Igen, azt nevezzük bölcsőhalálnak, amit az 1-es mond. De ha tényleg ez történik, akkor hiába rázzuk a babát, az nem segít, csak a szakszerű újraélesztés.
Nagyon ritka jelenségről van szó, és bizonyos tényezők befolyásolhatják. A koraszülött babáknál gyakrabban előfordul, növeli a bölcsőhalál kockázatát a dohányfüst, a túlöltöztetés, a túl meleg szoba és a hason altatás is. És a hason altatás nem azért probléma, mert a baba a szájára fekszik, és nem vesz levegőt, hanem azért, mert jobban bemelegszik így a mellkasa.
Altasd hason! Az oldalt fektetés a csípője miatt nem ajánlott, a hason fektetés meg azért, mert ha belélegzi a bukást, tüdőgyulladást is kaphat tőle (úgy tudom, valószínűtlen hogy megfullad).
Mindhárom gyerekem hason aludt, az első bukós is volt. Nem volt légzésfigyelőnk, nem tartozott veszélyeztetettnek a lányom, és nem akartam behatárolni a mozgását (meg kellett volna akadályozni a forgásban és mozgásban éjjel, hogy ne guruljon le a légzésfigyelőről). De ha Te emiatt nagyon aggódsz, akkor vegyél légzésfigyelőt.
Úristen, aki nem biztos a válaszban, miért válaszol egy kérdésre butaságot???
A bölcsőhalál valóban az, amikor a csecsemő álmában "elalszik", azaz meghal, a valódi okát igazából nem tudni.
Gyakrabban fordul elő:
fiúknál, dohányzós szülők gyermekénél, 2-3 hónapos kor körül a leggyakoribb, ott, ahol a gyermek sokat van autós babülésbe bepréselve, illetve akik hason alszanak.
Amikor besípol a légzésfigyelő, hogy nem lélegzik a baba, akkor TILOS RÁZNI!!!!! Fel kell venni és erősen megsimogatni, dörzsölni a karjait, lábait, hogy ébredjen fel. Ha valaki rázni kezdni, a kis agyuk nekicsapódik a koponyának és agyvérzést kaphatnak. Szóval ez egy általános tévedés, hogy felkapod és rázod!!!
Amúgy ha sokat bukik, akkor meg pont az a jó, ha hason van, mert akkor meg a bukásba tud belefulladni, ha a hátán aludna.
És a légzésfigyelőknek is van sokszor téves riasztásuk, a baba arrébb mászik, mozdul az érzékelőről és besípol.
Legjobb, ha Veletek alszik egy szobában, ritkábban fordul elő azoknál a csecsemőknél a bölcsőhalál, akik szüleikkel alszanak egy szobában.
Ezt nem én találtam ki, hanem szakemberek.
Miért szokja meg? 6-7 hónaposan simán át lehet költöztetni saját szobába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!