Minden éjszakát átalvó baba szülője elmondja, hogy rögtön így szoktatták, hogy megtanuljon egyedül elaludni. De konkrétan lépésről lépésre senki se írja le, hogy miképp kell ezt tenni. Leírnátok?
Mert ez nem ilyen fekete vagy fehér... Valamelyik baba képes elaludni egyedül, van amelyik csak cicin vagy ringatva. Van amelyik baba csak akkor alszik jól, ha az anyukájával összebújhat, a másik akkor is jól alszik, ha egyedül le van téve a kiságyba, másik szobába.
Egy cicin elalvó, összebújós babát nem fogsz tudni tudatosan az ágyába szoktatni, ha ő nem akarja, amíg meg nem érik rá. Legfeljebb sírni hagyással, de azt nem tudom, milyen anya, aki arra képes.
Pár hónapos korától átaludta, de előtte is csak enni kelt fel. Nem csináltunk vele semmit, egyszerűen csak ilyen volt.
Nálunk van ebben családi ismétlődés. De lehet, csak véletlen 😊 Unokatesóm nagyon hasfájós volt, a kisfia is az volt. Féltesóm rossz alvó volt, a kislánya is az lett. Én nagyon jó alvó voltam, mindkét gyerekünk is.
De lehet szoktatni.
A kezdetektől fogva így csináltam:
Esti fix rutin, fürdés, etetés, büfi, mindig ugyanaz az altatódal. Soha nem hagytam bealudni a szoptatásba, mert mindig megbüfiztettem utána vagy amikor letettem felkelt. Karomban ringatva elénekeltem az altatót, majd letettem a kiságyba. Ilyenkor már sötét volt a szobában. Simogattam és vártam, hogy elaludjon magától. Természetesen ha sírt, nem hagytam sírni. Éjjel amikor kelt, de csak nyönyögött akkor nem vettem fel mert előfordult, hogy visszaaludt hamar. Ha éhes volt azt más hanggal jelezte először, ha akkor nem ugrottam akkor kezdett sírni és utána nem nagyon akart visszaaludni. Szóval ilyenkor azonnal felvettem, megetettem, de a szobában továbbra is sötét volt és ha nem volt kaki, akkor nem cseréltem pelust, utána újra letettem, majd csendben kimentem a szobából. Magától visszaaludt. Így lett 3 hónap alatt 4 kelésből átaludt éjszaka. Persze amikor jött a foga vagy beteg volt akkor nem aludt, de hamar visszaállt utána minden. Mikor nagyobb lett úgy aludt el, hogy engem utánzott, becsuktam a szemem mintha aludnék, kb 2 perc múlva ő is aludt. És a megszokott napirend is fontos. Persze mindig változik és alkalmazkodni kell, de a babák jobban szeretik, nyugodtabbak ha tudják mi következik. Sok anya ott rontja el, egész nap összevissza van minden, semmi sem fix, álmos, de futkozik mint a mérgezett egér, ettől nyugtalan, sírós lesz a baba és ráfogják hogy hasfájós . És nem kell mindenáron altatgatni a babát, meg kell nyugtatni, el kell látni, szeretgetni és ennyi, nem kell rázogatni meg kilómétereket sétálni vele, vagy órákat szoptatni. És hozzátenném, hogy nagyon sírós, temperamentumos, akaratos kislányom van, mégis alszik. Most 15 hónapos, 1 nappali alvása van és az éjszakát is átaludja, már csak leteszem az ágyba, bekuckózik és alszik.
Egyébként egy csomó könyv van a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!