Ha januártól vissza állítják a 3évet, visszamenőleg
is megkapjuk?
Szia!Én úgy tudom hogy azért 2012-ben állitják vissza,mert akkor jár le azoknak az anyukáknak a gyed,akik május 1-től szültek.Utána lehet választani hogy visszamész dolgozni,vagy maradsz itthon gyesen.Engem is érintene,én május 8.-án szültem,és szeretnék 3 évig itthon lenni a kis csajommal.
2010. júl. 15. 07:09
A múlt héten beszélgettem egy szlovén kismamával, aki azt mondta, hogy náluk 11 hónap a gyes és utána vissza kell menni dolgozni és irigyli a magyarokat. Úgyhogy mi még örülhetünk a két évünkkel is. Egyébként pedig szerintem nem fogják visszaállítani, csak üres ígéret volt, mint a többi.
2010. júl. 15. 08:56
07:09-es. Ezt a magyarázatot azért nem értem, eddig ugye 2 év gyed 1 év gyes járt, de május 1-től 1 év gyed, 1 év gyes. Szóval akiknek 2 év múlva lejár, azok a 2. évben már csak gyest kaptak a gyed helyett, jóval kevesebb pénzt, mint akik május előtt szültek. Másrészt ha visszamenne dolgozni, akkor a 3. évben nem kapna semmit, csak ha otthonmarad. Ugye ezt írtad? Mert előtte úgy volt hogy napi 8 órás munkaviszony mellett is járt a gyes.
Harmadrészt, ha visszamenőleg is meg akarják adni a 3 évet, akkor mért kell 2 évig várni?
Úgyhogy én ezért csak üres ígérgetést látok ebben.
2010. júl. 15. 09:57
Megszűnik az adójóváírás. ezért nem lesz minimálbár sem adómentes, mert tulképp eddg sem volt az.
Ssak az a adójóváírás pont annyi volt a minimálbárnél, mint a minimálbér után fizetndő adó.
És a gyed-hez sem lehet majd igényelni:-((((
2010. júl. 15. 12:44
7.09es vagyok.Most akik szülnek azoknak 2 év gyed jár és a gyes szünik meg,ha megvan a munka viszonyod.Nekem pl most novemberig tgyás jár,és utána 2012 május 8ig a gyed.
2010. júl. 15. 14:18
16/19 A kérdező kommentje:
én is úgy tudom,hogy két év gyed jár és nincs gyes....már akinek gyed jár..nem egy év gyed és egy év gyes...
09.57 valóban te tudod rosszul. Akinek van legalább 562 nap munkaviszonya, az a kicsi két éves koráig gyed-et kap. Gyest nem kap egyáltalán (jelenlegi szabályok szerint). Sőt, a mostani szabályok szerint egyetlen baba után sem lehetséges az egy év gyed, egy év gyes, ugyanis a gyed minimális feltétele 365 nap munkaviszony, ilyen esetben gyed-re 365 napig jogosult az anyuka. Vagyis a 168 nap tgyással együtt a baba majdnem másfél éves koráig jár a gyed, és csak a maradék fél évre a gyes. Ez a legrosszabb eset jelenleg.
2010. júl. 15. 16:38
Igen, abban a részében nem voltam biztos, de ettől függetlenül a többi úgy van. Szóval akkor a 3. évben vagy elmész dolgozni, vagy maradsz gyesen. Viszont eddig munka mellett is járt a gyes a 3. évben. Na de amit leginkább nem értek, hogy mért kell 2 évig várni avval az indokkal, hogy akkor fog lejárni a gyed, és akkor lehet választani? Mert így akár már most is visszaállíthatták volna, mert ugyanott lennének vele...ezért gondolom azt, hogy ez hitegetés.
2010. júl. 16. 06:30
Egyetértek, szerintem is csak duma, mert jelenleg semmilyen intézkedést nem igényelt volna a visszaállítás, tehát csak kibúvót keresnek (és találnak is majd). És jelenleg nem választhatsz a 3. évre gyes és munka között, vagy otthon maradsz és nem kapsz egy fillért se, vagy dolgozni mégy. Ennyi. A 3. évre semmilyen ellátás nem jár.
2010. júl. 16. 10:28
Kapcsolódó kérdések: