Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Csak számomra ennyire abnormál...

Csak számomra ennyire abnormális dolog, hogy alvó gyereknél síri csendnek kell lennie?

Figyelt kérdés
Férfiként kérdezem, tényleg kíváncsi lennék. Nem egy olyan rokonom, ismerősöm van, aki állandóan hisztériázik, hogy nem fog tudni aludni a gyerek, ha nincs csend. Meg sem lehet szólalni, lábujjhegyen kell járkálni stb. Anno az unokatesóméknál is ez ment, a gyerek aludt a kisszobában, bezárták rá az ajtót, de még a ház másik végében lévő konyhában is csak halkan lehetett beszélni, mert mi van, ha felébred a gyerek. Vagy mondjuk ugat kint a kutya, akkor mi van, ha az is felébreszti a gyereket. Nem azt mondom, hogy zajt kell csapni, de számomra ez borzasztóan irritáló. Mondjuk főleg faluhelyen vagy kisvárosokban tapasztalok ilyen mentalitást, és mindezt úgy mondom, hogy én is falun lakom. Városban talán le kellene állnia a forgalomnak és a termelésnek, mert a sok száz vagy ezer gyerek közül éppen mindig alszik valahol néhány? Én azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy ők ugyanúgy végzik a házimunkát alvó gyerek mellett is, vagy normális hangon beszélgetnek, a gyerek meg nyugodtan durmol. Azért akadnak ilyen ismerőseim is (falun, kisvárosban egyaránt), nem egy nő mondta, hogy ők az alvó gyerektől függetlenül is csinálják a dolgukat. Kíváncsi lennék, hogy ki hogyan látja ezt. Ha nekem gyerekem lesz, én sem úgy akarnám nevelni, hogy ne tudjon úgy elaludni, ha körülötte van némi zaj.

2020. nov. 15. 12:08
A kérdező szavazást indított:
Legyen csend, ha a gyerek alszik.
A gyereket hozzá kell szoktatni a "háttérzajhoz".
81 szavazat
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
90%

Én zaj párti voltam, szerettem volna ha hozzá van szokva a fiam a zajhoz ha alszik. Aztán kiderült, felületesen alszik és a legapróbb nesz is felébreszti. A lakás kicsi volt akkor, én fáradt voltam és sajnos át kellett állnom arra, hogy ha azt szeretném, hogy kialudja magát, akkor bizony csendes pihenő van mindenhol... Kivéve a séta alatt. Ott nem zavarta a zaj.

Szerintem sok esetben hasonló lehet a kiinduló pont.

2020. nov. 15. 12:16
 2/39 anonim ***** válasza:
85%

Ugyanez mint az első. Folyton tettem vettem eleinte, nem zavarta. Majd megért az idegrendszere és a délutani szundi alatt kicsit felületesen alszik. Ha azt akartam hogy ne legyen fáradt, nyűgös, ha én is akartam egy kis nyugit, akkor bizony a mosogatást későbbre időzítettem.

Ez abszolút gyerekfüggő, nem nevelés kérdése.

Azt nem várom el, hogy megálljon az élet, de a vihogós, hahotázós party hangulat helyett, egy csendesebb, normális alaphangon beszélgetős a norma. Ha nem tetszik valakinek, nem feltétlen kell jönni, egyébként meg tartsa tiszteletben a lakásomban a szabályokat. Most lehetne azon hisztizni, ha valaki megkér, hogy vedd le a cipőd, de te nem akarod.

Másoknál ezt nem várom el természetesen.

2020. nov. 15. 12:27
 3/39 anonim ***** válasza:
69%

A gyerekek alvása nem egy lineáris dolog. Sokszor változik egy órán belül is, hogy mélyen alszik vagy felületesen.

Az én lányom is felébredt könnyen, ezért megszoktam, hogy olyankor kicsit odafigyelek.

Ez mindkettőnk érdeke.

2020. nov. 15. 12:33
 4/39 anonim ***** válasza:
61%

Én úgy gondolom hogy a gyerek születik bele a családba, így valamilyen szinten őt kell beilleszteni a mindennapi életünkbe.

Ez alatt nem azt értem hogy a család ne alkalmazkodjon a gyerek igényeihez, de túlzásba sem kell esni.

Nyilván nem fogok szándékosan csapkodni, tányérokat kocogtatni, hangosan zenét hallgatni ha alszik a gyerek de azt sem tartom ideálisnak aki a wc-t sem meri lehúzni, vagy megnyitni a csapot.

Vagy ahol a nagyobb tesó is kicsi még, őt sem lehet teljes csendre ítélni.

A háztartásnak vannak alapzajai, ezek a mindennapjaink része. Így vagy úgy a gyerek megtanul ezekkel együttélni.

