Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi a különbség a tevékeny,...

Mi a különbség a tevékeny, haladó és a "semmire nincs időm"-típusú kismamák között?

Figyelt kérdés

Hamarosan megszületik az első kisbabánk, és sok tervem van, mit szeretnék majd mellette csinálni, a konyhakert művelésétől kezdve a kézműveskedésig...

De mást sem hallok közben az anyuka ismerősöktől, csak hogy majd megtudom, majd meglátom, semmire nem lesz időm gyerek mellett, biztos nem fogok kertet művelni, örülök majd, ha lyuk van a s*ggemen, stb...

Most ezt mennyire kell komolyan venni és mennyi benne a mártírkodás, lustaság, élettelenség?

Mert vannak ugye olyan anyukák, akik egy-két kisbaba/gyerek mellett is eljárnak edzeni, viszik a háztartást, saját vállalkozást indítanak vagy tanulnak, nekik hogy megy, ha soha senkinek semmire nincs ideje gyerek mellett?

Itt van pl. a szomszéd család, szoktunk beszélgetni, átlátunk egymás kertjére, hozzájuk heti 3-4 alkalommal jönnek segíteni a nagyszülők, hoznak kaját, csinálják a kertet, viszik el a gyereket és a lány mégis mindig azt mondja, semmire nincs ideje...

Szóval értitek a kérdést. Nyilván tudom, hogy vannak nyugisabb meg nyűgösebb babák, de mindig mindenkinek pont a nyűgösebb jutott? Vagy szimplán habitus kérdése, vannak szorosabb típusú aktív kismamák, meg azok, akik gyerek előtt se voltak túl szorgosan, csak, most van mire fogni?

Hogy lehet az első kategóriába tartozni?

2021. jan. 28. 09:06
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:
64%
39 én is úgy látom, hogy ez hit kérdése, bár a pszichológia tudomanykent hivatkozik magára, ezért emeltem ki.
2021. jan. 28. 15:22
 42/47 anonim ***** válasza:
62%

38# a pszichológiai tanulmányok nem úgy íródnak, mint egy regény. A mögöttük álló kísérleteknek, megfigyeléseknek szigorú kritériumrendszere van, többek között az, hogy bármikor megismételhető legyen.

Az meg hogy azt írod hogy a válaszkész nevelésből következik a "neveletlen, hisztis, önképzavaros kisgyerekek formájában, akiknek semmi se szent és senkire sincsenek tekintettel", abból az látszik hogy nincs hiteles képed a válaszkész nevelésről. És ezen a ponton okafogyottá válik a beszélgetés, mert a válaszkész nevelésnek ugyanúgy része a határszabás (ami a felsoroltakat nem eredményezi).

"Se nekem, se a tesóimnak nincsenek problémáink, nem lettünk lelkibetegek, és ősztintén szólva, a korosztályomban sem azt látom, hogy káros lett volna"

Az embereknek csak az jelenti a problémát, lelkibetegséget, ha valaki depressziós, öngyilkos gondolatai vannak, vagdossa magát. De elhiszem, hogy nektek sosem volt gondotok az önbizalmatokkal, sose frusztrált semmi, nem vagytok maximalisták, nincs megfelelési kényszeretek senki felé stb. Szerencse, mert egyébként ezek azért elég jellemzőek a mi korosztályunkra. És ezeknek közük van, ahhoz IS, hogy amikor a világra jövünk és semmit nem tudunk még róla mik az első benyomások, a külvilág hogy miként válaszol, ha "bajban vagyok". Válaszol-e egyáltalán? Ha igen, az esetleg ingerült, dühös vagy elfogadó, segítőkész? Ezekkel az alapokkal indul a gyerek + a saját alapszemélyiségével, amikor először közösségbe kerül, ahol a szülő által már sokszor kontrollálhatatlan ingerek érik. De abban talán megegyezhetünk, hogy az alap nem mindegy. Nem mindegy hogy milyen kötődéssel, bizalommal indul neki a gyerek a tágabb világnak.

2021. jan. 28. 15:36
 43/47 anonim ***** válasza:
36%
Persze mert mindenki emlékszik hogy mennyit sírt mire anyja/apja felvette
2021. jan. 28. 15:39
 44/47 anonim ***** válasza:
39%
Ennél már csak az a jobb aki azt hiszi a szoptatással jobban kötődik a gyerek 😃
2021. jan. 28. 15:40
 45/47 anonim ***** válasza:
72%

41# 43#

A pszichológiai kutatásokhoz sok esetben tartozik olyan tudományág, ami realisztikus, számokban mérhető. Ilyen például egy sírni hagyott és egy síró de karban lévő csecsemő stresszhormonszintje és annak változása. Ezek mérhető és reprodukálható dolgok.

Persze hogy nem emlékszik rá senki mennyit hagyták sírni. De ad1 ilyen erővel a jó dolgokra sem emlékszünk, azokat mégis elfogadjuk hogy beépülnek a személyiségünkbe (a személyiségünk ugye az alaptermészetünkből és a minket ért hatásokból és az azokra adott reakciókból jön létre, ez utóbbiak meg születésünk pillanatától érnek minket), ad2 a tudatalatti létezését azért gondolom senki nem vitatja el.

2021. jan. 28. 15:48
 46/47 anonim ***** válasza:
49%

42 "De elhiszem, hogy nektek sosem volt gondotok az önbizalmatokkal, sose frusztrált semmi, nem vagytok maximalisták, nincs megfelelési kényszeretek senki felé "

Az általános kamaszkori depin és útkeresésen megvolt. Némi önbizalom problémám volt, azt pedig felnőtt fejjel már megoldottam.

Gondolom lehet jól is csinálni a válaszkész nevelést, én eddig ezt a válfaját ismertem, és ez volt az eredménye, sajnos látom nap mint nap a iskolában, mivé lettek ezek a gyerekek ennek köszönhetően. Én abban hiszek, hogy a gyereket kell beintegrálni a családi életbe, nem fordítva, és nem szabad, hogy körülötte forogjon az életünk. Nekem eddig két gyereknél bejött, ezért hiszek ebben.

Abban viszont egyetérthetünk szerintem, hogy nincs olyan nevelési módszer ami 100%ban beválik és nincs olyan szülő sem aki miatt ne okozna sérülést a gyerekének valahogy. Ha mással nem, a túlféltéssel. Mindenki sérül valamilyen formában, de az már az ő feladata, hogy megoldja. A szülő nem lehet ott és foghatja a gyerek kezét még 20 évesen is.

2021. jan. 28. 16:14
 47/47 A kérdező kommentje:
Miért kell szétoffolni a kérdést?
2021. jan. 28. 16:35
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!