Honnan tudtátok, hogy mit kell megtanítani a babátoknak?
Én nem igazán tanítottam semmire. Még újdonsült szülőként görcsöltem ezeken (de amúgy onnan leher tudni, hogy mit kellene elvileg csinálnia, hogy rajta van a státusz lapokon, illetve fejlőséslélektani könyvben vagy a neten), de aztán elengedtem.
Pl a testrész: teljesen mindegy mikor "tanítod", egyszer csak elkezdi érdekelni. Persze mindig mondtam pl krémezés közben, hogy mit kenek eppen, de ennyi.
Ők úgy vannak összerakva, annyira kinő bennük a vágy az élet dolgai és ismeretük iránt, hogy pont elég bevonni a mindennapokba és figyelni hogy mire van igénye. Mondóka, énem is jó.
Ráadásul a szabad játék nekik a legjobb, és ha mást játszatsz vele, mint amit ő most akarna, akkor elveszed az idejét, pedig érzi, mire van szüksége.
Pár példa: a lányom nem túl gyors mozgásfejlődésű, majdnem 9 hónapos volt mire kúszott, 11 múlt mire mászott. Akkor viszont a lépcsőnk lett a hobbyja, állandóan azon gyakorlatozott. Még fel évig nem indult el, de közben olyan ügyes mozgása és biztos térérzéke lett, hogy 2 hónappal járáskezdés után senki nem mondta volna meg, hogy egy hajszálnyit "késett", és a mászókázás, ilyesmi terén nagyon ügyes, sose esik, érzi a határait.
Formabedobó sose érdekelte, majdnem 2 éves már, nemrég kiderült, hogy már tudja. Előtte a plüssmalacát itatta a formából vagy épített vele.
Tornyot is később épített függőlegesen mint mások. Tapsolni is később tapsolt.
Ellenben 18-20 hónaposan mondatokban beszélt, és az egyszer hallott dalokat is elkezdi megtanulni, segítséggel mondókákat mond. Sose vártam el vagy tanízottam, csak ültünk reggelinél, és elkezdte gagyogni valamelyiket.
Zsírkréta is sokáig nem érdekelte, aztán hirtelen igen. Néha megpróbálok 1-1 újítást, hogy megnézzem, mi tetszik. Pl gyurma, ujjfesték, tornázás.
Van egy könyv, "Anya taníts engem", jó ötletek, azt nézd meg, azt hiszem fent van vhol pdf-ben. Csak ne ijedj meg, mert hónapokra le vannak bontva benne a feladatok.
Én nem tudtam, és a gyerekem a 2-esével ellentétben nem "jelezte", nem "látszott" rajta. Olvasgattam, de annyira erőltetettnek éreztem a tippeket, mondjuk nekem azok sem jöttek természetesen, amiket a 7-es írt. Ezek miatt 1-1,5 éves korában értelmi fogyatékos benyomását keltette, semmit nem tudott :( (Azóta kiderült, hogy más probléma ugyan van, de ép intellektusú, 2,5 hónapja 111-es IQ-t mértek neki WPPSI-IV teszttel.)
Szóval én értem a kérdésed, és ajánlom pl. Deákné B. Katalin "Anya, taníts engem!" c. könyvét, meg azt, hogy téged ne tartson vissza, ha természetellenesnek, erőltetettnek, nyögvenyelősnek hatnak ezek a dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!