2020. nov. 15. 12:33
 5/39 anonim ***** válasza:
80%

Ez nehéz ügy, ha már nem az első gyerek akkor nyilván nehezebb csendben lenni. Másrészről sok tényezős amúgy is. Hiszen van aki magától is jól alszik zajban más meg ahogy az első is írja felületesen alszik. Az en fiam is csak újszülöttként tudott zaj mellett aludni, utána minden neszre ébredt. Az idegrendszer alapvetően alvás közben fejlődik. Nekem fontosabb volt hogy az idegrendszere fejlődjön (mivel koraszülött sokat sírós baba volt), mint az hogy erőszakkal zajhoz szoktassam.

Nem mellesleg mindig az jut eszembe hogy én felnőttként sem tudok zajban és fényben aludni. Pedig babaként engem is zaj mellett altattak.

Szóval ez minden család egyéni megítélése illetve a baba alvási szokásaitól függ.

És ha ez egy vendégemet zavarja, én tiszteletben tartom. Akkor jöjjön és távozzon alvás idő előtt. Vagy érkezzen utána. De eddig egyetlen öregasszony rokonom kérte ki ezt magának hogy miért kell halkan beszélni az akkor 4 hónapos alvó babám mellett.

2020. nov. 15. 12:36
 6/39 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek. Ahogyan én is írtam, természetesen nem arról van szó, hogy hangosan nevetgélni kell, meg fúrni-faragni, ha alszik a gyerek, de szerintem normál hangerőn lehet beszélgetni. Másrészt nyilván más faluhelyen, ahol óránként elmegy egy-egy autó az utcán, vagy néha ugatnak a kutyák, de pl. nagyvárosban nem lehet kiszűrni a külvilágot. Ezért is mondom azt, hogy szerintem hozzá kell szoktatni a gyereket ahhoz, hogy vannak zajok körülötte. Nem vagyok az a hangoskodó típus, de számomra rettenetes, ha meg sem lehet szólalni, ha alszik egy gyerek, vagy ha járkálni sem szabad a házban.
2020. nov. 15. 12:40
 7/39 anonim ***** válasza:
71%
Csatlakoznék az 1-eshez. A lányom születése előtt én is annak híve voltam, hogy nem jó, ha azt szokja meg, hogy csak síri csendben van alvás. Aztán megszületett, folyamatosan ordított, alig lehetett elaltatni, és a másik helyiségben a villanykapcsoló pici kattanó hangjára is azonnal üvöltve ébredt, vissza pedig már nem aludt, hanem visított tovább megint. Senkinek nem kívánok ilyet... Elég hamar hozzászoktunk, hogy egy pohár vizet nem engedtünk magunknak a csapon, pisilni kb. imádkozva mentünk, amikor már nagyon nem tudtuk tartani, és le természetesen csak ébredése után húztuk.
2020. nov. 15. 12:45
 8/39 A kérdező kommentje:
#7: És ha a gyerek ezt a csendet szokja meg, akkor később hogyan alszik el? Mert ha mondjuk utaztok, vagy vendégségben vagytok, vagy olyan helyen tartózkodtok, ahol nagyobb a forgalom/zaj, akkor mit lehet kezdeni? Nem szokik hozzá nagyon a gyerek ahhoz, hogy teljes csendnek kell körülötte lennie? Nem lehet hozzászoktatni ahhoz, hogy ha van egy minimális zaj, akkor is el tudjon aludni? Mert szerintem nem lehet mindig megoldani, hogy teljes csend legyen.
2020. nov. 15. 12:49
 9/39 anonim ***** válasza:
63%

Már a nagylánynál sem voltam csend párti.

Nyilván nem akkor hallgattam a metál zenét 1000decibellel, de azérz mosogatni, takarítani akkor tudtam, mert csak 10-15 perceket aludt... Egyébként ordított.

Na most van ő, aki 5 éves és a 7 hós ikrek.

Nem ültethetem be őt a sarokba még a tesó alszik. Mert hát nálubk most az van h a kicsik sem egyszerre alszanak.

Bizony! A 7 hósnak meg magyarázzal el h passzttt a tesó alszik

2020. nov. 15. 12:49
 10/39 anonim ***** válasza:
63%

Szerintem kivitelezhetetlen a síri csend. A 7es esete már kicsit túlzás. A házimunkát hogy végzi el? Mert én sokszor csak akkor tudtam ha elaludt a gyerek. Bármennyire is próbáltam csendben lenni azért ezt nem lehet kivitelezni.

Ráadásul mi nem családi házban élünk és a szigetelés sem a legjobb, a szomszédok zajai is van hogy átszűrődik. Nem szólhatok nekik hogy ne járkáljatok felettünk vagy ne csapjatok zajt. Megszokta a gyerek mert másképp nem tudna aludni.

2020. nov. 15. 12:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!