon képmutatóan beszéltem, de nekem ezek a gondolatok jutnak eszembe arról, amit kérdeztél. Nem érzem magunkat nagyon vallásosnak, én újságíró vagyok, a férjem informatikus. Nem hiszünk el mindent feltétel nélkül, amit az egyház mond, nem vagyunk vakbuzgók. Készérveket írtam neked, ami alapján mi élünk és ami alapján a fiukat neveljük.
Megj: Esetleg ha vallásos gimnáziumba kerül, ott okozhat gondot, ha nincs megkeresztelve.
utolsó vagyok. Jézusom, de sokat írtam:)
Csak még egy gondolat, most olvastam a kommenteket: a templomi esküvőn, szertartásokon a pap nem olyan bizarr dolgokat mond ma már, amiben senki sem hisz. Nem azt mondja, hogy ne szexelj, csak ha gyereket akarsz, hanem azt, hogy a párodat önzetlenül szeresd. Nem azt, hogy minden vasárnap menj templomba, hanem azt, hogy tarts önvizsgálatot és jöjj rá magadbtól, hogy amit tettél, az rossz. Nem a középkorban élünk, a papság sem mondhat már ilyesmiket az embereknek.
3. vagyok
Pont azért, vállalja be az aki nem hívő a templomi esküvőt, mert a párja hisz benne, és neki fontos. Nem magamért teszem, hanem érte. Ő hisz benne, nekem meg nem fog kereszt nőni a fejemen ettől.
Te nem teszel meg semmit a férjednek, amit te személy szerint nem tartasz fontosnak???
Sajnálom a férjed...
Én azért döntöttem úgy, hogy evangélikus vallásra kereszteljük meg a kislányunkat,mert én is evangélikus vagyok. Jártam hittanra, és konirmáltam is, aztán később is jártam néha egyházi rendezvényekre.
A kislányomnak meg szeretném adni a lehetőséget, hogy megismerkedjen a vallással, Istennel, egyházzal.
Én amugy kötelezővé tenném a hittan oktatást az iskolákban, de nem azért, hogy mindenki higgyen Istenben, hanem mert szerintem alapműveltséghez tartozik, hogy mi is az a vallás. Illetve a gyerekek felé egy megfelelő értékrendet tud közvetíteni. Én nagyon szerettem a hittan órákat. Azt azért hozzáteszem, hogy nem vagyok fanatikus Istenhívő. Sőt néha úgy gondolok Istenre, mint a sorsra.
Csak,h tiszta legyen:Jézus NEM karácsonykor született,hanem az egyház a már létező téli napforduló ünnepet "keresztelte" meg ezzel.Egyébként karácsonykor a nem hívő ember nem Jézus születését ünnepli,hanem a szeretet,a család ünnepét.
Semmiképpen nem engedném a kötelező hittant,mert a hittan lényege-mint a neve is mutatja- a HITre nevelés.Legyen vallástörténet,ahol foglalkoznak a különböző vallásokkal,és a vallások könyveivel,mint pl a Biblia.Ez sztem az alapműveltség része,és biztos vagyok benne,h bár nem vagyok hívő,alapszinten elég jól ismerem a Bibliát.
Én is képmutatásnak tartom,mikor valaki rohamléptekben keresztelkedik,mert egyházi esküvőt akar-ha addig nem volt fontos,hirtelen miért az?Aztán soha többé a lábát sem teszi be a templomba.
Elég szomorú lenne,ha egy gyerek csak a templomban hallana olyasmiket,h ne ölj,vagy ne lopj.Ateisták vagyunk,de tisztességes értékrendet adunk át a gyerekeinknek,és nekem ne mondja senki,h ha templomba járunk akkor jobb emberek lennénk,vagy a gyerekeink jobb emberekké válnának.Ismerek jó pár olyan embert,aki vallásosan nevelkedett,egyházi iskolába,középiskolába járt,az értékrendje mégis mélyen alulmúlja rengeteg emberét.
Mi nem kereszteltetünk,mert nem vagyunk hívők,ha azok lennénk,akkor megtennénk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!