Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Csak számomra ennyire abnormál...

Csak számomra ennyire abnormális dolog, hogy alvó gyereknél síri csendnek kell lennie?

Figyelt kérdés
Férfiként kérdezem, tényleg kíváncsi lennék. Nem egy olyan rokonom, ismerősöm van, aki állandóan hisztériázik, hogy nem fog tudni aludni a gyerek, ha nincs csend. Meg sem lehet szólalni, lábujjhegyen kell járkálni stb. Anno az unokatesóméknál is ez ment, a gyerek aludt a kisszobában, bezárták rá az ajtót, de még a ház másik végében lévő konyhában is csak halkan lehetett beszélni, mert mi van, ha felébred a gyerek. Vagy mondjuk ugat kint a kutya, akkor mi van, ha az is felébreszti a gyereket. Nem azt mondom, hogy zajt kell csapni, de számomra ez borzasztóan irritáló. Mondjuk főleg faluhelyen vagy kisvárosokban tapasztalok ilyen mentalitást, és mindezt úgy mondom, hogy én is falun lakom. Városban talán le kellene állnia a forgalomnak és a termelésnek, mert a sok száz vagy ezer gyerek közül éppen mindig alszik valahol néhány? Én azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy ők ugyanúgy végzik a házimunkát alvó gyerek mellett is, vagy normális hangon beszélgetnek, a gyerek meg nyugodtan durmol. Azért akadnak ilyen ismerőseim is (falun, kisvárosban egyaránt), nem egy nő mondta, hogy ők az alvó gyerektől függetlenül is csinálják a dolgukat. Kíváncsi lennék, hogy ki hogyan látja ezt. Ha nekem gyerekem lesz, én sem úgy akarnám nevelni, hogy ne tudjon úgy elaludni, ha körülötte van némi zaj.

2020. nov. 15. 12:08
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
67%
8: Röviden: sehogy/sz*rul. A nappali alvást hamar elhagyta, és lett belőle egy hajnalban kelő, csak késő este elalvó gyerek, akinek ha éjszaka mondasz valamit, azonnal képes adekvátan válaszolni rá, mert semennyire sem alszik mélyen. Ez nem szoktatás kérdése, hanem eleve baj van az idegrendszerrel, a melatonintermelés sem megfelelő.
2020. nov. 15. 12:55
 12/39 A kérdező kommentje:
#5: Igen, az érthető, ha a vendégeket úgy tudod fogadni, hogy éppen ne aludjon a gyerek. Viszont pl. amikor mi az az unokatesóméknál voltunk, náluk szálltunk meg, plusz ugye családi ebéd, utána a gyereknek alvás. És olyankor tudtunk egy kicsit beszélgetni, illetve tudtunk volna, csak nem lehetett, mert csendnek kellett lennie. És ha mondjuk rossz az idő, vagy nem kertes házban lakik az illető, még azt sem lehet megoldani, hogy akkor kiülünk az udvarra beszélgetni.
2020. nov. 15. 12:56
 13/39 A kérdező kommentje:
#10: Igen, ezért is írtam, hogy főleg városban ez szinte kivitelezhetetlen. Mondjuk falun/kisvárosban sem feltétlenül, mert azért ott is van forgalom, termelés, állathangok stb. Falun lakunk, de itt sem megoldható a síri csend. A szomszédba pl. haza szoktak jönni a nagymamához a fiatalok, és a múltkor is rászólt a kutyánkra a srác, mert a kutya elvakkantotta magát, a gyerek meg aludt. Akkor mit csinálnának, ha nagyvárosban laknának? Vagy akkor otthon is beszól a szomszédoknak, hogy álljon meg az élet, mert alszik a gyerek? Jó, nyilván tiszteletben tartjuk mi is az ilyesmit, és addig kint sem csinálunk semmi olyat, ami nagy zajjal jár, de ne várja már el tőlünk senki, hogy ha ők kéthetente itt töltik a komplett hétvégéket, akkor mi mindig mindent úgy ütemezzünk, hogy ne ezekre a hétvégékre essen a munka, főleg hogy pl. nekünk is csak hétvégente van több időnk a kinti dolgokra.
2020. nov. 15. 13:03
 14/39 anonim ***** válasza:
47%
Születése óta azon voltam hogy legyen kis zaj legalább hogy megszokja, nem is volt gond. Igy tudok főzni, klopfolni husit, mosni stb. Tesóméknál a csendet szokta meg a baba, letenni se volt egyszerű a kiságyba.
2020. nov. 15. 13:14
 15/39 A kérdező kommentje:
#11: És ilyenkor mit lehet csinálni? Csak mert erre a gyerek környezete is rámegy, meg a gyerek is.
2020. nov. 15. 13:17
 16/39 anonim ***** válasza:
66%
Egy gyereknek a nappali alvása ugyanolyan fontos, mint egy felnőttnek az éjszakai! Kedves kérdező! Esetleg melletted is beszélgesen valaki normál hangerőn éjszaka? Biztosan nagyon pihentető lenne az alvásod. Ez megint egy olyan kérdés, aminek semmi értelme. Ha téged ez idegesít, akkor te majd beszélgess a saját gyereked mellett, meg csináld a házimunkát. Ha nem fogja zavarni, akkor mázlid van. De vannak olyan gyerekek, akik igénylik a csendet és ez nem szoktatás kérdése. Teljesen felesleges ezen vitatkozni. Az meg, hogy azon háborogj, hogy más hogy neveli a gyerekét megint felesleges, mert pont semmi közöd nincs hozzá.
2020. nov. 15. 13:36
 17/39 anonim ***** válasza:
59%

