Szerintetek pozitiv hatással lehet rám a szénhidrátszegény diéta?
Tulajdonképpen én nem fogyókúrázni szeretnék, hanem életmódot váltani. 17 éves lány vagyok és kiskorom óta szörnyű étrendeken éltem. 14 éves koromig túlnyomórészt rengeteg cukros, zsiros, feldolgozott ételeket, egészségtelen szemétkajákat ettem, majd drasztikus változás állt be az életembe, anorexiás lettem és nagyon durván lefogytam. Persze vegán étrendet is próbáltam, éltem már úgy hogy minden állati eredetű dolgot kiiktattam. Egyedül a szénhidrátszegény étrenddel nem próbálkoztam még, hogy állati eredetű dolgokat, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ennék.
Amit fontos tudni, hogy jelenleg nagyon durván cukorfüggő vagyok, 72 kg. Ha lemenne egy 10 kg azt sem bánnám. De most az elsődleges szempontom az lenne, hogy megakadályozzam magam a túlevésben, az ételhez túlságosan érzelmileg kötődésben. És megfigyeltem, hogyha cukros, szénhidrátdús ételeket, vagy gabonaféléket eszem (a teljes kiőrlésű is), elindit valami falásra késztető érzést bennem, ami az állati eredetű dolgok esetén nem történik. Nem tudom a gyümölccsel, hogy állnék, de nem lenne jó ha 0 szénhidrátot vinnék, ezért arra gondoltam, hogy azt mértékkel ennék.
És sajnos bárennyire is próbálkoztam a "normális étrenddel", hogy mindent megengedek magamnak, mindig falás lett a vége.
Ehhez szakember kell, aki rendszeresen elbeszèlget veled.
Pschiologus vagy dietikus, vagy mindkettő.
Vannak nyilván praktikák de javaslom hogy inkább kérj tőlük segítséget, mert lehet hogy egy idő múlva újra rád jön és az nem jó...
Alacsony szénhidrátos étrendbe(ketogén/lowcarb) "rengeteg gyümölcs" nem fér bele.
A szénhidrátos, cukros ételeknél valószínűleg gyors felszívódású szénhidrátokra gondolsz, azoknál könnyen megeshet hogy a hirtelen vércukorszint ingadozás miatt jön rád a "falásroham"
Exanorexiásnak inkább szakember adjon konkrét tanácsot.
Nos, te valószínűleg szénhidrátra akarsz alapozni továbbra is, csak a durvább szénhidrátbombákat akarod kiiktatni (esetleg az aszalt gyümölcs kivételével, ezzel nem tudom, hogyan állsz, de ha a tömény szénhidrát nem tesz jót, akkor nem kéne ez sem, ahogy a gyümölcsöt is érdemes lehet minimalizálni. de ezt tényleg szakembernek kéne személyre szabni).
Mert a szénhidrátszegény étrendbe még a rengeteg zöldség sem fér (bár lehet, hogy te mást nevezel rengetegnek), de a rengeteg gyümölcs végképp nem. A gyümölcsök többsége igen cukros s ez jobbára egyszerű cukor.
Érdekel még, hogy vajon hogyan reagálsz a kifejezetten szénhidrátszegény növényi ételekre? Azok is evésre sarkallnak, vagy azok laktatnak? Mert nem biztos, hogy neked az állati étel a jó, lehet, hogy a kevés szénhidrát, csak valamiért te növényi étrenden túl szénhidrátosan eszel.
Az igazi szénhidrátszegény étrend (főleg, ha erősen szénhidrátszegény) a kalóriadeficittől függően többé-kevésbé zsírdús is. Azt nem írtad, hogy a zsíros ételeket mennyire bírod, de van, akinek nem működik a sok zsír kevés szénhidráttal (vagy a sok zsír közepes szénhidráttal), így kénytelen több szénhidrátot enni. Ez még nem feltétlenül gond, a különféle szénhidrátok máshogyan képesek esni (de a fehérjére és a zsírra is igaz ez).
Ha valamiről biztosan tudod, hogy nem jó számodra, akkor csökkentsd vagy hagyd el, saját fejed után drasztikus váltásokat inkább ne cselekedj.
Még egy szakember se tudja előre megmondani, hogy mi jön be neked tartósan, ki kell próbálni dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!