Honnan tudom meg egy étel nettó szénhidrát tartalmát?
Ha már számolsz, külön kellene az alapanyagokra, macerás, de ez van. Amúgysem tudok kész ételekre ilyet, de tényleg nagy a tévedési lehetőség, akkor már számolhatsz a bruttóval is, max. egyes esetekben lesz nagy eltérés...
Még az alapanyagoknál sem egyszerű, én a kalóriabázist használom, de mivel ott sokszor a bruttó szerepel, én pedig sok olajos magvat és zöldséget eszem, a nutritiondata.com és egy másik oldal adatait néztem, ez utóbbinak már elfeledtem a nevét. Minden fontos alapanyagomat, aminél a kalóriabázis szénhidrát adata nagyon eltér a nettótól, felvittem saját ételként s méregetek, ha számolni akarok.
De ma már mérnem sem kell sokat a ketóhoz.
Szoktam én alapanyagokra is számolni,de ami nettót számol,a chronometer,az nem ismeri pl. a grillezett csirkemell fogalmát,csak gyorséttermi kajákt dob ki rá. Meg a kolbászfajtákról ne s beszéljünk.:)
A nettóba mit nem kell belevenni a roston kívül?
a poliolokat (édesítőszer)!
pl. az eritritol édesítőszer 100 grammjában 99,5 gramm szénhidrát, de ebből 99,5 gramm poliol, amit nem emészt meg a szervezeted, így a nettó ch 0,5 gramm/100 gramm
készételt pedig csak akkor tudsz mérni rendesen, ha te magad csinálod, és minden hozzávalót lemérsz.
macera, de muszáj, különben nem ér semmit. én ketózom, de pl. ha pörköltet főzök, akkor tudom mennyi nyers hús, hagyma, kókuszzsír ment bele. ha elkészül, szűrővel lemérem a kész húst (mert sok víz távozik belőle), és a levét külön, és mindkét összetevőt elosztom X felé, így ugyanannyi hús és pörköltlé kerül egy adagba, aminek már meg tudom becsülni a kalóriatartalmát egy egyszerű osztással. programozható digitális mérlegem van, ez nagyban megkönnyíti a dolgomat, csak rá kellett szánnom egy napot, hogy bevigyem az általam használt alapanyagok kalória, zsír, fehérje, nettó ch-tartalmát.
Nem tudom, aktuális-e még a kérdés, de hátha valaki idetéved (mint ahogy most én is) és érdekelheti a válasz.
Én is ketózom és igen, a nettó Ch-t úgy számoljuk, hogy a megadott bruttó Ch-ból kivonjuk a NEM FELSZÍVÓDÓ Ch-kat, azaz a rostokat és a poliolokat (cukoralkohol), így megkapod a ténylegesen felszívódó netto ch értéket.
Igen ám, csakhogy az a helyzet, hogy ez az USA-ban van így!!! Illetve az onnan származó - ott forgalmazott - élelmiszereknél! Európában, így Mo-n is a feltüntetett Ch-értékbe már nincs beleszámolva a rost!
Szóval ne örülj egy olyan értéknek, ahol pl. 17g Ch van megadva, külön sorban pedig rost 13g, mert az nem 4g-t fog jelenteni, hanem 17g-t! Egyedül a poliolokat vonhatod ki.
Ez nyilván a boltban kapható, felcímkézett, ált. feldolgozott élelmiszerekre vonatkozik, - gondolom erre irányult a kérdés - de pl. az avokádó az mindenhol adott, nincs mit máshogy számolni, netto Ch-j kb.2 g, ezért superfood a ketóban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!