Baj ha még nem beszél a 17 hós gyermekem? Kinek kezdett el későn mondani szavakat a babája?
Nagyon sokmindent megért már, a képeken is megmutatja amit kérdezek tőle pl hol van a kutya, autó, repülő stb. Pár testrészét is meg tudja mutatni. Tudja mikor mondom neki, hogy miket csinálok, jön utánam és mutatja pl mondom neki hogy megyek kidobom a kukába a szemetet és szalad a kukához mutatja.
Ezeken kívül még sok dolgot tud már, de a beszéd jobban mondva az alap szavakat nem akarja mondani. Csak a maga halandzsa baba nyelvén "beszél".
"Le vagyunk maradva"?
Mikortól érdemes ezzel dokihoz fordulni?
Persze tudom minden gyerek a maga tempójában fejlődik. De azért mégis foglalkoztat ez a dolog engem.
Az én fiam 2 éves koráig a világon semmit nem mondott. Mindent értett, de még a ciklizálás is elmaradt. Aztán egy hónappal a második születésnapja után elkezdett szavakat mondani, és két hét elteltével már egyszerűbb 3-4 szavas mondatai voltak. Innentől pedig mintha be akarná pótolni az elmaradt hónapokat, be se áll a szája 😅
Mostanra elmúlt már 3 éves is, és több mint fél éve olyan összetetten beszél, hogy néha engem is meglep, hogy micsoda logikai összekapcsolásai vannak, amiket szavakba is tud önteni.
Barátnőm lánya, már egy évesen vagy 50 szót tudott, de most 3 évesen sem beszél olyan összetetten mint a fiam.
Ahány gyerek annyi féle eset. Nyugi még bőven időben vagytok.
Fiam 2 éves koráig annyi, hogy eeee meg ööö... semmit nem mondott az eg világon.
Most 2 és fél éves, és hosszú összetett mondatokban beszél.
Hugom 3 évesen mondta ki az első szavát (voltak kivizsgálason, semmit nem találtak) 4 hónap után ő is már verseket mondott. (12 éves)
Nem gondolnám, hogy a hallásával lenne gond, mert hallaja és érti amiket mondunk neki, vagy kérdezünk tőle.
Az igaz hogy néz mesét, de azok közül is csak a mondókás, éneklős mesék érdeklik ( nyilván a mese nézés az én hibám és biztos ez is közre játszhat). Az is tény, hogy keveset olvasok neki, de mostmár a tanácsotokra hallgatva, sokkal többet fogok olvasni neki és mondókázni ( mondjuk mondókákat szoktunk neki énekelni, legtöbbször azokon alszik el).
Köszönöm a tanácsokat, segítséget. Legközelebb 1 hónap múlva kell mennünk státuszta a másfél évesre és látni fogja a doki, hogy van e teendőm (vizsgálat) vagy még várunk egy kicait.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!