Mi sem kertesben élünk, kezdettől fogva voltak zajok a gyerek körül. Nem szándékosan persze csak ami az élet velejárója. Amíg alszik a gyerek teszek-veszek, csinálom a dolgomat, eszek, megmelegítem az ételt a mikróban stb.

Ráadásul van egy kutyánk is aki ha jön vagy csenget valaki természetesen jelez és ugat. Van hogy a férjem úgy ér haza hogy alszik a gyerek. Nem tehetem meg hogy nem engedem be a lakásba mert a kutya ugatni fog😁. Eleinte nálunk is voltak ébredések emiatt, de van olyan zaj amit nem tudok megszüntetni.

2020. nov. 15. 13:39
 18/39 anonim ***** válasza:
55%

5 vagyok,

A kintről beszűrődő zajok azért mások. Mi Bp mellett lakunk közvetlenül, ott is a Fő utcan, szóval elég zajos, de azért nem ugyanaz mintha a szomszéd szobában kezdenék porszívózni.

Szerintem senki nem várja el a szomszédtól hogy csendben legyen mert alszik a gyerek, ahogy a körút lezárását sem várja el senki. De lakás ajtaján belül bizony csend van az olyan családoknál ahol olyan a gyerek alvása és ez kivitelezhető.

Azt azért nem árt ha tudod, hogy a babák alvása nagyon más mint egy idősebb gyereké. Kb 20 percet alszanak felületesen és ugyanennyit mélyen. Ez váltakozik. Nem akarok hulyeseget mondani de talán 3 éves kor körül alakul ki a felnőttekkével megegyező alvási ciklus, ami akár 3 óra mély alvást is jelent.

Ebből is látszik, hogy nem csak szoktatás kérdése. Az meg már egyéni habitus kérdése hogy felületes fázisban mennyire tudja vagy akarja kiszűrni a zavaró hangokat.

2020. nov. 15. 13:39
 19/39 anonim ***** válasza:
71%

Van egy rakás tanulmány, hogy alvásnál az agy máshogy reagál hangokra, ingerekre, olyankor nem tud rendesen “pihenni”, szerintem a zajban altatás ezért marhaság.

De pl volt, hogy a tökéletes hallású gyerekemmel egy szobában kellett felfúrni valamit, tök hangos volt, fel se ébredt, máskor megreccsent a parketta és már fent volt.

Szerintem a gyerekek alvása “szent”, kell a fejlődéshez, az agyfejlődéshez, mindent meg kell tenni (bizonyos határokon belül), hogy ne zavarjuk és minél kevésbé zajongjunk. Nehéz napokon vagy betegségeknél, frontnál fontos, hogy extrán figyeljünk erre.

Mellesleg sok felnőtt beszédhangja irtó hangos, pláne férfiaké, az néha még engem ébren is zavar, nemhogy egy alvó gyerek mellé..

2020. nov. 15. 13:45
 20/39 anonim ***** válasza:
32%

Nem igazán érted.

Első gyereknél én is ennek a "híve" voltam előzetesen, hogy szokjon csak hozzá az alapzajokhoz. Ha elaludt, akkor viszonylag csendben ugyan, de mosogattam, beindítottam a mosógépet... stb.

Működött is, örültem is, mint majom a farkának, hogy milyen fsza gyerek vagyok, így kell ezt.

Aztán megszületett a kistestvére, akinél ugye adott volt az alapzaj, állítani se lehetett rajta és bizony nem aludt, a fenének se. Csak kézben, mellen aludt. Ha letettem, akkor a legkisebb neszre is ébredt, csend meg ugye nem volt.

Amikor ovis lett a testvére, akkor lehetett először lerakni, de ugyanúgy ébredt, egyedül a monoton zajokat (fehérzaj) tolerálta, mint pl: a szárítógép (de ha leállt ébredt).

2020. nov. 15. 13:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!